Masser af PIX i Cinemateket

FESTIVAL. CPH PIX har siden 2009 arbejdet ud fra devisen om, at festivalens filmudvalg skal være et repræsentativt billede af kvalitetsfilm fra hele verden. Her er et udpluk af noget af det du bl.a. kan opleve i Cinemateket i festivalens første uge. Fra den 9. april indtager PIX byen med film, koncerter, debatter, instruktørbesøg og ja, med kulturelle oplevelser i verdensklasse!

”På en festival skal der være plads til de film vi ikke forstår; de film der skubber filmmediet videre” (Festivaldirektør Jacob Neiiendam). PIX går langt for at vælge de mest markante film i alle genrer, som ellers ikke får en chance i det danske biograflandskab – både de højpandede og dem, der er bedst omkring midnat med en øl i hånden. Som altid kan du følge med i, hvad filmkunstens førstehold har bedrevet, når vi i Maestro-serien viser de nyeste film fra filmverdenens førende signaturer. Men du får også en unik mulighed for at stifte bekendtskab med de nyeste skud på stammen, når vi i Frontrunners samler en række af de instruktører, der går forrest i kampen om at definere fremtidens film. Glæd dig til en masse oplevelser i mørket!

MAESTROS. Hvert år kan du i Maestro-serien opleve de nyeste værker fra filmkunstens allerstørste mestre. 84-arige Jean-Luc Godard prøver igen kræfter med 3D-formatet og vi viser hans prisbelønnede ’Goodbye to Language’. Peter Greenway portræterer Sergei Eisenstein, der revolutionerede stumfilmen, i sin film ’Eisenstein in Guanajuato’ og fra mesteren af fabulerende og drømmene billeder, Canadiske Guy Maddin, viser vi ’The Forbidden Room’. En anden ældre herre, der er biografaktuel er 83-årige Ermanno Olmi. Olmi har med 'Greenery Will Bloom Again' begået en smuk og humanistisk film om livet i skyttegravene under Første Verdenskrig.

CPH PIX sætter i år udvidet fokus på den dekadente og vovede franske instruktør Bertrand Bonello med en komplet retrospektiv-serie over alle hans værker. Gennemgående for Bonello er hans psykologiske portrætter, der ikke viger tilbage for at vise kødets lyster. Bertrand Bonello har instrueret 6 film, der alle berører evigt aktuelle emner og sætter forholdet mellem kærlighed og begær på spidsen – vi viser dem alle i perioden 12.-28. april.

FRONTRUNNERS. I denne serie kan du opleve en række af de mest progressive og visionære filmskabere, der netop nu er med til at sætte den kunstneriske agenda i filmens verden. Selveste Spike Lee har ved hjælp af crowd funding skabt filmen ’Da Sweet Blood of Jesus’ – en eksperimenterende vampyrfilm der undersøger den afro-amerikanske identitet. Størstedelen af disse ’Frontrunners’ vises i Cinemateket og vi glæder os over at kunne præsentere ’Fires on the Plain’ – den nyeste film af Shinya Tsukamoto, ’The Princess of France’ af Matías Piñeiro, Christophe Honorés filmatisering af Ovids klassiske forvandlinger ’Metamorphoses’, fransk-amerikanske Eugène Greens ’La Sapienza’ og Joe Potrykus’ slackerkomedie ’Buzzard’.

EVENT. Hvad laver en foleykunstner? Og hvilke overvejelser gør instruktører, komponister, tonemestre og foleykunstnere sig om lydudtrykket i deres film? Kom til Live foley workshop + lyddebat og oplev foleyinstitutionen Heikki Kossi in action, når han inviterer indenfor i sit værksted, og med Christina Rosendahls 'Idealisten' som case laver foley-lyd til flere scener live. Efter workshoppen vil Rosendahl i dialog med Kossi, tonemester Peter Albrechtsen og komponist Jonas Struck diskutere, hvilke overvejelser de har gjort sig i processen. Workshop og lyddebat er åben for filmskabere, lydnørder og generelt filmglade publikummer. Og så er der efterfest med 'Idealisten's kreative hold bag mixeren. Præsenteres i samarbejde med Rytmisk Center. Fredag den 10. marts kl. 19.00-21.00. Gratis entre.

Tid: 25.-29. marts 2015
Sted:
Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.