CPH:PIX - Danmarks nye filmfestival i Cinemateket

CPH:PIX - Danmarks nye internationale filmfestival er skudt i gang. Programmet byder på film af nye instruktørtalenter og etablerede mestre, og det rummer et overvældende udvalg af produktioner fra lande, der netop nu sætter nye filmæstetiske standarder. Desuden er der masser af musikfilm på plakaten og en bred vifte af seminarer og særarrangementer. Her kan du læse om en håndfuld af de arrangementer, der foregår i Cinemateket frem til 26. april.


To dage med film i spil - seminar
På mange områder er Danmark lige så langt fremme i skoene i spilbranchen, som vi er det i filmbranchen. Mens spil er det nye hotte medie, har filmen traditioner, genrer, fortælleformer og teknologier, der er opbygget over mere end 100 år. Men de to verdner har meget at lære af hinanden, selvom de lever adskilt.

I et to-dages-seminaret 'Film i spil', stiller CPH:PIX og Cinemateket skarpt på to verdener, der får stadigt større overlap. Nu produceres der ikke længere blot narrative filmsekvenser til computerspillene, men også ligefrem film i spillenes univers.

Her kan du læse mere om seminaret 'Film i spil'.

Søndag 19/4 kl. 12.00-16.30 og mandag 20/4 kl. 12.00-16.30.


Hvordan spotter man et talent, og hvordan hjælper man nye talenter frem? - seminar

Torsdag d. 23. april sætter CPH:PIX fokus på de talenter, som skal løfte den danske filmarv i de kommende år - og spørger, hvordan vi sikrer os, at de får de bedst mulige udviklingsmuligheder.

"Vi har dedikeret vores konkurrence til debuterende instruktører, og vi har et særligt fokus på de nye film fra New Danish Screen. Men vi synes også, det er vigtigt at løfte blikket og se efter de talenter, som skal præge danske film i de kommende år. Derfor samler vi nøglepersoner fra den etablerede branche og giver de endnu uetablerede en chance for at møde dem face to face", fortæller festivalchef for CPH:PIX, Jacob Neiiendam.

Dagen består af fire paneler; manuskript, instruktion, produktion og distribution. Debatpanelerne vil bl.a. bestå af filmproducent Peter Aalbæk Jensen, manuskriptforfatter Rasmus Heisterberg, producer Meta Foldager, producent Regner Grasten og instruktør Manyar Parwani, der hver især vil give deres bud på fremtidens talentudvikling. Jørgen Ramskov, der tiltræder som direktør for Copenhagen Film Festivals den 1. maj, er moderator på talentdagen.

Billetter til hvert panel koster 40 kr. og kan købes i Cinematekets billetsalg.

Yderligere oplysninger på cphpix.dk.

Torsdag 23/4 fra kl. 9.30.Iransk ener introducerer og diskuterer ny film
Iransk film har perfektioneret den personlige minimalisme, og Panahbarkhoda Rezaee mestrer denne kunst så godt som nogen. Reeza introducerer sit nye drama 'A Light in the Fog' og svarer efterfølgende på spørgsmål fra salen. Filmen indgår i konkurrence-programmet New Talent Grand Prix.

Fredag 24/4 kl. 16.30.'Stop Making Sense' med bar og DJ - samt andre lækkerier fra legenden Jonathan Demme
Talking Heads-koncertfilmen 'Stop Making Sense' (Jonathan Demme, 1984) er en klassiker inden for genren. "The Citizen Kane of the concert movies" udtalte en engelsk kritiker engang. Kom til Late Night-visning den 24. april med efterfølgende bar. Forfatter, skuespiller og frontmand i pop-gruppen The William Blakes, Kristian Leth, vender efterfølgende plader i Cinematekets Asta Bar.

Tjek i øvrigt hele Cinematekets retrospektive serie med film af Jonathan Demme, der bl.a. byder på danmarkspremiere på familiedramaet 'Rachel Getting Married' (2008) med Anne Hathaway i en Oscar-nomineret pragtrolle.

Fredag den 24/4 kl. 22.00 - 'Stop Making Sense'. Lørdag 25/4 kl. 19.00 - 'Rachel Getting Married'.'No Rigth Turn' - neo-noir med instruktørbesøg og Q&A
"Part Fantasy. Part Mystery. All Pulp!", står der på plakaten til 'No Right Turn', og det løfte lever David Noel Bourkes engelsksprogede film helt op til. 'No Right Turn' er i samme åndedræt en hyldest til og en pastiche på den klassiske film noir, leveret med et sikkert glimt i øjet. Nina (Laura Bach) er en veldrejet femme fatale, der hænger på kæresten Johnny (Tao Hildebrand), en storskrydende småforbryder, der spænder et stykke rå lever under næsen, når de skal have sex.

Noel Burke svarer efterfølgende på spørgsmål.

Søndag 26/4 kl. 16.45
Her kan du læse mere om CPH:PIX i Cinemateket.
Billetter kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412. Online bestilling på cinemateket.dk.