Endestation for skæve eksistenser

UDØRK. Månedens Dokumentar er et smukt sammenvævet billede af et minisamfund i Death Valley, Californien. Se anmelderroste 'Darwin' i Cinemateket den 22.-28. marts.

Darwin i Death Valley, Californien, var tidligere et blomstrende minesamfund, men er nu en støvet spøgelsesby med kun 35 indbyggere. De udgør en blanding af kunstnere, pseudohippier, intellektuelle og anarkister, som har fundet et fristed i den lille udørk.

Farverigt fristed ved verdens ende

Mange af Darwins beboere er ankommet til ørkenbyen med en bagage af familietragedier og fængselsdomme. De lever tilsyneladende uden for myndighedernes rækkevidde. Der er ingen kirke. Ingen børn i den lille flække. Og byens eneste regulære job indehaves af postmesteren Susan Pimental, som er filmens omdrejningspunkt. I nærheden af Darwin ligger den udbrændte Barker Ranch (hvor Charles Manson blev anholdt) og en tophemmelig militærbase, der udgør en konstant trussel mod Darwins eksistens.

Små humoristiske hverdagshistorier om naboskærmydsler og tørkeproblemer veksler med tragiske og bevægende beretninger om liv og død. Instruktør Nick Brandestini afdækker varsomt dybere og dybere lag i skildringen af filmens hovedpersoner.

'Darwin' er således usædvanlig smukt sammenvævet af atmosfærefyldte billeder vekslende med åbenhjertige interviews med byens skæve eksistenser, der portrætteres med varme og respektfuld empati. "Uforfalsket poesi", skrev Variety.

Anmelderrost ørkenpoesi

Den danske presse skriver bl.a.:

"Branderstini økonomiserer perfekt med sin viden og serverer den i delikate portioner på en måde, så fascinationen aldrig daler. Det er et eksempel på fornem formidling af de mest utrolige historier."
 - Nanna Frank Rasmussen, Jyllands-Posten ★★★★★

"'Darwin' er skabt med en udsøgt lydhørhed for og en næstekærlighed til menneskehedens mest samspilsramte individer."
 - Jacob Wendt Jensen, Berlingske ★★★★★

"En smuk og betagende skildring af mennesker som har meldt sig ud af rotteræset."
 - Yu Mei Leong, OnFilm.dk ★★★★★

"Et patchwork af særlige skæbner."
 - Kim Skotte, Politiken ♥♥♥♥

Tid: Torsdag den 22. marts - onsdag den 28. marts kl. 19.15
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412