Den danske portrætdokumentar - mød Anders Østergaard, Jytte Rex og Ib Bondebjerg

DEBAT. På torsdag kan du opleve portrætfilmene 'Inger Christensen – cikaderne findes' af Jytte Rex og 'Troldkarlen' af Anders Østergaard. Inden filmene vil forfatter Ib Bondebjerg tale med instruktørerne i anledning af sin nye bog 'Virkelighedsbilleder - Den moderne danske dokumentarfilm'.

I anledning af udgivelsen af Ib Bondebjergs bog 'Virkelighedsbilleder. Den moderne danske dokumentarfilm', inviterer Cinemateket til samtaler mellem Ib Bondebjerg og seks centrale danske dokumentarfilmsinstruktører om dokumentarismen som genre og om instruktørernes kunstneriske strategier, og vi viser seks klassiske portrætfilm.

Kunstneriske og poetiske tilgange

I det første af tre arrangementer præsenterer vi 'Inger Christensen - cikaderne findes' (1998), instrueret af Jytte Rex og 'Troldkarlen' (1999) af Anders Østergaard. Jytte Rex hører til blandt vores poetisk-symbolske dokumentarister, og i hendes portrætter spiller kunstnerens sprog sammen med hendes eget dokumentariske sprog. Det gælder i høj grad for Inger Christensen - cikaderne findes (1998), hvor Rex blander tonen i Christensens lyriske univers med diskrete, men magiske billeder.

Anders Østergaards portrætter er styret af en mental og poetisk tilgang, et forsøg på at anskueliggøre et kunstnerisk univers. Det gør han prægnant i 'Troldkarlen', der trænger langt ind i Jan Johanssons musikalske univers, samtidig med at det bliver en poetisk blues og en hyldest til en afdød.

Den danske portrætdokumentar i april og maj

I det andet af tre arrangementer kan du torsdag den 19. april opleve Anne Wivels anmelderroste og indfølte politikerportræt 'Svend' (2011) og Eva Mulvads skildring af den kvindelige afghanske politiker Malalai Joya i 'Vores lykkes fjende' (2006).

Tredje og sidste arrangement afholdes torsdag den 10. maj, og her kan du se Sami Saif og Phie Ambos 'Family' (2001) og Jon Bang Carlsens 'Livet vil leves... breve fra en mor' (1993). Også til disse to arrangementer vil Ib Bondebjerg samtale med instruktørerne.

Tid: Torsdag den 29. marts kl. 19.00 
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412