Faraos hustru - to stumfilmskoncerter med live-musik

KONCERT. Vi præsenterer et af europæisk films mest opulente udstyrsstykker nogensinde - Ernst Lubitschs 'Faraos hustru' - med to gange levende lydside. Den 15. maj ved rockdouen Howl Baby Howl og den 24. maj med pianomusik ved Ronen Thalmay.

Cinemateket kan i maj måned løfte sløret for en af de filmhistoriske skatte, som man har troet var begravet og tabt for tid og evighed: Ernst Lubitschs 'Faraos hustru'.

To gange live-musik: Tråd eller tangenter

Vi viser filmen med to gange levende lydside - først tirsdag den 15. maj ved rockdouen Howl Baby Howl, til lejligheden forstærket med bassist og et arsenal af uventede instrumenter. "Få herhjemme kan pakke rockmusik så appetitligt ind som dem," skrev Gaffas Erik Barkman om gruppens seneste udgivelse. Dernæst torsdag den 24. maj med brusende klaverakkompagnement ved Ronen Thalmay.

Stor, større, størst

Med 'Faraos hustru' fik Lubitsch stillet et næsten ubegrænset beløb til rådighed, og han ville én gang for alle overbevise de store Hollywood-studier om sine evner som instruktør. Uden for Berlin lod han opføre store tempel-kulisser og kæmpemæssige sfinkser, der skulle illudere ægyptisk oldtidsby. Han iklædte sine skuespillere kostbare ægyptiske gevandter og dirigerede rundt med en tusindtallig hær af statister.

Tabt og genfundet

Originalmaterialet forsvandt imidlertid, og 'Faraos hustru' blev allerede i slutningen af 1930'erne anset for tabt. Først efter at en ufuldstændig kopi blev fundet i det russiske filmarkiv i 2004, og en anden strimmel dukkede op i Italien, blev det muligt digitalt at restaurere et af europæisk filmhistories mest opulente udstyrsstykker nogensinde. 

'Faraos hustru' præsenteres i samarbejde med Goethe-Institut Dänemark.

Tid: Tirsdag den 15. maj kl. 19.15 med Howl Baby Howl og torsdag den 24. maj kl. 19.15 med piano-musik.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412