Tusindkunstner besøger Cinemateket

FILMMUSIK. Fuzzy hyldes i januar for sin lange karriere med filmmusik. Den runde sjæl i det runde legeme (med hårpisk og stort skæg som mangeårig signatur) besøger Cinemateket den 22. januar – både bag pianoet og i samtale med Jørgen Leth.

Fuzzy (f. 1939) er i dag en institution med film-, tv- og teatermusik som speciale, fortrolig med de fleste musikgenrer fra Bach, Beatles og Basie til det elektroakustisk avantgardistiske. Hans kreative og eksperimenterende nodepen står sjældent stille. I januar og februar viser Cinemateket en håndfuld af de danske film, som Fuzzy har komponeret musik til. 

"Musik må efter min mening heller ikke dække over tomheden i et rum, ikke dække over, at mennesker ikke kan tale sammen"

Fuzzy, Leth og stumfilm

"Når jeg lytter til musik, koncentrerer jeg mig mig helt om den. Og musik må efter min mening heller ikke dække over tomheden i et rum, ikke dække over, at mennesker ikke kan tale sammen."

Fuzzys særlige musikalske situationsfornemmelse taler for sig selv. Bed ham improvisere over en kendt melodi på klaveret, og Fuzzy giver på stedet en stribe variationer. Han er for alvor i sit es, når han får en stumfilm at spille klaver til.

Så det giver vi ham den 22. januar – her sørger den rutinerede stumfilmspianist Fuzzy for live-musik til Fritz Lang-klassikeren 'Den trætte død'. Samme dag kan han opleves i samtale med Jørgen Leth på en Skypeforbindelse fra Haiti om deres samarbejde på filmen 'Udenrigskorrespondenten'.

En mand ved navn Jens

De fleste kender komponisten med det flotte buskads af et fuldskæg og den svirpende hestehale som Fuzzy, men den musikalske troldmand bærer også det borgerlige navn Jens Wilhelm Pedersen.

Fuzzy har været kreativt udøvende i snart en menneskealder, og der er stort set ikke den krog af det danske musikliv, hvor han ikke har været på færde. Den livslange kærlighed til musikken begyndte på skødet af farmand ved flyglet, og da Fuzzy som 11-årig lå et halvt år på hospitalet med børnelammelse, havde han i sine hovedtelefoner al mulig tid i verden til at stifte bekendtskab med radioens store musikudbud.

I lære hos de store komponister

Han blev uddannet i musikteori og musikhistorie ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvor han bl.a. var elev at Finn Høffding, der gennem sit humanistiske og fordomsfri livssyn havde påvirket flere generationer af unge musikere, herunder komponisten Per Nørgård, som blev Fuzzys underviser i komposition. Efter at have afsluttet sin konservatorieuddannelse fortsatte Fuzzy studierne i udlandet hos bl.a. modernisterne György Ligeti og Karlheinz Stockhausen. Kælenavnet Fuzzy fik han af konservatoriekammeraten Per Stern på grund af den i hans øjne slående lighed med den forhutlede karakter af samme navn i William Boyds mange Hopalong Cassidy-westerns.

Fra Fassbinder til tegnefilm

Fuzzy har samarbejdet med filminstruktører som Rainer Werner Fassbinder, Bille August, Kaspar Rostrup, Jannik Hastrup, Palle Kjærulff-Schmidt og Jørgen Leth. Han har som regel oplevet en gensidig forståelse hos instruktørerne: "Det gør arbejdet som filmkomponist til en levende organisme i færdiggørelsesprocessen."

Han blev et kendt ansigt på tv i 80’erne og 90’erne med sine musikalske børne- og ungdomsprogrammer. Han har komponeret musik til kongehuset, skrev i sin tid fanfaren til TV-Avisen og kendingsmelodien til filmmagasinet 'Bogart' samt musikken til 'En by i provinsen'.

Tid: Frem til 26. februar
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og tlf. 3374 3412