Samfundssatire, film med kant og nye asiatiske produktuioner på PIX

CPH PIX: Københavns internationale filmfestival byder på samfundsengagerede film fra nær og fjern i de kommende dage i Cinemateket. Filmene går tæt på sociale problematikker – og har ikke sjældent en skæv, humoristisk og eksperimenterende tilgang til stoffet. Oplev desuden en række tankevækkende nye asiatiske produktioner.

World Views

CPH PIX spotter hvert år en række film, som har vagt begejstring på festivaler rundt om i verden. Flere af disse er samlet i serien World Views og kan opleves i Cinemateket de kommende dage. 

En af filmene under World Views er Carlos Vermuts ’Magical Girl’, hvor tonen skifter mellem kulsort komedie og social satire i en grænseoverskridende billedfortælling, hvis stil er blevet sammenlignet med David Lynch og Todd Solondz. Vises både onsdag den 15. april kl. 21.30 og mandag den 20. april kl. 21.30.

Anderledes er Carol Morleys ’The Falling’ ligeledes. Teenagepiger, psykoanalyse, okkultisme og Wordsworth er nogle af ingredienserne i dette kulsorte komedie-drama der skildrer massehysteri af jungianske dimensioner på en engelsk pigeskole i 1960’erne.Tirsdag den 14. april kl. 21.30.

Nikias Chryssos absurde debutfilm ’The Bunker’ et oplagt bud på en komisk, absurd og dramatisk filmoplevelse. Her lejer en ung studerende sig ind i en bunker hos en noget mærkværdig familie, som skamløst udnytter ham som hjemmelærer for deres 8-årige søn. En kreativ film om den svære kunst at blive voksen. Mandag den 13. april kl. 21.45.

Oplev også det roste drama ’The Dark Horse’ der fortæller den imponerende historie om aborgineren Genesis Potini, der kæmpede for dårligt stillede børn til sin død i 2011. På trods af sin egen skitzofreni lærte Potini børnene at spille skak og kæmpe for deres rettigheder og fremtidsmuligheder. Det underholdende og bevægende portræt vandt publikumsprisen på Rotterdam Film Festival. Lørdag den 18. april kl. 13.45.

Spotlight – Vietnam

Vietnam har fået sin egen filmfestival og en decideret filmindustri spirer så småt frem både i Hanoi og Ho Chi Minh City. Cinemateket viser to film fra det nye miljø.

’Gentle’ opdateres Fjodor Dostojevskijs novelle Krotkaja fra 1876 til et moderne Vietnam i en tragisk kærlighedsromance, der pointerer at den russiske forfatters beskrivelse af fordomme og klasseskel stadig har en sandhed i sig. Fredag den 17. april kl. 16.30.

’Inseminator’ er et decideret surrealistisk eventyr som blev forbudt i hjemlandet uden begrundelse fra censurmyndighederne. Filmen handler om en aldrende far, der går langt for at få sin søn gift og slægten videreført. Både filmens nøgenhed og dens kritik af et traditionsbundet mandssamfund kan have været kilde til forbuddet. Fredag den 17. april kl. 21.45.

Flere asiatiske perler!

Den sydkoreanske mester Hong Sang-soo er med i programmet Maestros med en af sine bedste film længe, nemlig 'Hill of Freedom'. Der drikkes, spises, snakkes og mundhugges nonstop i denne charmerende, hverdagsforgudende tomgangsfilm, men der tænkes også store romantiske tanker - for eksempel da en koreansk kvinde læser en dagbog fra en forelsket japansk mand, der leder efter lige netop hende. Torsdag den 16. april kl. 19.30.

Genrehybriden ’Hwayi: A Monster Boy’ slingrer derimod fordrukkent mellem klassisk koreansk hævnthriller, kulsort slapstick-komedie, horror og socialt drama. Som i en psykotisk udgave af Olsen Banden opfostrer fem forbrydere en lille dreng og uddanner ham som snigmorder - men intet går som forventet. Torsdag den 16. april kl. 21.45.

Tid: 9.-22. april 2015
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.