Flugten over Øresund – debat om en glorificeret fortid

DEBAT. To onsdag i oktober markerer vi 70-året for den redningsaktion, der sikrede tusinder af danske jøders flugt fra den tyske besættelsesmagt. Og vi diskuterer vores forståelse af fortiden med blandt andre Bo Lidegaard, Anders Jerichow og Bent Blüdnikow.

Redningen af de danske jøder under 2. verdenskrig er en hændelse, som især i udenlandske øjne er en udelt solstrålehistorie, men som også i de senere år har fremkaldt kritiske røster – bl.a. om folk, der hjalp for økonomisk vinding.

Vi møder begge synspunkter, når vi debatterer den kollektive og subjektive erindring med afsæt i to dansk koproducerede, men engelsksprogede spillefilm fra hhv. 1970 og 1991. På hver sin måde har de været med til at forme eftertidens billede af de skelsættende dage i 1943.

Til debatterne vil man blandt andet kunne møde Politiken-redaktørerne Bo Lidegaard og Anders Jerichow, Jan Schwartz, professor i jiddisch ved Lunds Universitet, Mikael Jalving, forfatter og ph.d i historie fra European University Institute og Bent Blüdnikow, historiker, journalist og forfatter.

Filmene er Bent Christensens 'Oktoberdage' med bl.a. Ebbe Rode og Helle Virkner (vises den 9. oktober) og 'En dag i oktober' fra 1991 med bl.a. Ole Lemmeke på rollelisten (vises den 30. oktober). Efter hver visning er der debat mellem både indbudte debattører og publikum.

Tid: Onsdag 9. oktober kl. 19.00: 'Oktoberdage'. Onsdag 30. oktober kl. 18.30: 'En dag i oktober'.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12