På opdagelse i den senegalesiske film

VITAL. Senegal har én af de mest alsidige og dynamiske filmtraditioner i Afrika. Cinemateket viser en lille håndfuld produktioner fra denne livfulde filmnation.

Der løber senegalesiske film over lærredet i Cinemateket i oktober. Som en del af Senegal-Danmark Rally, der har fokus på den kulturelle dialog mellem de to lande, byder festivalen på kunstudstillinger, koncerter og artist talks på forskellige lokaliteter i København. Cinemateket bidrager med fire film, der viser spændvidden i denne filmnation – fra nybølge-film til eksistentielt eksildrama.

En ultimativ senegalesisk klassiker er ’The Hyena’s Journey’ fra 1973, der kan beskrives som Afrikas pendant til ’Åndeløs’. Filmen følger en ung mand, der flygter fra en skæbne som kvægfarmer. Med tyrehorn monteret forrest på sin motorcykel drager han til Dakar og prøver lykken. En film, der er filmsprogligt legende og energisk, og som viser ungdommens vitale fremdrift.

Der skulle af uransagelige årsager gå godt 20 år, før Djibril Diop Mambéty (instruktøren af ’The Hyenas’ Journey’) fik lov at lave sit næste værk.  I 1992 udkom ’Hyenas’, der ligeledes er en ægte klassiker i senegalesisk film. Filmen er mere eftertænksom end forgængeren, men stadig dybt charmerende. Her er det spørgsmål om generation og tradition, der er i centrum.

De to resterende titler i serien er den eksistentielt tonede ’L’Afrance’, der handler om den unge senegaleser El Hadj, som fanges uden opholdstilladelse i Paris, og ’Un amour d’enfant’, i hvilken vi møder en spirende barndomskærlighed.

Alt i alt en lille håndfuld film, der placerer Senegal solidt på filmens verdenskort.

Tid: Fra 1. oktober til 19. oktober
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12