Månedens film – djævelsk Venedig-vinder

FILMENGEL. Cinemateket og CPH PIX præsenterer det seneste værk fra den sydkoreanske auteur Kim Ki-duk som Månedens Film. 'Pietà' er et brutalt, men medrivende stykke filmkunst. "En hævnens engel med et filmkamera i hånden," skriver Politiken blandt andet om Ki-duk.

Månedens Film i Cinemateket, Pietà, er et labyrintisk drama, der løb med Guldløven på sidste års festival i Venedig. Politikens Kim Skotte karakteriserede i den sammenhæng filmen som ”djævelsk kraftfuld, regulært udfordrende og lavet med en filmisk nerve.”

Som det oftest er tilfældet hos koryfæet Kim Ki-duk (manden bag den eminente ’Tomme huse’), så er det spørgsmål om hævn, moral, tilgivelse og skyld, der diskuteres. Men dog ikke uden en hvis bidsk humor.

Pietà fortæller historien om den unge, iskolde inkassogorilla Kang-do, der rutinemæssigt invaliderer kunder for sin gangster-chef. En dag dukker en mystisk, midaldrende kvinde imidlertid op ved hans dør. Efter flere tilnærmelser hævder hun at være Kang-dos mor. Men det får nu ikke den følelseskolde Kang-do til at optræde mere blødsødent.

Kim Ki-duks film er fuld af intense, overraskende scener, og den indvæver behændigt tråde af mytisk kraft og psykologisk dybde.

De danske anmeldere skriver blandt andet:

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ”Kim Ki-duk har noget dunkelt og smertefuldt på hjerte, og han fortæller om det med en filmfornemmelse og en kraft, som var han en hævnens engel med et filmkamera i hånden.” (Kim Skotte, Politiken)

★★★★★ ”en forunderlig og tankevækkende filmoplevelse, der på sin egen melankolsk-poetiske vis overrasker og stiller spørgsmålstegn ved begreber som kærlighed, synd og tilgivelse.” (Louise Kidde Sauntved, Berlingske)

★★★★★ ” en fængslende beretning om kærlighed og tilgivelse midt i et gråt og afstumpet betonlandskab. Efter et par forglemmelige film er Kim Ki-duk med Pieta tilbage i topform.” (Rune Bruun Madsen, CinemaOnline)

★★★★★ ”Vi skulle alle ønske, at vi bar vores kors så godt som Kim Ki-duk … Hvis Kim Ki-duk instruerede en film om maling, der tørrer, så ville jeg betale gode penge for at se den” (Johnny Vinther Jensen, Filmz)

★★★★★ ”Sydkoreanske Kim Ki-duks Venedig-vinder er en forbandet fantastisk fortælling” (Ea Hansen, Nosferatu, Universitetsradioen)

★★★★ ”En omvendt Ødipus … Kim Ki-duks Guldløvevinder er et voldeligt psykologisk studie af et absurd mor-søn-forhold.” (Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten)

”Et stærkt værk, der langsomt kommer til sin ret … som altid hos Kim Ki-duk er der mening bag de utilgivelige fornedrelser” (Katrine Hornstrup Yde, Information)

Tid: Fra torsdag den 19. september til søndag den 29. september
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12