Cinemateket - september/oktober

NYT PROGRAM. Oplev en række filmværker af melodramamageren Todd Haynes – herunder maratonvisning af mini-serien 'Mildred Pierce'. Kom tæt på stumfilmdivaen Asta Nielsen. Se eller gense Krzysztof Kieslowskis skelsættende 10-filmsværk 'Dekalog'. Kom ind under huden på det forestående amerikanske præsidentvalg. Vær med til at hylde en af dansk films store auteurs, Jon Bang Carlsen. Og deltag i en stribe unikke særarrangementer med film, foredrag, musik og instruktørbesøg i september-oktober.

Serier og festivaler

Todd Haynes' kvinder – og Bob Dylan

Med den Oscar-nominerede 'Carol' kom stilisten og melodramamageren Todd Haynes igen på alles læber. Vi fejrer den storhyldede instruktør med et trekløver af hans bedste film og en enestående maratonvisning af mini-serien 'Mildred Pierce' torsdag den 29. september.

Topnavne som Cate Blanchett og Christian Bale er på rollelisten i Haynes skæve og billedskønne Bob Dylan-biopic 'I'm Not There'. Se den med live-opvarmning af Dylan-fortolkerne Mixing Up The Medicine, der spiller numre fra hele mestersangskriverens bagkatalog. Arrangementet åbner den eksklusive serie torsdag den 8. september.

Todd Haynes (3 film og 'Mildred Pierce'-maraton) 8. september-21. oktober.

Nyt lys på Die Asta – pigelil, diva og drag

Hun var stumfilmens største diva. Den tiende muse. Die Asta. Og hun er ikke holdt op med at forføre. Vi markerer Asta Nielsens fødselsdag (11. september) med verdenspremiere på dokumentarfilmen 'En rød løber for Asta Nielsen' samt en stribe events i form af filmvisninger med musik og foredrag.

Asta Nielsen – pigelil, diva og drag (6 film og events) 10. september-16. oktober.

Krzysztof Kieslowski: 'Dekalog' særvisning – kunstens ti bud på stort lærred

Kieslowskis genistreg 'Dekalog' udforsker de ti bibelske påbud et for et – sådan som de er spejlet og forankret i det polske samfund i 1980’erne. Se eller gense hele den øjenåbnende serie, der blev optaget på sammenlagt 11 måneder, som foregår i og omkring den samme boligblok i Warszawa, og som fyldte art house-biografer verden over.

Krzysztof Kieslowskis 'Dekalog' - kunstens ti bud (10 film) 1.-24. september.

Præsidentvalg på amerikansk – strategi, spin og skandaler

Amerikanerne går til præsidentvalg først i november. Cinemateket har i den anledning samlet et stærkt felt af dokumentarfilm om legendariske valgkampe igennem tiderne og inviteret en række spændende oplægsholdere, bl.a. Jens Olaf Jersild, Palle Strøm og Torsten Jansen, til at sige noget om disse kampe: 'Primary' om valget 1960. 'The War Room' om valget 1992. 'By the People' om valget 2008. Samt et par mere.

Præsidentvalg på amerikansk – strategi, spin og skandaler (5 film og events) 25. september-26. oktober.

Jon Bang Carlsen – livet trodser genreskel

Vi hylder den danske auteur Jon Bang Carlsen med en række filmvisninger og talks, og sætter spot på en hjemlig mester, der trodser de rigide genreskel, som mange kassetænkere klynger sig til. Mød bl.a. Joshua Oppenheimer, Søren Ryge og Lars Movin i samtale med Carlsen. Jon Bang Carlsens seneste film 'Déjà vu' er Månedens Dokumentar i september (se nedenfor). Desuden præsenteres et udvalg af instruktørens film i Cinematekets Walk-In-Bio i oktober – helt gratis. 

Jon Bang Carlsen – livet trodser genreskel (5 film og events) 10. september-16. oktober.

Film noir – moralske gradbøjninger af sort

Fem af film noir-genrens sinistre og sjældent viste klassikere fra 1940-50'erne ruller i september-oktober over Cinematektes lærreder i flotte originale eller nyligt restaurerede versioner: 'Kludedukken', 'Gun Crazy', 'Vidne søges' og 'Jeg er loven' og 'Manden uden hæmninger' med Humphrey Bogart i topform. Forfatter, kulturkritiker og krimiekspert Bo Tao Michaëlis introducerer sin favorit noir-film, Fritz Langs mesterstykke 'Jeg er loven' søndag den 25. september.

Film noir – moralske gradbøjninger af sort (5 film) 18. september-26. oktober.

Ny kroatisk film – gru, håb og kærlighed

Kroatien er et populært ferieland med en usædvanligt smuk kystlinje og fantastiske middelalderbyer, der blandt har dannet bagtæppe for femte sæson af HBO-serien 'Game of Thrones'. Men landet har også formået at opbygge en særdeles levende hjemlig filmindustri. Jugoslaviens blodige endeligt og de etniske konflikter på Balkan har siden 1993 været et tema i en lang række film, og 25 år efter Jugoslaviens sammenbrud beskæftiger talentfulde instruktører og manuskriptforfattere sig stadig med krigens traumer. Cinemateket præsenterer seks nye kroatiske film. Tre af dem med gæstebesøg. Serien er bl.a. arrangeret i samarbejde med Croatian Audiovisual Centre, Kroatiens Ambassade og med CPH PIX.

Ny kroatisk film – gru, håb og kærlighed – (7 film) 16.-28. september.

Don't Fear the Weird – sindet og filmen-festival

Psykisk sygdom er ikke noget fra en fremmed planet, men hverdag for mange – og dermed noget, vi alle sammen bør kunne tale om. 13.-15. september gør vi forsøget – via en stribe skæve film, hvor psykisk syge indtager sympatiske hovedroller – men også gennem ærlige, kærlige og rå foredrag og debatter, hvor eksperter, psykiatribrugere og publikum får mulighed for at kommentere fiktionen. Bl.a.'Black Swan', der introduceres og efterfølgende diskuteres af EN AF OS-ambassadør Lisa Brandt, der ud over at være manuskriptforfatter og pædagogstuderende også har skizofreni.

Don't Fear the Weird – sindet og filmen-festival (11 film og events) 13.-15. september.

Ny tyrkisk film – kvinder uden frygt

Kvinderne står stærkt i tyrkisk film netop nu. Hovedpersonerne i de syv film, vi præsenterer, er næsten alle splittet mellem tradition og modernitet, og de bliver generelt ikke skildret i et udpræget positivt lys – måske for at undgå, at de kun bliver diskuteret ud fra en feministisk dagsorden. Men der er under alle omstændigheder tale om forunderligt smukke film, der gerne udmærker sig ved lange indstillinger, minimale bevægelser inden for billedrammen og dvælen ved hovedpersonerne.

Den tyrkiske filmserie åbner lørdag den 15. oktober med kærlighedsdramaet 'Across the Sea' og reception i Asta Bar. Serien er arrangeret i samarbejde med Den Tyrkiske Ambassade.

Ny tyrkisk film – kvinder uden frygt – (7 film) 15.-26. oktober.

Andre serier og festivaler i Cinemateket i september-oktober

Golden Days: 70'erne – kunst, krig og kulturkamp (9.-25. september).

Danish on a Sunday – Danish films - in English or with English subtitles (11. september-23. oktober).

MIX COPENHAGEN – LesbianGayBiTransQueer Film Festival (30. september-9. oktober.).

Ønskefilm – film valgt af publikum (14. september-22. oktober).

CPH PIX og BUSTER – Danmarks største spillefilmfestival er i år større end nogensinde. 14 dage med filmoplevelser for publikum i alle aldre (27. oktober-9. november).

Særarrangementer

Rundt om Dexter Gordon – jazzfilmjubilæum, besøg og dokumentar

Oplev jazzlegenden Dexter Gordon i ''Round Midnight', der har 30-års jubilæum, mød Gordons enke Maxine Gordon i samtale med dokumentarist Donald McGlynn og se portrætfilmen 'Dexter Gordon: More than You Know'.

Tirsdag den 13. september kl. 19.15.

Filmuniversitetet – 'Dagens skønhed' og 'En kvinde skygges' med oplæg

To store klassikere med levende og engageret introduktion af lektor Peter Schepelern og cand. mag. Peter Skovfoged Laursen: 'Dagens skønhed' af Luis Buñuel og 'En kvinde skygges' af Alfred Hitchcock.

24. september kl. 16.00 'Dagens skønhed'. 15. oktober kl. 16.00 'En kvinde skygges'.

Nick Cave og Neil Young i Friday Late Night-biffen

Oplev albumaktuelle Nick Cave i den sublime '20.000 dage på jorden', hvor grænserne mellem dokumentarisme og fiktion flyder sammen i en frapperende dissekering af Caves kunstneriske proces. Og kom til den ultimative Neil Young-koncert fra Cow Palace, San Francisco 1978, når CPH PIX og Cinemateket viser den nyligt restaurerede udgave af 'Rust Never Sleeps'. Med bar og DJs begge aftener.

23. september kl. 21.45 (bar fra 20.00) 'Nick Cave: 20.000 dage på jorden'.


28. oktober kl. 21.30 (bar fra 20.00) 'Rust Never Sleeps'.

Amerikansk avantgardefilm – fire aftener med film og foredrag

Oplev nogle af filmhistoriens mest sofistikerede, finurlige, personlige og vilde avantgardefilm på stort lærred. Herunder Ron Rice, Michael Snow, Tony Conrad, Carolee Schneemann og Jonas Mekas – med ekspertintroduktion ved forfatter Lars Movin, der nyligt udgav murstensværket 'Amerikansk avantgardefilm' (Informations forlag).

6. september-23. oktober 'Amerikansk avantgardefilm – fire aftener med film og foredrag'.

Englenes whisky – smag gyldne dråber og se Ken Loach-komedie

Kom whiskysmagning med ekspert Peter Kjær i Asta Bar og se dernæst suveræn Ken Loach komedie fra det skotske højland med 'The Angels' Share'.

12. oktober kl. 18.00.

Kulturnatten i Cinemateket – fredag den 14. oktober

Der er noget for både store og små, når Cinemateket igen i år åbner dørene til Kulturnatten. Du kan bl.a. få lavet farlige sår i ansigtet, lege instruktør eller skuespiller i Film-X og få dit ansigt på en filmplakat. Hør også en filmkonsulent fortælle om sit arbejde og kom til Wikke & Rasmussen sing-along. Og meget mere.

14. oktober kl. 18.-23.

Flere særarrangementer i september-oktober

Edible Cinema – hvordan smager en film? (6.-8. september).

Tysk filmaften – 'Die geliebten Schwestern' med introduktion (2. september).

Forpremiere på 'Suburra' – en moderne romersk gangsterapokalypse (4. september).

Filmsalon på fransk og spansk – Studieskolen rykker ind i Cinemateket (18. september og 7. oktober).

'Det store fupnummer' – Israelsk thriller-komedie om et gådefuldt mord (20. oktober).

New Danish Screen præsenterer – temaaftener om tro og frihed (28. september og 11. oktober).

Boglaunch og finsk økodokumentar – 'Drømme på dåse' med introduktion (17. september).

Hail, Hail Chuck Berry – Copenhagen Blues Festival hylder kongen af rock'n'roll (27. september).

Svensk filmaften: Helt tæt på Marie Göranzon – oksebryst, krimiklassikeren 'Falsk som vand' og skuespillerportræt (23. oktober).

Havel@80 – tæt på Václav Havel med to dokumentarfilm samt introduktion og forfriskninger (29. september).

Lov, ret og film – 'Mand til alle tider' og foredrag om samvittighedsmartyren Thomas More (1478-1535) (21. september).

SneakBar – Filmværkstedet fejrer dansk films fremtid over to aftener (9. september og 21. oktober).

Psych-Out! September: Hardware – cyberpunk-kultklassiker! (22. september).

Psych-Out! Oktober – Teenage Mutant Ninja Turtles vender tilbage i originale gevandter (19. oktober).

Film, tapas & cocktails – 'Kokken, tyven, hans kone og hendes elsker' (13. oktober).

Film, tapas & cocktails – 'Mildred Pierce'-maraton (29. september).

Månedens Film og Månedens Dokumentar

Månedens Film i september – 'Midnight Special'

I samarbejde med CPH PIX præsenter vi den skæve, energiske og visuelt elegante 'Midnight Special', der er seneste udspil fra den succesfulde amerikanske independent-instruktør Jeff Nichols ('Take Shelter', 'Mud').

1.-11. september.

Månedens Dokumentar i september – 'Déjà vu'

Månedens dokumentar i september er Jon Bang Carlsens nye film 'Déjà vu'. En film om at finde sin egen vej i livet, der smukt favner den danske auteurs fyrre år som filmskaber.


22.-29. september.

Månedens Film i oktober – 'Sunset Song'

'Sunset Song' er veteranen Terence Davies’ filmatisering af en af Skotlands mest berømte romaner – en overdådig film med udendørsoptagelser lavet på 65mm-film. 'Sunset Song' vises i samarbejde med CPH PIX.

13.-25. oktober.

Månedens Dokumentar i oktober – 'Requiem for the American Dream'

'Requiem for the American Dream' er et alvorsfuldt, men vigtigt røntgenbillede af vor tid, sådan som en af verdens førende intellektuelle, den amerikanske lingvistikprofessor Noam Chomsky, ser og fortolker det.

20.-26. oktober.

Børne- og familiefilm

Dansk ungdomsfilm i 70'erne – fællesskab, samfundskritik og trumpetbukser

Turen går til 1970’erne i september og oktober. Sammen med Golden Days viser vi nemlig en bred vifte af de indfølte danske ungdomsfilm, der var med til at definere tidsånden dengang –'Mig og Charly', 'Vil du se min smukke navle?' og en hel del flere.

10. september-20. oktober.

Gøg & Gokke for børn og andre glade mennesker – også i efterårsferien!

Der er garanteret gode grin og gakket humor for hele familien – også i efterårsferien! – når den berømte komikerduo indtager Cinemateket med fire af deres bedste kortfilm. Det bliver et festfyrværkeri af opfindsomme uheld, visuelle gags og sjove ansigtsudtryk. I efterårsferien med levende musikledsagelse.

4. september-22. oktober.

Børnebiffen – for de mindste

Dyr, mekanik og sjove, lærerige figurer i overskuelige programmer.

Børnebiffen (6 varierende kortfilmprogrammer) vises hver weekend og udvalgte hverdage i hele september-oktober.

Læs mere om Cinemateket i september-oktober på cinemateket.dk.

Tid: September-oktober 2016 
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og tlf. 3374 3412