Cinemateket i juni

PROGRAM. I juni kan du bl.a. opleve Humor bag jerntæppet, Ruslands største arthouse-instruktør Aleksandr Sokurov og Latinamerikansk festival, hvor du kan nyde syv film med vin og tapas. Desuden stort hippie-arrangement med Peter Øvig Knudsen, Vintage Hardcore Cop Action i Psych Out-biffen og meget mere ...

SERIER

Humor bag jerntæppet – parodi og satire i Østeuropa 1966-87

Den humor, der udviklede sig bag jerntæppet under den kolde krig, blotlagde ofte den dybe afgrund mellem hverdagens realiteter og regimernes propagandaudsagn. Det skete i et hemmeligt sprog, som regeringerne og deres apparatchicks var udelukket fra, men som skabte en tæt samhørighed med det publikum, som forstod at læse mellem linjerne. Cinemateket præsenterer otte film fra det daværende Polen, Tjekkoslovakiet og Ungarn. Serien åbner med fremtidsfablen 'Sexmission' med efterfølgende forfriskninger. Du kan også opleve science fiction-komedien 'Who Wants to Kill Jessie?' med indsatte tegneserie-talebobler, den polske kultkomedie 'I Don’t Like Mondays' og fem andre satiriske perler.

Serien (8 titler) vises hele juni.
Fredag den 1. juni: Åbningsaften med 'Sexmission' og efterfølgende reception.

Latinamerikansk festival – syv film med vin og tapas

Vi har til juni måned håndplukket film fra Argentina, Bolivia, Brasilien, Cuba, Chile, Mexico og Venezuela. Syv latinamerikanske filmlande med viljen til at diskutere både normer, samfund og historie. Tag bl.a. med til 1910'ernes moralske brydningstid i Chile i 'Teresa', eller oplev, hvordan globaliseringen banker på både fra oven og neden i den argentinske komedie 'Chinese Take-Away'. To af filmene har dansk kolorit: Cuba er repræsenteret ved Theodor Christensens dokumentarperle 'Ella', og Bolivia byder på værker af filmmageren Niels Boel. Efter første visning af hver film byder den pågældende ambassade på vin og andet godt til ganen.

Serien (7 titler) vises hele juni. Reception den 5., 6., 7., 8., 12., 13. og 14. juni.

Aleksandr Sokurov – Ruslands største arthouse-instruktør

Aleksandr Sokurov (f. 1951) er Ruslands største nulevende arthouse-instruktør. Hans karrierebane spænder fra censur-hylderne under Sovjetunionens statsstyrede filmepoke, hvor han var Tarkovskys åndelige arvtager, til nutidens ubegrænsede muligheder. Sokurov kan være storladen og fyldt med overraskelser eller kompromisløs og kryptisk. Oplev bl.a. one-take-filmen 'Russian Ark' og den forførende og foruroligende 'Father and Son', som aldrig fik dansk distribution.

Serien (8 film) vises hele juni.

Christopher Plummer – mere end biroller

Den 82-årige canadiske skuespiller Christopher Plummer kastede i februar et blik på karrierens første Oscar og sagde: "You're only two years older than me, darling. Where have you been all my life?" Plummers omfattende karriere spænder over 200 titler og især en eminent stribe birollepræstationer. Han er dog meget mere end det. Vi viser en tretrinsraket af højdepunkter fra Plummers cv: 'The Sound of Music' (1965) i en ny, restaureret version, 'Sherlock Holmes og kronens ære' (1978) og 'The Last Station' (2010).

Serien vises hele juni.
Lørdag den 16. juni kl. 14.15: 'The Sound of Music' - sing-a-long-version!

Ønskefilm – publikums favoritter

Cinemateket byder sommeren velkommen med en spraglet buket af klassikere, kæledægger og glemte filmskatte valgt af publikum. Vi viser bl.a. Banksys meta-dokumentar 'Exit through the Gift Shop' (2010), Sergej Paradjanovs visuelt dekadente 'The Color of Pomegranates' (1968), Sofia Coppolas instruktørdebut 'The Virgin Suicides' (1999) og Allen Barons noir-krimi 'Morder til leje' (1961).

Serien vises hele juni.

Månedens Film: 'Like Crazy'

'Like Crazy' vandt både Sundance-festivalens hovedpris og prisen for bedste kvindelige hovedrolle. Felicity Jones er bedårende som den unge britiske Anna, der forelsker sig hovedkulds i den designstuderende Jacob under et studieophold i Los Angeles. Men da Anna senere bliver nægtet indrejsetilladelse i USA, starter et turbulent langdistanceforhold. "En forbavsende original, ærlig og dybfølt kærlighedshistorie," konkluderede New York Times. Første visning er som altid gratis for medlemmer.

Månedens Film vises 7.-17. juni.

SÆRARRANGEMENTER

'Love Addict' – mød Pernille Rose Grønkjær

Pernille Rose Grønkjærs dokumentarfilm 'Love Addict' belyser, hvordan den romantiske kærlighed for nogle mennesker bliver en altopslugende besættelse. Eliza elsker Christopher af hele sit hjerte og kender alle detaljerne om hans liv – han ved det bare ikke, for han har endnu ikke mødt hende! Eliza og mange andre fortæller deres historie i 'Love Addict'. Efter filmen er der Q&A med Pernille Rose Grønkjær, og Dagbladet Information byder på et glas vin i Asta Bar.

Lørdag den 2. juni kl. 14.00.

Tysk krimikavalkade – tre Dreileben-film med middag

Grib en unik chance og se tre nye, tyske krimier, der alle foregår i den fiktive østtyske by Dreileben og følger jagten på en formodet morder. Det usædvanlige Dreileben-projekt startede som en email-korrespondance mellem instruktørerne Christian Petzold, Dominik Graf og Christoph Hochhäusler – vi præsenterer nu det imponerende slutresultat, en trilogi bestående af 'Beats Being Dead', 'Don’t Follow Me Around' og 'One Minute of Darkness'. I pauserne byder vi på kaffe med småkager og middag i Restaurant SULT. Filmkonsulent og forfatter Steen Bille introducerer og diskuterer projektet med Peer Klehmet, der har skrevet manuskriptet til 'One Minute of Darkness'. Samlet pris for tre film, kaffe og middag: 350 kr. (300 for medlemmer).

Søndag den 3. juni kl. 15.00.

Ny Workshop-Festival

En epoke sluttede, da den sidste SneakBar fandt sted. Men nu er Filmværkstedet klar med et nyt koncept, hvor der er mulighed for at komme til premiere på et stort udvalg af de værkstedsstøttede film. Der er filmvisninger hele dagen fra kl. 14.00 til 23.00, og der vil være rig mulighed for at møde nogle af filmbranchens nye talenter. Fri entré.

Fredag den 15. juni kl. 14.00.

Skæve dage i Thy – Hippiemaraton med Peter Øvig Knudsen

Som led i sin research til andet bind af sit mammutværk om hippieårene, Hippie 2, præsenterer Peter Øvig Knudsen tre dokumentarfilm fra det store samfundseksperiment Thylejren. Den mest kendte, 'Skæve dage i Thy', indeholder optagelser med de dengang ukendte bands Gasolin og Gnags. 'Hjardemålsfilmen' skildrer den skelsættende kirkebesættelse og endelig viser vi den personlige og næsten ukendte 'Filmdagbog fra Thy'. Peter Øvig fortæller om baggrunden for filmene og håber fra tilskuerne at få de sidste informationer til sin bog. I pausen vil Asta Bar være gennemsyret af beat-musik, og der serveres gratis økologisk pilsner.

Søndag den 17. juni kl. 14.00.

Chaplin-film: 'Moderne tider'

Den udødelige 'Moderne tider' skildrer Charlie Chaplins møde med den industrielle udvikling og overgangen til et massesamfund i mellemkrigstidens USA. Filmen holder stædigt fast i stumfilmens charme og visuelle komik, selv om lydsporet bruges til enkelte lydeffekter og et sjælfuldt soundtrack, der bl.a. indeholder 'Smile', som Nat King Cole senere fortolkede. I 'Moderne tider' kommer Chaplin i klemme i fabrikkens enorme tandhjul, og senere havner den lille vagabond bag tremmer efter en politisk demonstration.

Tirsdag den 19. juni kl. 19.15 og lørdag den 23. juni kl. 14.15.

Funny Bones – tidlig Woody-mockumentary

'Mig og moneterne' (1969) var den første film, Woody Allen selv skrev manuskript til, instruerede og spillede hovedrollen i. Med sin karakter af falsk dokumentar peger filmen frem imod Allens senere genistreg 'Zelig' (1983) og nutidens strøm af mockumentaries. Da den talentløse småtyv Virgil Starkwell møder sit hjertes udkårne, Louise, tager han springet til mere risikobetonede bankrøverier – men fejler stadig på alle punkter.

Onsdag den 20. juni kl. 19.15.

Psych-Out: Vintage Hardcore Cop Action

1970'erne var et fænomenalt årti for ultravoldelige politifilm – Nyd to obskure eksempler fra hver sin side af Atlanten. I 'The Stone Killer' spiller Charles Bronson en rough cop, der ene mand tager kampen op mod underverdenens dræbere. I 'Napoli Violenta' ('Helvedes forgård') indleder en politiinspektør en hårdhændet kamp mod to mafiabosser, der ligger i krig mod hinanden. I pausen er der kolde øl for kolde kontanter og hårde tracks på rejsegrammofonen.

Torsdag den 21. juni kl. 19.30.

Friday Late Night: Roky Erickson – elevatorfører i frit fald 

Med LP'en 'The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators' var Texas-outfittet I 1966 den første gruppe, som brugte termen "psykedelisk" om en rockudgivelse og bragte således eksplicit sammenhæng mellem lydoplevelse og indtagelse af bevidsthedsudvidende stoffer. Dokumentarfilmen 'You're Gonna Miss Me' skildrer elevatorfører Roky Ericksons tragiske livsbane, der bevægede sig fra scenen til sindssygeanstalten som følge af et hysterisk forbrug af LSD. Men filmen byder også på nogle af Ericksons fineste musikalske øjeblikke, der har inspireret alverdens kunstnere fra R.E.M. til Primal Scream. Der er happy hour-bar og psykedelisk musik på rejsegrammofonen inden filmen.

Fredag den 22. juni kl. 21.30, happy hour-bar fra kl. 20.00.  

MEST FOR BØRN

Bio Min Bio

I Bio Min Bio viser vi de gode, gamle familiefilm i spillefilmslængde og de film, som børnene selv kender og elsker at se - og gense. I juni kan du opleve 2003-genfilmatiseringen af den 'Peter Pan', som Disney gjorde berømt. Peter Pan bor på Ønskeøen sammen med alfer og fabeldyr og naturligvis klokkeblomst. Men piraten Kaptajn Klo har onde planer.

Søndag den 10. juni kl. 12.30 og søndag den 24. juni kl. 12.30.

Børnebiffen

I juni måned er der rig mulighed for at se filmfortællinger med forskellige dyr i hovedrollerne. Der er mus, pindsvin, sommerfugle, en skildpadde, insekter, en ko og katte. For de lidt større børn viser vi filmen 'De fantastiske tre' om den fantasifulde Kasper, der gør sin far til superhelt, selv om han arbejder i Borgerservice.

Børnebiffen vises hele juni.

Tid: Juni måned
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412