Oplev spillefilmsversionen af 1864 i Cinemateket

1864 - Brødre i krig. I biografversionen af Ole Bornedals '1864', som Cinemateket viser 10 gange i februar, er tv-seriens nutidsplan, voice-over og karakterer som Johanne Luise Heiberg og Ditlev Monrad udeladt. Tilbage står et betagende og storslået krigs- og trekantsdrama, der skal ses på stort lærred. Se den på mandage og udvalgte fredage i perioden 1.-22. februar. 

"Selv om man har set tv-serien, har man ikke set spillefilmen", fastslår Ole Bornedal. "Biografversionen er en emotionelt meget kompakt film. Den giver ikke tid til de politiske og historiske baggrunde for den katastrofale krig, der forandrede Danmark for altid, men fokuserer på dem, der var med. For første gang møder vi krigen som det, den var. Ikke fra en historiebog, men i ansigtet på de soldater som kæmpede og i ansigtet på de forældre og de hustruer, der ventede derhjemme."

Storslået krigs- og trekantsdrama

I spillefilmsudgaven af '1864' er tv-seriens nutidsplan og det politiske bagtæppe med karakterer som Johanne Louise Heiberg og Ditlev Monrad skåret bort. Tilbage står en betagende kærlighedshistorie og et intenst krigsdrama. Et drama om brødrene Laust og Peter, der vokser op under fattige kår på et husmandsbrug, hvor forældrene knokler for den lokale herremand. Laust og Peter forelsker sig begge i den smukke, belæste godsforvalterdatter Inge, som gengælder deres kærlighed. Da krigen mod Preussen bryder ud, lader brødrene sig indrullere i hæren. Forholdet til Inge hjælper dem igennem mødet med krigens rædsler, men da Peter ved et tilfælde får at vide, at Inge er gravid med Laust, svinder den sidste rest af håb og uskyld.


Filmen veksler mellem bevægende nærbilleder og storslåede totaler. Dan Laustsens fantastiske kameraarbejde, filmens imponerende lyddesign og det smukke soundtrack udfoldes optimalt i de imponerende slagscener og på det store lærred.

'1864 – Brødre i krig' vises i Cinemateket (med engelske undertekster) på mandage og udvalgte fredage i perioden 1.-22. februar.

Tid: 1.-22. februar 2016
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.