East by Southeast – nye film fra Central- og Østeuropa

TÆT PÅ OG LANGT VÆK. Til trods for den lille geografiske afstand, er livet og kulturen – for slet ikke at tale om filmproduktionen! – i Østeuropa stadig fremmed for de fleste. Det forsøger Cinemateket at ændre på.

Med 12 nyere film byder Cinemateket på et inspirerende og oplysende møde med vores europæiske ’nabolande’ gennem en stribe gribende, afsøgende og kontroversielle fiktions- og dokumentarfilm.

Filmene strækker sig fra visuelt betagende samtidsbilleder over politisk engageret dokumentarisme til charmerende familieportrætter – men alle viser de en flig af livet i Central- og Østeuropa. Serien viser dermed både spændvidden og berøringsfladerne mellem disse filmnationer, men den betoner også, at Europa er et blandet kontinent spækket med forskellige livsformer.

Gæster i Filmhuset
I anledning af serien får Filmhuset besøg af hele fire filmmagere fra henholdsvis Polen, Serbien og Estland.

East by Southeast åbner filmgrænserne den 24. oktober med den estiske komedie 'Mushrooming’. Instruktør Toomas Hussar vil være til stede, og Den Estiske Ambassade byder på et glas. Den 31. oktober viser vi filmen ’Papusza’, der er en rost skildring af de europæiske romaers nomadeliv. Filmen bliver denne dag introduceret af de to instruktører.

Den rørende film ’In Bloom’ om barndomsoplevelser i Georgien bliver den 5. november introduceret af Klaus Carsten Pedersen, der er tidligere direktør for Det Udenrigspolitiske Selskab. Dagbladet Information byder desuden på et glas før forestillingen. Seriens sidste arrangement finder sted den 7. november, hvor vi præsenterer ’Circles’. Filmen om krigen i Bosnien er en visuelt overbevisende og bevægende multi-plot historie om skyld, hævn og tilgivelse. Denne aften er filmens instruktør i samtale med forfatter og filmkonsulent Steen Bille.

Der er altså rig mulighed for trans-europæiske filmmøder i Cinemateket i oktober og november.

Tid: Fra 24. oktober til 7. november
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12