Cinemateket i april

Cinemateket går foråret i møde med klassisk horror, film af den glemte franske mester Jean Grémillon, en weekend med unikke dansefilm og én med spot på Catalonien samt masser af nye film på CPH PIX – foruden en række særarrangementer.

Der er noget for enhver smag i Cinemateket i april måned. Vi præsenterer blandt andet en række ikoniske monster-klassikere fra Universals guldalder, fransk films oversete mester Jean Grémillon, catalansk minifestival samt 150 oplevelser på CPH PIX – herunder serien ’REWORKED’, hvor en række verdenskendte instruktører vender tilbage til egne eller andres værker. På plakaten er desuden en stribe særarrangementer: Dansens Dag 2013, tankevækkende søndagsdokumentar om indiske ’kærlighedskrigere’, Friday Late Night med Tim og Jeff Buckley - og meget, meget mere.

Serier

Klassisk horror – Universals monsterparade
Fra 1931 rejste det ene hårrejsende uhyre efter det andet sig fra skønlitteratur og folkesagn og dukkede op på det store lærred i filmselskabet Universals succesrige horrorfilm. I april måned byder vi på ni af de mest ikoniske produktioner fra studiets storhedstid – fra Bela Lugosi som ’Dracula’ over ’Frankenstein’ med Boris Karloff til 1940’ernes store stjerne Lon Chaney Jr. i rollen som ’The Wolf Man’. Disse suppleres af udødelige klassikere som ’Uhyret fra den sorte lagune’, ’Spøgelset i operaen’, ’Den usynlige mand’ og ’The Mummy’. Universals monstre har vist sig særdeles langtidsholdbare, hvilket den amerikanske professor og skrækfilm-ekspert Stephen Prince fortæller om i sit foredrag den 16. april kl. 19.00. Prince forklarer hvordan de karakteristiske monstre blev skabt, og hvordan Universals horrorfilm adskilller sig fra andre horrorfilm såvel i samtiden som i dag.

Serien (9) film vises 3.-27. april.

Jean Grémillon – Fransk films oversete mester
Skønt han betragtes som en af de helt store instruktører i fransk film, og skønt hans karriere strakte sig fra stumfilmens dage og helt frem til nybølgen, er Jean Grémillon (1902–59) ukendt af mange. Det prøver vi nu at råde bod på med et udpluk af hans bedste film. Grémillon lavede i hvert fald tre-fire mesterværker, og titlerne på hans film (om end de ofte er meget frit oversat) siger en del om hans forkærlighed for personer med kant: ’Hundjævlen’, ’Den gale elsker’, ’Kvinden fra havet’.

Serien (5 film) vises 2.-27. april.

CPH PIX - 150 film 11.-24. april
Københavns internationale filmfestival CPH PIX indtager byen med film, koncerter, debatter, instruktørbesøg, events og masterclasses i verdensklasse! Cinemateket er festivalens hovedsæde og byder blandt andet på serien Frontrunners, håndplukkede amerikanske independent-film og nye strimler fra Tyskland, Frankrig og Italien.

Festivalen foregår i dagene 11.-24. april.

REWORKED – CPH PIX og Cinemateket præsenterer anderledes remakes
Få genrer er så uglesete som re–maket. Men med årets store PIX-retrospektiv viser vi, at man kan gå tilbage til tidligere værker uden at give køb på hverken kreativitet eller originalitet. Vi har samlet en serie af instruktører, fra David Lynch, James Benning og Yasujiro Ozu til Alain Robbe-Grillet, Jean-Luc Godard og Michel Gondry, der er gået tilbage til egne – og i enkelte tilfælde andres – værker med helt nye øjne og har genskabt dem med overraskende kreative resultater.

Serien (15 film) vises 13.-21. april.

Catalonien nu! - Catalansk minifestival
Catalonien er andet og mere end Barcelonas turiststrøg og byens berømte fodboldhold. Det kan man forvisse sig om i fire meget forskellige catalanske film, vi præsenterer under vores catalanske minifestival, der også byder på instruktørbesøg, debatarrangementer, catalansk live-musik og tapas-smagsprøver. De fire film skildrer politiske, sociale og kulturelle aspekter af livet i dagens Catalonien og områdets ofte meget anspændte forhold til resten af Spanien. Festivalen er arrangeret i samarbejde med Casal Català de Copenhaguen.

Serien (4 film) vises 4.-7. april.

Månedens Dokumentar – Solar Mamas
Mød en eksplosiv, elskelig ildkugle af vilje og blussende følelser. Jordanske Rafei vil revolutionere sin beduinlandsby gennem uddannelse, kvindefrigørelse – og solenergi. Et kvindeportræt, man aldrig vil glemme.

24.-30. april. 

Månedens Film – War Witch
Amerikanske ’Hushpuppy’ er ikke den eneste Oscar-nominerede film fra det forgangne år, der forener surrealistisk poesi med virkelighedsnær tragik. Se den poetiske, virkelighedsnære og Sølvbjørn-vindende film om den 14-årige børnesoldat, Komona, der bliver tvunget til at skyde sine egne forældre og derefter indrulleres i en centralafrikansk guerilla-hær.

4.-14. april.

Ønskefilm april
Byens eneste vælg-selv-biograf byder i april på Keira Knightley i ’Soning’, Denys Arcands ‘Barbarernes invasion’, Francis Ford Coppolla’s ’Motorcykeldrengen’ og David Finchers Stieg Larsson-filmatiesering ’The Girl With the Dragon Tattoo’. 

Serien (4 film) vises hele april.

Bio 12:30 - Maggie Smith-film midt på dagen 
Oplev 'Downtown Abbey'-aktuelle Maggie Smith i fire glansroller. Vi viser blandt andet Robert Altmans sene mesterværk ’Gosford Park’ og forrige års ’The Best Exotic Marigold Hotel’. Bio 12:30 ruller hver torsdag og fredag, og efterfølgende kaffe og småkager er inkluderet i prisen.

Serien (4 film) vises hele april.

Danish on a Sunday – Bier-komedie og dansk-nordkoreansk kultursamarbejde
To gange om måneden holder vi søndags-bio for engelsk-talende gæster i Cinemateket. I april byder vi på Susanne Biers ’Den skaldede frisør’ og Mads Brüggers ’Det røde kapel’.

7. april kl. 14:15: ’Den skaldede frisør’. 28. april kl. 14:15: ’Det røde kapel’.

Mest for børn

Børnebiffen
I april måned bliver det hyggeligt og måske lidt farligt i Børnebiffens program. Cirkeline leger skole med musene, de ser på blomster og bliver fanget udenfor i regnen. Manden, der var akrobat laver halsbrækkende og farlige stunts. Pipungerne tager til åen, og sejler rundt i en usikker æggeskal. Netedderkoppen går på jagt efter græshopper og guldsmede. Den lille gris, beviser at grise også kan lære at flyve – og i den klassiske film bliver Palle alene i verden, og kan gøre hvad han vil, men måske er det også lidt kedeligt.

Serien (11 film) vises hele april.

Særarrangementer

Dansens Dag 2013 – weekend med film og konkurrence
Puds skoene, rank ryggen og træk i skørtet: Dansens Dag indtager Danmark mandag den 29. april, og Cinemateket danser med! Den internationale Dansens Dag fejrer hvert år dansen som kunstart, og alle - unge som gamle - er inviteret. Cinemateket deltager i løjerne i weekenden op til med minutfilmkonkurrencen 60secondsdance.dk og fire vidt forskellige dansefilm, der er kendetegnende for den mangfoldighed, som Dansens Dag står for.

27.-28. april.

SønDok – kasteløse kærlighedsrebeller
I Indien løber du en stor risiko, hvis du bliver forelsket i en person fra en anden kaste end din egen. Familien vender dig ryggen, venskaber ophører, og i værste tilfælde bliver du udsat for æresdrab. Aktualiseret af den seneste tids debat om kønsroller og kvinderettigheder i Indien stiller SønDok skarpt på kærligheden og dens vilkår i det folkerige asiatiske land. Filmen ’Lovebirds’ fortæller historien om tre indiske par, der har trodset deres kaste og valgt kærligheden. En smuk visuel rejse gennem det indiske samfunds snørklede kastesystem. Instruktør Gianpaolo Bigoli vil efter visningen fortælle om sit arbejde med filmen og svare på spørgsmål fra publikum via en live videoforbindelse.

7. april kl. 16:45.

Middelalderen på film – ridderne af det runde bord
I 2013 sætter Cinemateket i samarbejde med Saxo-instituttet på Københavns Universitet fokus på middelalderen og de måder, hvorpå perioden er blevet repræsenteret på film. Hver gang med et levende ekspertoplæg og et centralt værk fra filmhistorien. I april byder vi på Robert Bressons ’Lancelot of the Lake’ (1974). Filmen introduceres af militærhistoriker Thomas K. Heebøll-Holm, der sætter kritisk lys på de traditionelle ridder-myter, vi kender fra film om Ivanhoe og Kong Arthurs riddere om det runde bord.

30. april kl. 19.15.

Psych-out! – italienske splatterfilms-klassikere
Biograferne verden over oplevede en sand invasion af zombier i slutningen af 70’erne, med italienerne som eksportører af de mest blodtørstige af slagsen. Efter mange års eksil på video og DVD vender de nu tilbage til det store lærred i en bogstaveligt talt udødelig double feature med to af genrens mesterværker. Oplev Lucio Fulcis ’Woodoo - rædslernes grønne ø’ (internationalt kendt som hhv. ’Zombie Flesh Eaters’ og ’Zombi 2’) i en uklippet 35mm-kopi og Pupi Avatis ’Revenge of the Dead’. I pausen mellem de to film er der kolde øller for kolde kontanter i Asta Bar, hvor pladerne snurrer på rejsegrammofonen.

25. april kl. 19:00.

Friday Late Night – Greetings from Tim Buckley
Tre år før hans enestående debut 'Grace' rammer gaden får den unge Jeff Buckley et opkald fra New York om en hyldestkoncert for hans far, den afdøde folk-legende Tim Buckley. Dan Algrants vellykkede og på alle måder velspillede biopic 'Greetings from Tim Buckley' skildrer begivenheden, hvor sangene taler pludselig til Jeff på en ny måde, og hans eget musikalske talent åbner sig for øjnene af et dedikeret publikum. Resten er historie, som man siger. Soundtracket er spækket med originale Buckley-sange. Happy-hour-bar fra kl. 20.

12. april kl. 21:30.

Klassikere i kontekst – enestående film-noir og italiensk neo-realisme
I filmrækken ’Still Moving – klassikere i kontekst’ præsenterer vi i april Charles Laughtons formfuldendt æstetiske ’Kludedukken’ og neo-realisme-mesteren Vittorio de Sicas gennembrudsfilm, 'I morgen, mister'. Filmene introduceres af henholdsvis Jørgen Blom og Ulla Hjorth Nielsen.

13. april kl. 16.00: ’Kludedukken’. 20. april kl. 16.00: 'I morgen, mister'.

SneakBar april - nye film fra filmværkstedet
SneakBar er det sted, hvor kommende danske filmtalenter viser, hvad de kan inden for eksperimental-, kort- og dokumentarfilm. Fredag den 5. april vil der være mulighed for at se nogle af de film, der bliver lavet på Filmværkstedet - og møde filmtalenterne bag. Filmene vises kl. 19.00 og igen kl. 21.00, og der er fri entré. Efter sidste visning og frem til kl. 23.30 vil der være åbent i Asta Bar. Læs mere om de enkelte film og se trailere på SneakBars Facebook-side: www.facebook.com/SneakBarCinemateket.

5. april kl. 19:00 og kl. 21:00.

Funny Bones – Roberto Benigni på slap line
Roberto Benignis farce ’Johnny Tandstikker’ udgør april måneds tilbud i Funny Bones-butikken. Filmen byder på den evigt storsnakkende Benigni i en dobbeltrolle som dels den naive ungkarl Dante, dels den benhårde mafioso Johnny. Sidstnævnte mistænkes af sine egne for at være stikker og må gå under jorden.

3. april kl. 19:00. 

Husk også udstillingen med blomstrende filmfotografier i Filmhusets forhal.

Tid: April 2013.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Pris: Normalpris er 40 kr. for medlemmer og 65 kr. for ikke-medlemmer.