Bhutanesisk filmfestival – et visuelt indblik i en magisk kultur

DEN BHUTANESISKE FILMFESTIVAL. Bliv introduceret til et magisk kongedømme, når Cinemateket viser film fra det lille land Bhutan i Himalaya. Festivalen starter allerede på torsdag 27. februar og slutter søndag 2. marts. Vi præsenterer en række nye bhutanesiske film og får besøg af fire instruktører fra det lille kongedømme.

På torsdag åbner Den bhutanesiske filmfestival i Cinemateket, der løber fra torsdag 27. februar til og med søndag 2. marts.
På åbningsdagen kan man opleve danmarkspremieren på Khyentse Norbus nye film ‘Vara: A Blessing’. Norbu trådte ind i filmverdenen som buddhistisk rådgiver for Bernardo Bertolucci under optagelserne til ‘Lille Buddha’. Vi præsenterer også hans tidligere drama ‘Travellers and Magicians’, der var Bhutans første spillefilm.

Det lille land i Himalaya – lidt mindre i areal end Danmark og med bare 750.000 indbyggere – har inspireret lande verden over til at finde nye veje ud af globale og lokale kriser. Trods vanskelige geografiske og økonomiske vilkår – tv fik Bhutan f.eks. så sent som i 1999 – er filmenes kvalitet støt øget. Med små midler har man kunnet udvikle et ofte magisk univers, som er en del af landets fascinerende kultur. Bhutans filmmiljø er præget af en stor fortælleglæde, trods de få ressourcer.

Festivalen drives af en stor mængde frivillige, hvis mål er at åbne danskernes øjne for Bhutan. Det skal ske ved både at fortælle om Bhutan som filmland, samt ved at sprede budskabet om det lille kongedømmes unikke livsopfattelse. Bhutan følger sine egne veje og har særlige visioner for udvikling. De tænker ikke i vækst og modernisering’ men i bæredygtighed og rent miljø. Bruttonationallykke frem for BNP.

Filmisk øjenåbner

Hans Wessing har været aktiv i Venskabsforeningen Danmark-Bhutan igennem mange år. Han fortæller, at flere og flere filmfolk skaber egne personlige film med udgangspunkt i bhutanesiske legender eller personlige hverdagsberetninger:

Til festivalen er disse folk blevet støttet i at få disse lange film forkortet ned til strammere og skarpere historier, hvilket instruktørerne har været meget glade for. Man kan sige, at de dermed er blevet sebare for et dansk publikum.

Det kan ses i filmen ‘Chuut Wai’, der skildrer en underverden af fattige, handicappede og narkomaner I Bhutans hovedstad. En film, der på den ene side får billedet af et lykkeligt land til at krakelere , men alligevel ender som en både hjertevarm og intelligent film, da en handicappet og blind person i særlig grad er i stand til at 'se' og at skabe åndeligt overskud og 'compassion' mellem de udsatte individer. Ifølge Hans Wessing har 'Chuut Wai' opnået en usædvanlig succes i Bhutan:

Den er blevet til med meget små midler og uden offentlig støtte, hvilket vel nok er synligt i dens tekniske kvalitet, men på den anden side er homogen og grovkornet til understøttelse af filmens miljø.

Venskabsforeningen Danmark-Bhutan håber, at filmfestivalen kan være med til at åbne danskernes øjne for Bhutan:

I en kriseramt verden optaget at forfølge ”økonomisk vækst” giver Bhutan et inspirerende eksempel på visioner for en ”udvikling” med andre dimensioner end de rent materielle,” siger Ellen Buch-Hansen, der også er aktiv i Venskabsforeningen Danmark-Bhutan.

Bhutans visioner - film og debat

Festivalen får besøg af fire bhutanesiske filminstruktører og vil omfatte en række filmintroduktioner og debatarrangementer om bhutanesisk film og udviklingen i Bhutan. Søndag 2. Marts inviteres der til eftermiddagsdebat i forbindelse med filmen ‘Cost of Climate Change’. Den handler om de nye udfordringer i det høje Himalaya, hvor det varmere klima medfører pludselige springfloder fra gletchersøer. Efter filmen vil journalist Jørgen Steen Nielsen afholde en paneldebat.

Den bhutanesiske filmfestival er realiseret i et samarbejde mellem Cinemateket, Venskabsforeningen Danmark – Bhutan, Dansk Institut for Partier og Demokrati (DIPD), Center for Kultur og Udvikling (CKU) og Bhutan Film Association. Filmfestivalen fortsætter i Cafébiografen (Odense, 5. marts), Øst for Paradis (Aarhus, 6. marts) og Biffen i Nordkraft (Aalborg, 7. marts).

Tid: ’Den bhutanesiske filmfestival’: Torsdag 27. februar – søndag 2. marts.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12