Påske i Cinemateket

Der er fornemme musikalske besøg i Cinemateket i påsken. Fredag giver to palæstinensiske rappere smagsprøver på deres færdigheder, og søndag bliver et genskabt Asta Nielsen-klenodie live-akkompagneret af dragende tysk pianist og sangerinde. Derudover er der liv i rejsegrammofonen, når vi torsdag byder på et obskurt blaxploitation-gækkebrev i psych-out!-biffen.

’Raptivister’ fra Gaza besøger Danmark
”Vi rapper, fordi vi tror på, at vores lyrik er stærkere end al beskydning og bombardement. Vi har valgt en fredelig måde at bekæmpe besættelsen på i stedet for at gribe til våben,” siger Khaled Harara fra rap-gruppen Black Unit. I påsken kan du opleve ham live i Cinemateket i et parløb med Ayman Mghames fra Gazas første rap-gruppe Palestinian Rapperz. Vi krydrer aftenen med dokumentarfilmen ’Broken Records’, der stiller skarpt på nogle den arabiske verdens mest lovende hiphoppere. Fra globalt kendte stemmer som Omar Offendum og The Narcicyst til håbefulde B-boyz, graffitimalere, kvindelige rappere og mange flere. Det er personligt, det syder af energi, og det er rasende musikalsk. Aftenen arrangeres i samarbejde med foreningen RAPOLITICS.

Fredag den 29. marts kl. 19.15.

Stumfilm og stemningsfuld livekoncert
Dansk stumfilms største stjerne Asta Nielsen blev i 1911 headhuntet til Tyskland, hvor hun i de følgende år nåede at medvirke i mere end 70 film. Én af dem var ’Dødedansen’ (1912), som på grund af tidens tand i mange år ikke har været tilgængelig. Nu har Filmmuseum München dog genskabt originaludgaven med hjælp fra filmarkiver i Moskva, Frankfurt, Stockholm, München og København. Filmen havde tysk repremiere sidste år, og Cinemateket er glade for nu at kunne vise den i Danmark. ’Dødedansen’ live-akkompagneres af Berlin-bosatte Maria Schween, der også har udgivet sange under pseudonymet Mary Dee Lou. Hun er garant for melankolske, uforudsigelige kompositioner og supplerer filmkoncerten med en halv times solokoncert, så man kan få en fornemmelse af hendes fulde spændvidde.

Søndag den 31. marts kl. 16.45.

Obskur kult-double-feature med rejsegrammofon og happy-hour
Påsken indledes allerede skærtorsdag, hvor der er swingende toner på rejsegrammofonen og to bizarre blaxploitation-bastarder på programmet. Stikordene er blodig gangsterkrig og Black Power-nazister! 'Crazy Joe' (1974) er en italo-gangster-blaxploitation-bastard, der har aldrig været udsendt på hverken video eller DVD, mens ’The Black Gestapo’ (1975) er et livtag med den til lejligheden opfundne subgenre ’nazi-blaxploitation’, som man hverken før eller siden har set meget (eller magen) til. I pausen mellem de to film er der kolde øller for kolde kontanter i Asta Bar.

Torsdag den 28. marts kl. 19.15.

Tid: 28.-31. marts.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf. 33 74 34 12.