VOID - international animation for voksne i Cinemateket

NY FESTIVAL. Den internationale animationsfilmfestival VOID er i fuld gang i Cinemateket. Festivalen har flere interessante film og gæstebesøg på plakaten - blandt andet den amerikanske tegner og kultinstruktør Bill Plympton og franske Simon Rouby, hvis film 'Adama' er en allegorisk fortælling, der dykker ned i Frankrigs multikulturelle fortid.

Bill Plympton på besøg

VOID og Cinemateekt præsenterer i fællesskab en næsten komplet retrospektiv serie med film af den amerikanske tegner, animator og instruktør, Bill Plympton - der også er kendt som 'Kongen af indie-animation'. Vi viser alle hans animerede spillefilm, samt et bredt udvalg af hans mange kortfilm. Start således med en Danmarkspremiere på Plymptonss seneste film, 'Cheatin'' fra 2013. Filmen bliver introduceret i Cinemateket torsdag den 28. januar kl. 19.30 af Bill Plympton selv, der også efterfølgende vil være til stede til en snak med Informations filmskribent, Christian Monggaard.

Mød desuden Bill Plympton til en række andre film i perioden 28.-30. januar - herunder en masterclass fredag den 29. januar kl. 18.00-20.00 i samarbejde med Den Danske Filmskole. Arrangementet er gratis og billetter kan hentes efter først-til-mølle-princippet.

Simon Rouby fotæller om 'Adama' 

I  'Adama' af franske Simon Rouby rejser en 12-årig dreng ud for at finde sin storebror. En rejse, der fører ham fra det varme Afrika til Første Verdenskrigs mudrede skyttegrave. Lige dele hæsblæsende eventyr og medrivende dannelseshistorie, men også en allegorisk fortælling, der dykker ned i Frankrigs multikulturelle fortid.


Rouby introducerer sin film og deltager efterfølgende i en Q&A med publikum. Fredag den 29. januar kl. 19.00.

Konflikten i Colombia: 'Banished' og 'Sabogal' – film & debat  

Colombia er ikke et land med en animationstradition. Men det vil måske ændre sig. Det tegner i hvert fald lovende med filmene 'Banished' (Diego Guerra) og 'Sabogal' (Juan Lozano, Sergio Mejia). Begge går i kødet på den politiske situation i Colombia og dykker ned i landets konfliktramte fortid (og fremtid).

'Banished' er sat i en nær fremtid og følger en gruppe unge fra Bogota, der modvilligt bliver draget ind i den årelange konflikt, da den kommer til byen. 'Sabogal' blander fiktion med dokumentar og tager udgangspunkt i det virkelige mord på en systemkritiker. En advokat går ind i sagen og mærker snart systemets metoder på egen krop.

Mellem de to visninger sætter VOID fokus på konflikten og det politiske klima, samt menneskerettighedernes kår i Colombia. Det sker gennem et panel af Colombia-kendere, der vil diskutere filmene og perspektivere til 'virkeligheden'. Panelet består af antropolog og dokumentarist Tanja Wol, journalist på DRs udlandsredaktion Jørgen Laurvig og Colombia-ekspert Jairo Munive fra DIIS. Filmene vises torsdag den 28. januar henholdsvis kl. 19.15 og 21.45. Debatten finder sted ca. kl. 20.30.

'The Magic Mountain' - dokudrama med besøg

'The Magic Mountain'er et sprudlende animeret dokudrama og et medrivende portræt af den polske eventyrer, fotograf og idealisten Adam Winkler, hvis overbevisninger blandt andet førte til et liv i eksil og til 1980'ernes Afghanistan, hvor han kæmpede side om side med mujahedinerne mod Sovjet. Den rumænske instruktør Anca Damian lægger vejen forbi København i forbindelse med visningen, hvor hun vil fortælle om filmens tilblivelse, dens unikke hovedperson og snakke med publikum. Søndag den 31. januar kl. 19.30.


Tid:
 27.-31. januar 2016
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetter: cinemateket.dk og på tlf. 3374 3412