Filmværkstedet fylder 40

FILMVÆRKSTEDET. "Der var ikke nogen 'måder', tingene skulle være på eller gøres på. Der var, tror jeg, bare meget frihed," siger instruktør Pernille Fischer Christensen om sine erfaringer med at producere på Filmværkstedet, der har 40 års jubilæum fredag den 1. oktober.

Pernille Fischer Christensen instruerede sin første film "Poesie Album", en eksperimenterende kortfilm med lillesøsteren Stine i hovedrollen, på Filmværkstedet i 1994. Tolv år efter debuterede hun med spillefilmen "En Soap". Pernille Fischer Christensen er blandt de mange markante filmfolk, der har trådt deres filmiske barnesko på Filmværkstedet.

For mig har det betydet adgang til professionel filmarbejde på meget kort tid, siger Fenar Ahmad.

Første workshop i en bjælkehytte

Den første version af Filmværkstedet åbnede i 1970 under navnet Workshoppen i en bjælkehytte i de daværende ASA studier som et samarbejde mellem Filmfonden og Danmarks Radio. Hovedformålet dengang var at give kreative medarbejdere inden for film og tv mulighed for at producere film, som ikke kunne gennemføres i den normale produktion – herunder at gennemprøve utraditionelle udtryksformer og arbejdsmetoder.

Senere trak DR sig ud af samarbejdet, Workshoppen lukkede i en periode, genopstod og flyttede flere gange – i 1996 til Gothersgade, hvor Filmværkstedet stadig holder til og har som formål at fremme eksperimenterende filmkunst og talentudvikling.

Fakta

Filmværkstedet støtter både større og mindre filmproduktion med formålet at fremme eksperimenterende filmkunst og talentudvikling. Filmværkstedet giver primært støtte i form af adgang til professionelt produktionsudstyr, tilskud til basale produktionsomkostninger og konsulenthjælp. Sekundært yder vi støtte til talentudvikling gennem seminarer, workshops og rådgivning.

Filmværkstedet er hovedsageligt rettet mod unge mennesker, der har potentiale til at etablere en professionel filmkarriere.

Filmværkstedet støtter årligt ca. 50 produktioner inden for alle genrer.

Leder af Filmværkstedet Prami Larsen har skrevet videre på tidligere leder Dino Raymond Hansens krønike om Filmværkstedets historie med politisk med- og modvind, vilde eksperimenter, nye teknologier – og engagerede brugere. Historien kan læses her.

Fri for petitessetyranner

Christian Braad Thomsen, Jytte Rex og Jørgen Leth var blandt de første filmmagere, der tegnede Filmværkstedets kreative profil. Blandt de yngre er Pernille Fischer Christensen, Christina Rosendahl, Fenar Ahmad og Morten Hartz Kaplers, der i videoen her fortæller, hvad Filmværkstedet har betydet for dem.