Premiere: råt, poetisk kærlighedsdrama fra Kbh. NV

’Profetia’ er en kras og gådefuld multiplothistorie om skæbner i Københavns Nordvest-kvarter af instruktør-talentet Johan Melin. Filmen udgives på flere platforme på én gang. Biografpremiere som ’Månedens Film’ i Cinemateket.

Johan Melin er ikke bange af sig. Den unge svenske instruktør, der er uddannet på filmskolen i i København, afprøver konstant filmsprogets muligheder. Hans film-eksperimenter forløses med stor virtuositet. Melins forrige film ’Preludium’ – som blev kaldt årets bedste svenske film af Svenska Dagblad – blev filmet i én lang indstilling, komplet med flashbacks og drømmesyn.

Hvor ’Preludium’ var en teknisk opvisning, er ’Profetia’ i højere grad skuespillernes film. Filmens scener er optaget i ét take, hvilket både lægger pres på skuespillerne men også højner deres kreativitet og giver dem et stort frirum.

Spiritualitet og profetier

Profetia’ udspilles omkring kvinden Sofie, der har mistet troen på den sande kærlighed. Sofie er frustreret over sine evige afslag og nederlag. På sin datters bryllupsdag brænder hun sine uudgivne manuskripter. Efterhånden som ordene brændes, bliver hendes historier til virkelighed.

Ebbe Iversen gav filmen følgende ord med på vejen i sin anmeldelse i Berlingske Tidende:

"'Profetia' har et hyperrealistisk præg med sine scener fra gader, værtshuse og hospitaler, hvor personerne mødes og skilles i en skæbnemosaik kendt fra værker som Robert Altmans »Short Cuts«. Melins film er dog langt mere rå og upoleret, og den handler ikke mindst om mennesker, som måske elsker hinanden, men alligevel svigter hinanden (...) en skrap og skrabet skildring af nogle mennesker, der er faret vild i tilværelsen og som sådan aftvinger den respekt."

Flere platforme i spil

Johan Melins eksperimenter er ikke alene filmiske. Som noget nyt lægges der op til debat om filmens mulige platforme. Den 25. oktober er der officiel premiere på filmen i Cinemateket. Dagen efter verdenspremieren lanceres filmen som DVD i Filmhusets bibliotek, og som download på filmstriben.dk (hvor Melins forrige film ’Preludium’ også kan ses).

Filmens betydning ændres efter rammerne, og hvor indhold oplevet i biograferne kan give en intim stemning kan film set på computeren give helt andre stemninger. De forskellige oplevelser sættes på spil i en forsættelse af filmens uautoritære metode.

Johan Melin introducerer 'Profetia'

Ved biografpremieren den 25. oktober kl. 19.15 giver Johan Melin en kort introduktion til filmen.

Billetter til ’Profetia’ kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412. Online bestilling på cinemateket.dk.