Danske film i en krigszone

FESTIVAL. Danske kort- og spillefilm bliver vist med stor succes under kaotiske omstændigheder i Gaza og på Vestbredden.

En række danske film er i øjeblikket på rundtur i det krigshærgede Gaza og på Vestbredden. "Nordic Film Festival" har i arabisk oversatte udgaver i Østjerusalem vist Natasha Arthys "Fighter", Niels Arden Oplevs "Drømmen", "En familie" af Pernille Fischer Christensen og "Applaus" af Martin Pieter Zandvliet. Østjerusalem har ikke haft en biograf i 25 år, og Synne Espensen fra Det Danske Repræsentationskontor i Ramallah fortæller, at det derfor var en stor udfordring at tiltrække et publikum. Trods dette blev festivalen en publikumssucces. Festivalen skulle have fortsat i Gaza, men blev udskudt, da krigen brød ud.

"Nordisk Film Festival et et fælles initiativ mellem Norge, Sverige, Finland og Danmark, og det var første gang en sådan festival blev afholdt. Kulturinstitutionen Tamer i Gaza har, siden der blev fredstilstand, vist stor interesse for at vise flere af de oversatte danske film", siger Espensen.

Ambassade-pakker

Det Danske Filminstitut sender en gang om året en pakke med danske film til de danske ambassader og danske kulturinstitutter i verden. Pakkerne er dermed med til at få danske film bredere ud internationalt.

"Også tre danske kortfilm bliver vist for tiden i Palæstina: Dorte Warnøe Høghs "Grisen", Siri Melchiors "Fløjteløs" og "Schhhh!" af Peter Hausner og Snobar Azedien. De er på programmet på kortfilmfestivalen "Shortat" i Gaza, og bliver lige nu vist i Jerusalem, Ramallah og Jenin", fortæller Synne Espensen.

De danske film er udlånt af Det Danske Filminstitut.