Månedens Film: 'Loving'

FORBUDT KÆRLIGHED. Den amerikanske indie-auteur Jeff Nichols ('Take Shelter', 'Mud', 'Midnight Special') tager os i sit Guldpalme- og Oscar-nominerede melodrama 'Loving' på en rørende filmrejse til 1950-60'ernes racismeplagede sydstater, hvor hvide Richard Loving og sorte Mildred kæmper for at få anerkendt deres ægteskab. Filmen præsenteres i samarbejde med CPH PIX og IUP.

Virginia, 1958. Da den hvide murer Richard Loving (Joel Edgerton) og hans gravide, sorte kæreste Mildred (Ruth Negga) i al hemmelighed bliver gift i Washington D.C., synes lykken at være sikret for det umage par. Men da byens landbetjent får nys om ægteskabet, der ifølge Virginias racistiske Jim Crow-love er ulovligt, smider han begge i fængsel og stiller dem et brutalt ultimatum: Bliv i fængsel eller forlad Virginia i 25 år. 

Loving-parret flytter derfor væk fra deres elskede hjemstavn med deres nu vordende børneflok, men kæmper indædt videre for retten til at være gift og bo, hvor de har lyst. Og mens tiderne skifter i starten af 60'erne, sparker et brev fra Mildred til Bobby Kennedy døren op for en skelsættende højesteretssag, der gør den lille familie til landskendte borgerrettighedsforbilleder i åben krig mod landets institutionaliserede racismelove. 

Jeff Nichols har med sin femte spillefilm skabt et intimt og elegant kærlighedsdrama om et helt almindeligt par, der med deres forelskelse ændrede amerikansk historie. En anderledes afdæmpet og nuanceret film om USA’s evigt aktuelle raceproblematik, fri for sensationalistisk sentimentalitet, og som altid hos Nichols med skarptegnede karakterer i centrum.

’Loving’ er Nichols’ til dato mest tilgængelige film – en varm hyldest til den kompromisløse og ægte kærlighed – og gennemsyret af instruktørens nuancerede portrættering af simple menneskers store kampe og hans skarpe blik for sydstaternes stilfærdige poesi.

'Loving' er Månedens Film i Cinemateket i september 2017, og præsenteres i samarbejde med CPH PIX og UIP.

Anmelderne skriver

★★★★★ "Et stemningsmættet og grumt portræt" (Filmselskabet, DR K)
★★★★★★ "En smuk fortælling på en ellers grim baggrund af USA's historie. Resultatet er intet mindre end mageløst, og det cementerer Jeff Nichols som en af nutidens bedste stemmer" (Filmmagasinet Nosferatu)
★★★★★ "Få andre end Nichols kan fortælle en kærlighedshistorie, der hedder 'Loving', uden at det bliver sentimentalt" (Filmz)
★★★★★ "Fordi Nichols tør at holde igen, vokser den lille historie sig stor" (CinemaZone)
★★★★★ "Det er fuldt fortjent, at etiopisk-irske Ruth Negga blev Oscar-nomineret for sit portræt af den flegmatiske fighter" (Filmmagasinet Ekko)
"Loving er en vigtig film – ikke mindst i vore dage – og det er en god film" (Information)
"Jeff Nichols har på ti år lavet fem af de skarpeste amerikanske film i nyere tid." (Weekendavisen)

Tid: 31. august til 10. september
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Billetter (75 kr, dog 50 kr for Cinematekets medlemmer): Kan bestilles online eller på tlf. 33 74 34 12