Cinemateket i september

PROGRAM. September måned i Cinemateket hylder både filmverdenens- og samfundets outsidere. Oplev blandt andet den amerikanske auteur Jim Jarmuschs aparte filmperler, Jack Black som hædret morder i ’Bernie’, og syng med når det okkulte kollektiv af sexfikserede hedninge rejser deres falliske majstang i Robin Hardys ’The Wicker Man’.

SERIER

Jim Jarmusch – syv klassikere og en premierenyhed

Han har lavet en western, en fængselsfilm og et par roadmovies – og film om lejemordere, samuraier og Don Juan. Men tro mod sin modkulturelle baggrund han har lavet dem alle, som ingen andre ville have lavet dem. Den egensindige Jarmusch gør ellers en dyd ud af ikke at have travlt. Det gælder i karrieren (11 film på 32 år) såvel som i filmene, der følger deres helt egen nonchalante rytme. ”Jeg vil til hver en tid hellere lave film om en mand, der går tur med sin hund, end film om kejseren af Kina,” lyder hans credo. Vi viser bl.a. Jarmusch’ seneste værk, ’The Limits of Control’, lørdag den 1. september kl. 14.15, lørdag den 22. september kl. 16.30 og tirsdag den 25. september kl. 21.15.

Serien (9 film) vises hele september.

Hitler, Lenin og Hirohito – tre film om magt og forfald

Tre meget anderledes portrætter af nogle af 1900-tallets helt store politiske dinosaurer: Hitler (’Moloch’), Lenin (’Taurus’) og Hirohito (’The Sun’). Alle tre film er skabt af den nylige Venedig-vindende instruktør Aleksandr Sokurov (’Faust’), og er personskildringer snarere end episke dramaer. Her er ingen udvikling af krigslykke, ingen masseoptrin eller bombenedslag. Filmene er ikke dokumentarfilm, men de er alle tre nøje researchede. Forarbejdet til Hirohito-filmen ’The Sun’ strakte sig over hele ti år med studierejser, længerevarende ophold, interviews med historikere, kejserens familie, politiske eksperter etc. ”Men det er også alvorlige, betydningsfulde emner,” som den sympatiske instruktør siger. ”Og Goethe brugte 40 på Faust.”

Serien (3 film) vises 15.-30. september.

Hemmelige fællesskaber – fra street art til Opus Dei

Loger, sekter, celler, kulter, broderskaber. Hemmelige fællesskaber pirrer og frastøder på én og samme tid. De skærmer sig for offentlighedens blikke, samtidig med at de bygger på demokratiske grundværdier: Forsamlingsfrihed, trosfrihed og så videre.
Fredag den 21. september 21.30 er der Artist Talk og sneak preview på den helt nye graffiti-dokumentar ’Samurai Steel’.

Serien (20 film) vises hele september og er skabt i samarbejde med Copenhagen Art Festival. Ved billetkøb til en af seriens film kan man gratis tage en ledsager med til visningen.

Blodig Weekend 27.-30. september - fire dages genre-filmfest

Oplev den italienske ’Demons’-maestro Lamberto Bava og andre horror-instruktører in persona, find din nye yndlingsplakat eller sjældne VHS-perler i en markedskasse under lørdagens Collectors Market i Cinemateket. Og kast dig selv for løverne, når vi lader ca. 20 spillefilm og masser af kortfilm blotte deres blodstænkede tandsæt. Cinemateket er venue for Blodig Weekends dag- og aftenvisninger, mens Husets Biograf giver ly til natteravne med blodskudte øjne fra midnat. Ud over den snes spillefilm, der er Blodig Weekends hovedpulsåre, kan man ganske gratis få føling med dansk genrefilms vækstlag i Cinematekets Bio Benjamin.

Festivalen (20 titler) vises 27.-30. september.

Indian Indies – spektakulære film fra verdens største filmnation

Verdens største filmindustri fylder i år 100 år, og CPH PIX og Cinemateket byder i den anledning på den største samlede præsentation nogensinde af ny indisk film i Danmark. Filmfestivalen finder sted i Cinemateket frem til den 16. september og er en del af del af kulturfestivalen ’India Today/Copenhagen Tomorrow’.

Søndag den 2. september kl. 16.30 og tirsdag den 4. september kl. 19.00 introducerer filmhistoriker Amrit Gangar eksperimentalfilmprogrammet ’Cinema of Prayoga’.

Lørdag den 1. september kl. 16.30 er der debat om filmlyd samt en live surround sound performance af Budhaditya Chattopadhyay.

Lørdag den 1. september kl. 20.30 vises Bollywood-klassikeren ’Om Shanti Om’ under åben himmel på Strøget. Medbring dansesko og klar røst.

I dagene 28. august-1. september kan man i Cinematekets foyer møde tre af de sidste Bollywood Billboard Painters. Master artist Balkrishna L. Vaidya maler sammen med to af sine assistenter en plakat på tre gange syv meter til Bollywood-filmen 'Om Shanti Om' .

Festivalen (28 film) er netop begyndt og fortsætter frem til 16. september.

BUSTER – 11 dages forrygende filmfestival for børn og unge

BUSTER – Københavns Internationale Film Festival for Børn og Unge – løber af stablen, for 12. år i træk. Fra den 13. til den 23. september vil Københavns biografer være spækkede med herlige, flyvske, eftertænksomme, lærerige, hjerteskærende, bjergtagende, opfindsomme, kompromisløse og hylende morsomme filmoplevelser for både store og små.

Festivalen (herunder mere en 35 film og kortfilmprogrammer i Cinemateket) løber af stabelen 13.-23. september.

Golden Days – farlig ungdom i 1950’erne

I anledning af årets Golden Days-festival (7. - 23. september), der bringer 1950'erne ind i 2012, præsenterer Cinemateket tre danske film, der påvirkede ungdomskulturen og seksualdebatten i 1950'erne: ’Farlig ungdom’, ’ Natlogi betalt’ og ’Pigen i søgelyset’.

Serien (3 film) vises 11.-20. september.

Månedens Film og Månedens Dokumentar – to perler af Linklater og Marsh

’Bernie’ – Månedens Film: Oplev Jack Black i sit livs måske morsomste rolle som bedemand i Richard Linklaters elegante komedie, der udspiller sig i en lille by i Texas.

’Project Nim’ – Månedens Dokumentar: James Marshs Sundance-vinder om chimpansen Nim, er et close-up på et radikalt sociologisk projekt, der afslører mere om menneskets sande natur end om sin hovedperson.

Månedens Film, ’Bernie’ vises 6.-19. september.

Månedens Dokumentar, ’Project Nim’ vises 20.-26. september.

SÆRARRANGEMENTER

’Mamba’ – genfunden Afrika-storfilm og filmhistorisk foredrag

Det myteomspundne Afrika-melodrama ’Mamba’ blev i 2011 vist for publikum for første gang i 80 år. Filmen er en af de allerførste lydfilm i farver (Technicolor), men har været anset for tabt siden 1930’erne. Den australske filmhistoriker Paul Brennan begyndte i 2009 en restaureringsproces ud fra genfunden nitratmateriale, og Brennan præsenterer selv filmen og fortæller om dens tilblivelseshistorie. Vi befinder os i senimperialismens tid i Østafrika kort før 1. verdenskrig, hvor de indfødte gør oprør (i farverige masseoptrin) og Tyskland og England erklærer hinanden krig.

Lørdag den 1. september kl. 19.00.

Tysk filmaften – en filmrevolution fylder 40 år

Stefan Drößler, leder af Filmmuseet i München, præsenterer et udvalg af de mest interessante Obenhausener-kortfilm, der revolutionerede tysk film omkring 1960. Under overskriften ’Papas Kino ist tot’ blev der den 28. februar 1962 afholdt en pressekonference i Oberhausen, hvor en ny generation af vesttyske filmfolk gjorde op med den ældre generation og banede vejen for den nye tyske film efter 2. verdenskrig. Kortfilmfestivalen i Oberhausen var en af de få platforme, hvor yngre filmfolk kunne se andet end kommercielle mainstreamfilm, og festivalen blev hurtigt et forum for æstetiske og politiske diskussioner, der mundede ud i det nu berømte manifest fra 1962. Drößler viser film af bl.a. Alexander Kluge og Jean-Marie Straub.

Lørdag den 8. september kl. 18.45.

Søndagsmatiné – mød DR SymfoniOrkestrets nye chefdirigent

I september tiltræder den 78-årige Rafael Frühbeck de Burgos som ny chefdirigent for DR SymfoniOrkestret. I anledning af premieren på Don McGlynns nye dokumentar om den spanske maestro gæster hovedpersonen Cinemateket. I dokumentaren kommer vi med bl.a. bag kulisserne, når Frühbeck de Burgos underskriver kontrakt med DR og står i spidsen for Verdis Requiem. Dirigenten introducerer selv aftenens Søndagsmatiné.

Søndag den 9. september kl. 16.30.

Tilbage til 1960'erne med Leth, Movin og Carlsen – bogsnak og filmintroduktion

Jørgen Leth er indbegrebet af 60’ernes coolness og lethed. I den nye bog ’Kunsten at gå på gaden’ samler forfatter og redaktør Lars Movin op på Jørgen Leths tekster fra 60’erne om film, musik, ballet, litteratur, rejser – alle de lethske fascinationer. Oplev de to live i Asta Bar – der er fri entré. Movin og Leth vil i deres snak bl.a. runde Henning Carlsens centrale 60’er-film ’Dilemma’, som også Jørgen Leth skrev om i sin tid. Kl. 19.15  introducerer Carlsen selv filmen – i 50-året for premieren. Entré til film med introduktion: 65/40 kr.

Torsdag den 13. september. Bogsnak kl. 17.00. ’Dilemma’ med introduktion kl. 19.15.

Stumfilmskoncert – Murnau-mystik med Maria Schween

Den tyske pianist og sangerinde Maria Schween leverer et anderledes live-akkompagnement, til en af mesterinstruktøren F.W. Murnaus mindre kendte film, 'The Haunted Castle' ('Schloss Vogelöd'). Filmen involverer et jagtselskab forsamlet på slottet Vogelöd blandt hvis deltagere, der udvikler sig et snigende psykologisk spil. Undervejs leverer instruktøren en række enestående billedkompositioner. Vi viser Murnau Stiftungs restaurerede version af filmen, og kopi og filmkoncert er støttet af Goethe-Institut Dänemark.

Tirsdag den 18. september kl. 19.00.

Funny Bones – fransk årgangs-humor

"Klog, vittig, rørende. Sensationelt vellykket," skrev Bjørn Rasmussen ved premieren på den franske komedie ’Yoyo’ i 1965. En ruineret millionær slutter sig til sin ungdomskærlighed i en cirkus. Sønnen, Yoyo, køber som voksen farens slot, men hans lykke formes ikke af rigdom og glans. Som klovn tilhører Yoyo den store verden. ”Franskmændene har en af de største komikere – de ved det bare ikke,”, sagde amerikanske Jerry Lewis. Han talte om Pierre Étaix, der spiller Yoyo.

Onsdag den 19. september kl. 19.15.

Psych-Out! – Verhoeven Vulgaris

Nyd to ekstreme 90'er-film af evigt kontroversielle Paul Verhoeven: Den ovenud vulgære ’Showgirls’, der af flere omgange blevet kåret som verdens dårligste film, men også er blevet taget i forsvar af intellektuelle franske cinéaster. En smagløs, kynisk beretning om natklub-miljøet i Las Vegas. Derefter science fiction/horror/action-rabalderet ’Starship Troopers’, der er højreorienteret, amerikansk underholdning, når den er allermest amerikansk. Og underholdende. Og højreorienteret. En film, der mest af alt ligner en hvervekampagne for det amerikanske militær skabt til multiplex-biografer i midtvesten. Psych-Out!-bar i pausen med snurrige skiver på rejsegrammofonen.

Torsdag den 20. september kl. 19.30.

Neil Young ifølge Jim Jarmusch – Friday Late Night med happy hour-bar

Er man på én gang fan af den amerikanske indie-instruktør Jim Jarmusch og den canadiske folk-, støj-, roots-pioner Neil Young, kan man ikke finde en bedre combo end dokumentaren ’Year of the Horse’, der blev til i kølvandet på ’Dead Man’, som Young leverede musik til i 1995. Jarmusch blander koncertoptagelser fra en turné med backingbandet Crazy Horse i 1996 med Youngs egne optagelser fra 1986, arkivmateriale fra 1976 samt interviews med Young og Crazy Horse, med hvem Young har indspillet grænseoverskridende rock’n’roll siden slutningen af 1960’erne. Der er happy hour-bar med festlige folk-tunes og fræsende riffs fra kl. 21.00 – eller man kan varme op med ’Dead Man’, som ruller over lærredet allerede kl. 19.30. Late Nigth-filmen begynder kl. 22.00.

Fredag den 21. september kl. 21.00. (’Dead Man’ kl. 19.30).

SønDok – ’War Matador’, en film om krigsturisme

Er krig blevet til et udflugtsmål? ’War Matador’ kigger nærmere på fænomenet krigsturisme. Under Gaza-krigen i januar 2009 griber to israelske instruktører deres kameraer og begynder at filme på den israelske side af grænsen til Gaza. Men de observerer ikke bomberne alene. Instruktørerne er omgivet af rejsende, der også er kommet til grænsen for at følge krigens udvikling. Instruktør Avner Faingulernt vil efter visningen fortælle om filmen, der har skabt debat om krigsturismen og dens absurditeter, og svare på spørgsmål via en liveforbindelse.

Søndag den 23. september kl. 14.45.

Soirée filles – pigeaften med cocktails, tapas og ’Up in the Air’

Sammen med modebloggen Anywho og Restaurant SULT blænder vi op for en ny sæson med eksklusive aftener skabt til venindepleje. Vi letter med Jason Reitmans romantiske komedie ’Up in the Air’, der blev nomineret til seks Oscars og byder på George Clooney i topform i den mandlige hovedrolle. Inden filmen serveres en særlig tapas-menu i selskab med en cocktail fra kl. 17.00 i Asta Bar. Filmen starter kl. 18.00.

Torsdag den 27. september kl. 17.00.

MEST FOR BØRN

Bio Min Bio

I september kan du og dine børn se den dejligt skøre familiefilm ’Hannibal og Jerry’. Filmen er fuld af gode sange og så er dens skæve karakterer både dybt charmerende og umiddelbart elskelige. Hannibal og hunden Jerry har måske nok et usædvanligt venskab, men de beviser, at så længe ”man bruger hjertet som telefon, er det ikke svært at tale med nogen” og pludselig virker forholdet mellem dreng og vovse som det mest naturlige i verden

Søndag den 9. september kl. 14. og 23. september kl. 14.30.

Børnebiffen

Gå på opdagelse i Cinematekets sale med de små i september. Filmene ’Tigre og Tatoveringer’, ’Den Lille Gris Flyver,’ ’Agerndrengen’ m.fl. egner sig især til børn fra 4 års alderen, hvor ’Drengen i Kufferten’ og ’Orla Frøsnapper, Bertram og Hunden Pølse’ er for de lidt større. I weekenden, på helligdage og i ferier koster det kun 10 kr. at komme i Børnebiffen, så tag ungerne under armen og ind i mørket til en god oplevelse.

Børnebiffen vises torsdag-søndag hele september. Gratis torsdag-fredag.

Tid: September måned
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412