VERDENS UNDERGANG IFØLGE WELLES – OG GODE TIPS TIL OVERLEVELSE

SMUKKE UNDERGANGSVISIONER. Fredag den 21. december er omgærdet af dommedagsmyter og -profetier. Måske går verden under, måske gør den ikke. I Cinemateket har vi helgarderet os, og tilbyder både en komfortabel afsked med Jorden og en serie af apokalypse-film til eventuelle overlevne i januar.

Verdens undergang – lige om hjørnet

Ifølge maya-folkets astronomiske beregninger markerer datoen den 21. december 2012 afslutningen på en kalendercyklus, hvilket er blevet viderefortolket som værende ensbetydende med Jordens undergang.

Livets ophør er altså tilsyneladende lige rundt om hjørnet, og allerede nu er flere mennesker flyttet i underjordiske huler, mens andre er taget til en bjergtop i Sydfrankrig, hvor de venter på at blive reddet af en UFO.

Undergang i øregangen – Welles’ mesterstykke i mørke

I Cinemateket tilbyder vi en anderledes komfortabel undergangsoplevelse: På dommedag kl. 19.00 kan du opleve Orson Welles' fremsynede radiofortolkning fra 1938 af H.G. Wells' 'The War of the Worlds' i en komplet mørklagt biografsal.

Hørespillet skabte ravage blandt tidens radiolyttere, der i stort tal troede på invasionen fra Mars. Dén spænding kan vi nok ikke genskabe – men du kan koncentrere dig om at lytte og danne dig dine egne billeder, mens det egentlige undergangsøjeblik måske indtræffer udenfor!

Tips til eventuelle overlevere

Vi har i Cinemateket satset på, at den helt store katastrofe udebliver. Eller at der i det mindste er en eller to, der overlever. Hvilke film vil disse mennesker se? Svaret er indlysende: Film om Jordens undergang – for overlevere.

Vi viser bl.a. Michael Hanekes ’Ulvetider’, hvor civilisationens tynde fernis krakelerer, Stanley Kramers internationale succes ’På Stranden’, hvor Gregory Peck og Ava Gardner er de eneste to overlevne efter en atomkrig. Se også Geoff Murphys ’The Quiet Earth’, der er berømt for sin chokerende slutning, og (gen)se Terry Gilliams ’12 Monkeys’ sammen med dens inspirationskilde: Chris Markers kortfilm ’ La Jetée’, der er fortalt næsten udelukkende gennem still-fotografier.

Undergang med et brag

I ovennævnte fem postapokalyptiske film er katastrofen indtruffet. De foregår i en forandret verden, hvor det moderne liv er erstattet af en slags naturtilstand og en verden med kun lidt eller slet ingen teknologi. Men vi har også film, der slutter med det utænkelige.

I Lars Von Triers ’Melancholia’ bliver Jorden opslugt af en kæmpemæssig planet, der har ligget glemt bag solen. Hvad de færreste ved er, at han faktisk ikke er den første danske instruktør, der har ladet Jorden gå under. Allerede i 1916 lod pioneren August Blom en vildfaren komet udløse katastrofen i sin stumme science fiction-thriller ’Verdens undergang’. Den kan du også se i januar – med levende klaverledsagelse.

Sci-fi – og realisme

Blandt seriens mere virkelighedsnære apokalypse-film finder du bl.a. Béla Tarrs stille ’Hesten fra Torino’, Sidney Lumets nervepirrende thriller ’Fail Safe’, hvor et bombefly ved en fejl bliver sendt af sted for at tilintetgøre Moskva, og det intense drama ’Dagen efter’, der på realistisk vis skildrer, hvad der sker i et lille amerikansk samfund, når atomkrigen bryder ud.

De filmiske undergangsvisioner er skræmmende, men også sært fascinerende. Vi bliver tiltrukket og underholdt af Ragnarok-scenarierne og det faktum, at de jo ikke er helt utænkelige.