'Faust' er overvældende

MÅNEDENS FILM. "Efterlader dig forandret for altid." Sådan sagde jurypræsident Darren Aronofsky, da 'Faust' blev udråbt som Guldløve-vinder på sidste års Venedig-festival. Cinemateket viser Aleksandr Sokurovs overdådige og ambitiøse filmatisering af Goethes hovedværk den 3.-13. maj.

Hvis nogen troede, at instruktøren bag one-take-konceptfilmen 'Russian Ark' og følsomme værker som 'Mor og søn' ville vælge den salvelsesfulde bagdør til Goethes litterære hovedværk ’Faust’, kan de godt tro om igen.

Stil og indhold smelter sammen

I Aleksandr Sokurovs version af Goethes klassiker er der hverken sparet på overdådig scenografi, computerskabte effekter eller kropsnær sanselighed. Stil og indhold smelter i sjælden grad sammen: Farvetonerne veksler, kroppe forvrænges med alternative optikker, drømmelandskaber kommer og forgår. Ambitiøst er næsten for lille et ord.

Helvede på Island

Handlingen centrerer sig om den fattige læge Faust (Johannes Zeiler), der af ren og skær sult havner i dårligt selskab hos en deformeret pantelåner. Det interessante i deres forhold er dog ikke så meget Fausts moralske uskyldstab som den mangel på tvang, der ligger bag. Oplysningsmennesket Faust slår ihjel og begærer sin næstes hustru – tilmed den afdødes enke. Faust og hans frister bevæger sig gennem badeanstalter, gyder, knejper og helt til Helvede – filmet på Island.

Glem Thomas Mann, Beethoven, Wagner, Baudelaire, Gounod og alle de andre, der har bidt skeer med Faust-myten. Glem filmiske enere som Murnau, Méliès, Istvan Szabo og Jan Svankmajer, der har prøvet med vekslende held. Velkommen til Sokurovs helt egen verden.

Den danske presse skriver bl.a.:

”Sansemæssigt overvældende, intellektuelt provokerende” – Søren Vinterberg, Politiken ♥♥♥♥♥

”Voldsomt original, ambitiøs og smuk … dragende som et gammelt postkort – eller måske en drøm, der langsom udvikler sig til et mareridt” – Louise Kidde Sauntved, Berlingske Tidende ★★★★

Husk at første visning som vanligt er gratis for medlemmer.

Tid: 3.-13. maj
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412