EKSPERIMENTAL- nyt tiltag i kunstens navn

EKSPERIMENTAL er Cinematekets nye tiltag til at fremme kunstfilmen. Første gang den 30. september kl. 19.00 med en af strukturalismens mestre Michael Snow, og det lovende talent Sharon Lockhart.

Velkommen til Cinematekets nye faste programpunkt (sidste onsdag i hver måned), der er dedikeret eksperimentalfilm. I slutningen af 1960'erne vandt en ny tilgang til film indpas på eksperimentalfilmsscenen. Disse filmmagere dyrkede strengt formmæssige undersøgelser: Rammesætning, rytme, tid.

Cinemateket viser det absolutte hovedværk indenfor strukturalisme, Michael Snows banebrydende 'Wavelength' (1967) samt en film af en af de mest innovative nye strukturalister Sharon Lockhart.

Dissekering af filmisk tid og rum

Gennem ét rum og én zoom er Michael Snows ’Wavelength’ en strengt formel undersøgelse af filmisk tid og rum. I løbet af filmens 46 minutter antager bevægelsen nærmest metafysisk karakter. ”En sammenlægning af mit nervesystem, mine religiøse anelser og mine æstetiske ideer,” siger Snow selv om filmen, som han kalder ”et definitivt udsagn om ren filmisk tid og rum, en balanceren af ’illusion’ og ’faktum’, om det at se.” 

’Wavelength’ har ingen reel handling, men er i stedet en dans med kameraet, hvor det bevæger sig drømmende og nøgtern igennem fire menneskelige handlinger i en ubrudt zoom. Filmen bliver ofte nævnt som hovedværket indenfor strukturalistisk film, og som en af de bedste undergrunds- og kunstfilm. Toronto Filmfestival kårede i 2004 filmen til en af de bedste canadiske film nogensinde.

Det humanistiske blik


At ’Wavelength’ har sat sine markante spor, kan bl.a. ses i den amerikanske kunstner Sharon Lockharts film ’Lunch Break’ (2008). Men hos Lockhart er mennesket i centrum. Hun bruger den strukturalistiske form til at undersøge kulturelle praksisser og giver på den måde den strukturalistiske film et humanistisk præg, der giver den en bredere appel. De æstetiske og formmæssige kvaliteter bliver hos Lockhart uadskillelige fra de dokumentariske.

Kameraet langsomt bevæger sig i ’Lunch Break’ ned ad en korridor på et stort skibsværft i Maine. Over filmens 83 minutter bliver arbejdernes individuelle rutiner, mens de nyder deres pause midt i skibsværftets produktivitet, til en både organisk og lyrisk bevægelse. ”Virkeligt liv undviger, fanget som det er i de industrielle omgivelser,” skriver Senses of Cinema. ”’Lunch Break’ er et testamente til dette tab – og omdanner samtidig disse uperfekte kroppe til skulpturer i tid.”

Billetter kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412. Online bestilling på cinemateket.dk.