Minerne under sandet – Danmark efter 2. verdenskrig

FILM OG DEBAT. Det Danske Filminstituts filmarkiv rummer en stor mængde materiale, der kan gøre os klogere på aktuelle begivenheder. I december og januar præsenterer arkivet film, der trækker spor mellem 2. verdenskrigs afslutning og den aktuelle flygtningesituation. Søndag den 13. december lægger vi ud med arrangementet 'Film og debat: Minerne under sandet', der relaterer sig til Martin Zandvliets spillefilm 'Under sandet', der netop nu har premiere i de danske biografer.

Martin Zandvliets spillefilm ’Under sandet’ har premiere i de danske biografer i dag, torsdag den 3. december. Filmen udspiller sig i dagene efter Tysklands kapitulation, maj 1945, hvor unge tyske krigsfanger af de danske myndigheder sendes ud til Vestkysten for at fjerne miner. Man antager, at over 2.000 tyske soldater blev sendt ud som 'frivillige' mineryddere, og at hen ved 250 af dem mistede livet, og 600 blev lemlæstet.

Minerne under sandet – dokumentarfilm og debat 13. december

Søndag den 13. december belyser vi virkeligheden bag filmen via en ekspert, der gennem mange år har arbejdet med dansk forsvarshistorie og ikke mindst med krigens spor i landskabet. Thomas Tram Pedersen, overinspektør på Østsjællands Museum og tilknyttet Koldkrigsmuseum Stevnsfort fortæller således om hændelserne i 1945 og introducerer to usædvanlige dokumentarer fra DFI’s filmarkiv under arrangement-titlen 'Film og debat: Minerne under sandet'.

Ole Palsbos kortfilm ’Livsfare - Miner’ (1946) viser uden blusel, hvordan tyske sprængkommandoer under dansk og engelsk ledelse fjerner og uskadeliggør de tyske landminer fra dansk jord. Man ser bl.a., hvordan de tyske soldater marcherer gennem det ryddede felt for at efterkontrollere.

Ole Berggreens ’Tyske flygtninge i Danmark’ (1948) dokumenterer et andet aspekt af krigens afslutning: I krigens sidste måneder blev tyskerne drevet på flugt, og 200.000 af dem blev påtvunget Danmark ved den tyske besættelsesmagts foranstaltning. Ved kapitulationen overgik forsorgen af dem til de danske myndigheder, der sørgede for oprettelsen af isolerede flygtningelejre.

Røde Kors’ hjælpearbejde – film med debat i januar

Onsdag den 27. januar inviterer filmarkivet igen til film og debat – denne gang med arrangementet 'Det gælder os alle – med introduktion', hvor DFI’s forskningsleder Lars-Martin Sørensen diskuterer Alice O'Fredericks "problemfilm" 'Det gælder os alle' (1949), der blandt andet har Poul Reichardt i rollen som en idealistisk Røde Kors-læge, som arbejder hårdt for at hjælpe nødlidende børn i Wien – og som en dag beslutter sig for at sende et af dem til Danmark, så hun kan komme sig…

Tid: Film og debat: Minerne under sandet – søndag den 13. december kl. 16.30. Det gælder os alle med introduktion – onsdag den 27. januar kl. 19.00
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K
Billetbestilling: Cinemateket.dk og tlf. +45 3374 3400