Ingrid Bergman – fra helgen til synder og til helgen igen

KLASSISK FILMKUNST. Ingrid Bergman var en af alle tiders mest talentfulde og smukke skuespillerinder. Hendes karriere var lige så alsidig som hendes image var omstridt. Cinemateket viser fra den 5. december og julen og januar igennem de vigtigste film med den store diva.

"Fra helgen til synder og tilbage til helgen igen". Sådan opsummerede Ingrid Bergman (1915-82) sit liv og sin karriere, fra hvilken Cinemateket i december-januar præsenterer 10 eviggrønne filmklassikere under overskriften 'Ingrid Bergman - den naturlige stjerne'.

17 år gammel blev Bergman optaget på Kungliga Dramatiska Teatern, og allerede to år efter medvirkede hun i sin første film. Den amerikanske producent David Selznick hentede i 1939 den 23-årige Ingrid Bergman til Hollywood for at genindspille hendes svenske succesfilm 'Intermezzo' i en amerikansk version med britiske Leslie Howard i Gösta Ekmans rolle. Det amerikanske remake blev en stor succes, og Bergman flyttede med ægtemand og datter til Hollywood. Selznick lancerede Ingrid Bergman som 'naturlig og upoleret', men hun ville selv gerne bryde med dette image.

Fakta

Læs mere og bestil billetter

Som det fremgår af et af de breve, som er med til at give jeg-form til Stig Björkmans fornemme portrætdokumentar ‘Jeg er Ingrid’ (2015), nægtede Ingrid Bergman fra starten af sin karriere at lade sig typecaste: "Jo mere jeg arbejdede i Hollywood, jo mere ville jeg bryde ud og lave en anden form for film". Det lykkedes hende at tilkæmpe sig rollen som den promiskuøse Ivy i 'Dr. Jekyll og Mr. Hyde' og dermed gestalte en anden og mørkere karaktertype end pigen med engleansigtet. Men symptomatisk nok var det 'Casablanca' (1942), der gjorde hende udødelig. Netop 'Casablanca' kan opleves som Månedens Film i Cinemateket 10.-30. december.

Bruddet med Hollywood

I slutningen af 1940’erne faldt hun for den unge Roberto Rossellinis film og tilbød at medvirke i hans næste produktion. I 1949 drog hun til Italien for at indspille 'Stromboli', men indledte også en affære med Rossellini. Hendes ægteskabsbrud udløste en hadekampagne i Hollywood, hvor Ingrid Bergman var blevet opfattet som indbegrebet af traditionelle familieværdier.

Ingrid Bergman fik tre børn med Rossellini, men måtte også erkende, at hendes talent ikke egnede sig til den italienske instruktørs improviserende og rå stil. De blev skilt i 1957. Inden da vendte Bergman efter syv års fravær tilbage til Hollywood. USA havde da tilgivet hende. I 1978 medvirkede hun i sin sidste spillefilm, Ingmar Bergmans 'Høstsonaten', og samspillet med Liv Ulmann blev et af højdepunkterne i hendes karriere. Næsten 50 år efter sin filmdebut fik hun således igen mulighed for at optræde på sit eget sprog.

Tid: 5. december–27. januar
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K
Billetbestilling: Cinemateket.dk og Tlf. +45 3374 3400