Gidseltagningen – interview med Meta Louise Foldager Sørensen

BERLIN. Producer Meta Louise Foldager Sørensen stiftede i 2014 tv-produktionsselskabet SAM Productions sammen med Adam Price og Søren Sveistrup, skaberne af henholdsvis "Borgen" og "Forbrydelsen", og den franske distributør StudioCanal. Nu er selskabet klar med sin første produktion, krimithrilleren "Gidseltagningen", der har verdenspremiere på filmfestivalen i Berlin og dansk premiere på Kanal 5 til april.

Uforudsigeligt og vanvittigt spændende. Sådan betegner producent Meta Louise Foldager Sørensen det boomende tv-seriemarked i Danmark, der på fem-ti år er gået fra at bestå af DR og TV 2 til et udvidet kanaludbud, flere danske og udenlandske streamingtjenester samt internationale samarbejder. 

"Jeg kan simpelthen ikke regne ud, hvordan det landskab ser ud om fem år," siger Foldager Sørensen, hvis første serieproduktioner i selskabet SAM får premiere til foråret: "Gidseltagningen" på Kanal 5 og "Mercur" på TV 2 Charlie.

Der er en god grund til, at de danske tv-serier er gået så godt internationalt. Vi har en lille guldgrube af forfattere på et ekstremt højt niveau, som vi skal værne om. Og vi skal opfostre nye.

Selskabet startede hun i sommeren 2014 sammen med manuskriptforfatterne Adam Price og Søren Sveistrup i partnerskab med den franske distributør StudioCanal med en ambition om at skabe tv-drama af høj kvalitet til et internationalt publikum. 

Price og Sveistrup havde med henholdsvis "Borgen" og "Forbrydelsen" oplevet en enorm international interesse. Foldager Sørensen, der har produceret film for blandt andet Nikolaj Arcel og Lars von Trier og ejer produktionsselskabet Meta Film, undersøgte markedet, bekræftede efterspørgslen og lavede en aftale med StudioCanal. Ved at den franske distributør og investor lægger penge for produktionernes internationale rettigheder, er grundfinansieringen på plads og døren til det internationale marked åben.

Gidseltagningen_fotoChristianGeisnaes_450
"Gidseltagningen", SAMs første serieproduktion, har premiere på filmfestivalen i Berlin og kommer på Kanal 5 til foråret. Foto: Christian Geisnæs.   

"Franskmændene har en forståelse for den kreative frihed – begrebet om l'artiste – som vi sætter højt," fortæller Foldager Sørensen om valget af selskabets fjerde ejer. "Det er en klar del af vores profil, at vi er forfatterbaseret, og vi har meget fokus på den kreative proces. Det skal være et godt sted at være for forfatterne, både kreativt og økonomisk. Og et sted, hvor de får mulighed for at spille på den helt store internationale bane."

Nye spillere på tv-markedet

Selskabets strategi er at producere serier til lokale tv-stationer rundt om i verden – SAM er for tiden i gang med at producere til dansk, fransk, svensk, tysk og amerikansk tv – men med international finansiering tænkt ind fra starten. 

"Vi er kun fem en halv millioner mennesker i Danmark, og så mange kanaler og så mange penge har vi heller ikke. I Danmark har vi otte-ti aftagere. Hvis man åbner døren til verden, er der pludselig hundrede. Det er en hel ny legeplads med mange flere muligheder for at sælge dine serier – og for at lave større serier," siger Foldager Sørensen. 

Det danske marked er dog i sig selv i vækst, og flere kanaler ønsker at egenproducere mere fiktion. 

"Vi vil gerne støtte op om de nye spilleres ambitioner om at træde ind på dramascenen. Hjælpe dem med at lande rigtigt og trække de seere, de gerne vil have. Vi kan hæve en series production value ved at skaffe penge internationalt, og vores ambition er at overpræstere i forhold til, hvad tv-kanalerne forventer for pengene – så de kommer tilbage, og det boom, der lige nu er inden for tv-serier, ikke bare er en boble," siger Foldager Sørensen.

"Lige nu kommer der en del nye penge og nye jobs til den danske tv-branche. Når vi producerer med AMC, trækker det en stor produktion til Danmark. HBO og Netflix er landet. Amazon og andre kommer om lidt og vil også gerne producere lokalt. Det er virkelig spændende, men det er dæleme også vigtigt på den lange bane, at vi leverer, så de kommer igen."

Gidseltagningen2_fotoChristianGeisnaes_450
Johannes Lassen spiller en af hovedrollerne i "Gidseltagningen" sammen med Paprika Steen og Sara Hjort Ditlevsen. Foto: Christian Geisnæs

Gidseltagning, folkekirke og piratradio

Foldager Sørensen kan ikke fortælle nærmere om sine internationale produktioner, da de stadig er i udvikling. Men det ligger fast, at "Gidseltagningen" og "Mercur" får premiere i det tidlige forår og "Herrens veje", som SAM koproducerer med DR, til september.

"Mercur" er en dramaserie om piratradiostationen Radio Mercur, der brød Statsradiofoniens monopol ved at sende fra et skib i internationalt farvand i Øresund i 1958-62. Baseret på en idé af Jesper Malmrose og Adam Price har SAM udviklet serien sammen med Søren Frellesen som hovedforfatter og Charlotte Sachs Bostrup som konceptuerende instruktør.

Adam Price er hovedforfatter på "Herrens veje", som er produceret af DR Fiktion i koproduktion med ARTE France, Sam og SAM le Francais, SAM Productions' franske datterselskab. Serien følger en præstefamilie i den danske folkekirke, og historien er inspireret af myten om Kain og Abel. Kaspar Munk er konceptuerende instruktør.

"Gidseltagningen" er en psykologisk krimithriller baseret på en idé af Søren Sveistrup og Adam Price til Discovery, Kanal 5's hovedkanal. Kasper Barfoed, der senest har instrueret "Sommeren '92", har udviklet idéen som hovedforfatter og er konceptuerende instruktør.

Serien, der er støttet af Public Service Puljen, Det Danske Filminstituts ordning for tv-drama og -dokumentar, sætter terror på dagsordenen ved at tage udgangspunkt i et af vor tids største skrækscenarier: en gidseltagning i hjertet af København.  

Historien tager udgangspunkt i en regnvåd morgen i oktober, hvor 15 danskeres liv bliver vendt på hovedet, da deres metro bliver kapret af ukendte gerningsmænd, som truer med at likvidere dem en efter en. I hovedrollerne ses Paprika Steen som journalist og Johannes Lassen og Sara Hjort Ditlevsen som politifolk. Seriens to første afsnit får verdenspremiere på Berlinalen i sektionen Berlin Special Series.

Læs nyhed Dramaserien Gidseltagningen til Berlin 

Mercur
SAMs kommende serie "Mercur" fortæller historien om den danske piratradio af samme navn. Foto: Carsten Andersen

Ægthed i fortælletraditionen

Foldager Sørensen brugte selskabets første leveår på at researche det europæiske seriemarked for at finde de bedste manuskriptforfattere. Men hendes konklusion blev, at det er vigtigt at holde fast i de danske forfattere. Ganske enkelt fordi kvaliteten er høj.

"Der er en god grund til, at de danske tv-serier er gået så godt internationalt. Vi har en lille guldgrube af forfattere på et ekstremt højt niveau, som vi skal værne om. Og vi skal opfostre nye," siger hun.

"Jeg tror, at vi i den danske fortælletradition har en ægthed, der stammer fra Dogme-bølgen. Den ægthed har vi fået ind i vores tv-serier, fordi mange af de filminstruktører, der laver tv, har lavet dogmefilm. Når en karakter er ægte, kan man bedre identificere sig med ham eller hende, selvom det foregår i en anden kultur."

"Ofte er der også noget skævt ved vores karakterer [i de danske serier, red.], og så er vi gode til at have et lag af sorg med. Selvom en serie er glat, har vores karakterer næsten altid nogle huller i maven, som gør, at det føles vigtigt, hvad der sker for dem."


Mere om Gidseltagningen og Mercur

"Gidseltagningen", der består af otte afsnit, har verdenspremiere i februar på Berlin Filmfestivalen. Det sker i programmet Berlinale Special Series med en visning af de to første afsnit den 15. februar. Serien har dansk premiere søndag den 2. april på Kanal 5. 

"Mercur" består af ti afsnit og har premiere på TV 2 Charlie den 6. marts.

Begge serier er støttet via Public Service Puljen, Det Danske Filminstituts ordning for tv-drama og -dokumentar. Se mere om støtteordningen på dfi.dk.