Cinemateket i oktober

Et koldt efterår står for døren, så Cinemateket varmer biografsæderne op med et farverigt oktober-program. Se 10 film i serien Rock Star/Film Star – store musiknavne på film - blandt andet Mick Jagger, Prince og PJ Harvey. Naturens elementer bliver brugt symbolsk hos den virtuose russiske mesterinstruktør Andrej Tarkovskij - nyd den ene halvdel af hans signifikante værk i oktober – den anden i november. Derudover byder vi på hyggeligt selskab med Walter og Trofast og mange andre Aardman-voksfigurer, ny polsk film, spændende indblik i ny dokumentar om Christiania, Tobe Hooper horror-double og meget mere!

Serier

Rock Star/Film Star - fra Elvis til Eminem

Rigtig mange film med musikere i bærende roller handler om livet som rock-, rap- eller popstjerne: ’Performance’ med en ung grænseoverskridende Mick Jagger, ’Jailhouse Rock’ med Elvis Presley, ’Purple Rain’ med Prince, ’The Wall’ med Bob Geldof eller ’Rock Star’ (danmarkspremiere!) med den tidligere drug dealer og hiphopper Mark Wahlberg alias Marky Mark. Men der er også undtagelser som den intense kult-thriller ’Bad Timing’ med Art Garfunkel eller Hal Hartleys ’The Book of Life’ (danmarkspremiere!), hvori den højaktuelle rockfurie PJ Harvey giver den som Maria Magdalena. I denne serie har vi samlet en række af alle tiders bedste Rock Star/Film Star-film. Ti i oktober, otte i november (inkl. David Bowie, John Lennon, Sting, Justin Timberlake, Bob Dylan, Paul Simon m.fl.).

Serien (10 titler) vises i oktober (flere titler følger i november).

Andrej Tarkovskij – lysets mester

Der er noget enestående og usamtidigt over Andrej Tarkovskij (1932-86). Hans films personlige, inderlige og erindrende karakter synes at være i opposition til såvel datidens russiske kommunisme som til den satiriske, oprørske ånd i den vestlige modkultur. En ’religiøs’ og kontemplativ skønhed: Lange, rolige kamerabevægelser, fortættet Lyssætning og et bemærkelsesværdigt symbolsprog! Tarkovskij skuede ind i fremtiden (’Solaris’), men var også dybt hensunket i fortiden (’Den yderste dom’, ’Spejlet’, ’Ivans barndom’). Han døde i en alder af bare 54 og nåede kun at lave otte film, som alle fortjener at blive oplevet på det store lærred. Vi viser Tarkovskijs film over to måneder.

Serien (8 titler). 4 titler vises i oktober og 4 titler i november.

Ny polsk film med besøg– blikke på fortid og fremtid

Oplev otte af de bedste nyere polske film, heriblandt Krzysztof Krauzes ’The Debt’, der bliver regnet for en af de vigtigste polske film efter Jerntæppets fald – en metafor for det polske samfund i overgangen fra kommunisme til kapitalisme. De nye polske film er tematisk og stilistisk forskellige. De passer ikke ind i ideologiske rammer, men de har ifølge filmhistorikeren Mateusz Werner det tilfælles, at ”de udgør personlige stemmer, der fortæller historier som er foregået i Polen, men som kan forstås overalt i verden.”

Mateusz Werner besøger Cinemateket den 8. oktober kl. 16.15, hvor han fortæller om ny polsk film og filmsituationen i Polen i forbindelse med visningen af thrilleren ’The Dark House’. Filminstruktørerne Joanna Kos-Krauze og Krzysztof Krauze åbner det polske filmprogram den 6. oktober kl. 19.00 og introducerer ’The Debt’. De to instruktører introducerer desuden ’My Nikifor’ den 7. oktober kl. 21.30 samt ’Savior’s Square’ den 8. oktober kl. 19.00.

Serien (9 titler) vises hele oktober.

Aardman i efterårsferien - animation, modellervoks og britisk humor

I efterårsferien byder vi på et stort program fra Aardman Animations, der er synonym med skæv animation og intelligent underholdning af højeste kaliber. Filmene bobler af fortællelyst, uendelig detaljerigdom, teknisk virtuositet og humor – i form af finurlige modellervoksfilm, såkaldt ’claymation’. Når tingene går op i en højere enhed retter Aardmans produktioner sig mod barnlige sjæle i alle aldre – tænk blot på de Oscar-storvindende figurer, opfinderen Walter og hunden Trofast. Også de alleryngste kan være med, når vi viser kortfilmsprogrammer med ’F for får’ om det snu og handlekraftige får Shaun. Alle film er med dansk tale eller uden dialog – for første gang på stort lærred i Danmark. Tirsdag til fredag i efterårsferien (uge 42) kl. 14.00-17.00 kan man lave sine egne modellervoksfigurer i FILM-X, Filmhusets interaktive filmstudie, og bagefter kreere sin egen animationsfilm med dem. Billetter sælges på dagen.

Serien (6 titler) vises 15.-23. oktober.

MIX COPENHAGEN - LesbianGayBiTrans Film Festival

Københavns internationale LesbianGayBiTrans Film Festival sætter 21.-30. oktober fokus på køn og seksualitet. Med film om læderbøsser, rum-lebber, highschool-bi’er og meget mere. I alle genrer: Fra drama over horror til musikfilm. Friday Late Night-fest med film om kvindernes rockhistorie og hele tre dj's fredag den 28. oktober (læs mere om FLN nedenfor).

MIX COPENHAGEN foregår i dagene 21.-30. oktober.

Bio 12:30

Selv i trøstesløse og socialt belastede industriområder i Storbrittanien kan musikken finde sin rette klang. Dette må være den fælles ramme om de fire fortællinger, filmene i denne måneds Bio 12:30 præsenterer. Se 'Billy Elliot' - den charmerende mønsterbryder, der nærer et ønske om at danse ballet mod svære odds i et macho-arbejdermiljø. Socialrealisme og letbenet drama forenes med stor musikalitet i den underholdende 'Brassed Off', hvor en smuk ung kvinde, ved en audition, ændrer på balancen i arbejdernes brass-band. Musikken bliver til gengæld brugt som indespærret tilflugtssted hos pigen 'Little Voice', mens den udfylder et tomrum for 'Nowhere Boy' - om en ung John Lennon, der lider under afsavnet af sin biologiske mor - fortalt med varme og psykologisk kant.

Bio 12:30 - 6.-27. oktober.

Særarrangementer

Christiania 40 år - ny dokumentar – smugkig og debat 

Sami Saif, der blev kendt for den selvbiografiske IDFA-prisvinder ’Family’ og senest har lavet Seebach-portrættet ’Tommy’, har som den første fået lov at filme under de stormøder, hvor christianitterne praktiserer deres særlige konsensus-demokrati. Filmen giver således et enestående indblik i livet på Christiania og begrebsliggør den særlige ’Christiania-ånd’ . Lørdag den 8. oktober giver Saif Cinematekets gæster smagsprøver på filmen. Med sig har han en af seriens tre hovedpersoner, christianitten Joker, som instruktøren kalder ”en gammel slumstormer, som har været fast del af et rockmiljø i mange år, men som nu har mødt kvinden Gitte og er begyndt at interessere sig for boligindretning og demokratiets fremtid.”

Lørdag den 8. oktober kl. 16.45.

Soirée Filles – pigeaften: cocktails, tapas og film.

I samarbejde med modebloggen Anywho og Restaurant SULT blænder vi op for en eksklusiv aften med cocktails, tapas og film – skabt til venindepleje. Vi viser den intelligente komedie ’2 dage i Paris’ - om en romantisk ferie, der udarter sig til en ’honeymoon in hell’. Prisen er 200 kr., og der er kun 40 pladser til arrangementet. Billetten giver desuden rabat på en særlig aftenmenu i SULT.

Torsdag den 13. oktober kl. 17.00.

Psych-Out - Tobe Hooper special: 'Saven' og Eggshells restaureret

’Motorsavsmassakren’ er genrefilm-instruktøren Tobe Hoopers ultimative svendestykke, elsket af film buffs verden over. Men de færreste har set Hoopers debut ’Eggshells’ - en LSD-, hippie-, horror-, science fiction-, ja,  slet og ret ’eksperimenterende’ film med alle de tidstypiske træk og flippede påfund, der hører til en Psych-Out-film anno 1969. Vi viser ’Eggshells’ i en nyligt restaureret HD-kopi og følger op med ’Saven’, der stadig imponerer og chokerer med sine flænsende billeder og en lydside, der får nerverne til at vride sig i kroppen. Enjoy the terror!

Torsdag den 20. oktober kl. 19.30.

Kulturnatten - 14. oktober

Cinemateket præsenterer igen i år et rigt sammensat Kulturnat-program. Lav f.eks. en gyserfilm, afprøv dine ideer til en børnefilm, deltag i film quiz med din mobil og mød special effect-mageren Janus Vinther. Bliv sminket som en filmstjerne, se japansk modeshow, bliv klogere på den danske filmcensur og på, hvad brødrene Price i virkeligheden serverer på tv, og meget mere!(adgang med Kulturpas).

Fredag den 14. oktober kl. 17.00.-23.00.

Funny Bones-biffen - udødelig western-parodi

'Sheriffen skyder på det hele' gik i flere år i den nu nedlagte Cafébiografen i København, hvilket udløste et takkebrev fra Mel Brooks himself. Filmen er en slags improvisation over Stanley Kramers 'Sheriffen' med den væsentlige forskel, at den nye sherif er sort, og at 'Sheriffen skyder på det hele' er frydefuldt politisk ukorrekt – bl.a. spækket med ordet 'nigger'. Mel Brooks ses selv i en dobbeltrolle som sex-fikseret, skeløjet guvernør og en Sioux-høvding, der taler jiddisch.

Søndag den 2. oktober kl. 19.00.

Glenn Gould - en gådefuld musikalsk poet

Han var en ener og en af det 20. århundredes største pianister. Vi hylder Glenn Gould og går bag om musikeren med den prisvindende dokumentarfilm ’Genius Within: The Inner Life of Glenn Gould’. Private filmoptagelser og interview med tidligere kærester går hånd i hånd med close-ups af Gould, som synger ved klaveret i trance, uoverensstemmelser med Leonard Bernstein og åbenhjertige beretninger om Goulds allestedsnærværende hypokondri.

Søndag den 9. oktober kl. 16.30.

Friday Late Night – når kvinderne går til rocken

Dee Mosbachers prisbelønnede dokumentarfilm ’Radical Harmonies’ udforsker den amerikanske kvindemusikbevægelse og dens udvikling fra ’pige med guitar’ til revolutioneringen af kvinders rolle i musik og kultur - og går tæt på såvel kunstnere i frontlinjen som seje chicks i producerstolen og pladedirektørstolen. Efter filmen fyrer hele tre dj’s op under dansegulvet i AstaBar: Mette Matthiesen (trommeslager i Miss B. Haven), Ursula Søndergaard (Dameulove) og Minna Grooss (Jodeladies, Goddag mit navn er lesbisk).

Fredag den 28. oktober kl. 21.30.

'Project Nim' - med besøg af James Marsh

Holdt du af James Marshs Oscar-vindende dramadokumentar ’Man on Wire’, vil du med statsgaranti elske den engelske instruktørs seneste film ’Project Nim’ - et spændingsmættet og lærerigt indblik i et radikalt sociologisk projekt fra 1970’erne, der afslører mere om menneskets natur end om aben i midten. Cinemateket og CPH DOX viser ’Project Nim’ som opvarmning til Københavns internationale dokumentarfilmfestival, der løber af stabelen i november. James Marsh byder velkommen og svarer på spørgsmål fra salen.

Lørdag den 29. oktober kl. 16.00.

Stumfilm med levende musik – tre restaurerede Asta Nielsen-perler

Asta Nielsen var en af stumfilmens helt store divaer, ikke kun herhjemme, men i høj grad også i Tyskland, hvor hun boede en periode. Vi viser tre af hendes mindre kendte værker med klaverledsagelse: ’De hvide roser’ samt  ’Roswolskys elskerinde’ og ’Balletdanserinden’.

Lørdag den 1. oktober kl. 19.00 - ’De hvide roser’. Tirsdag den 4. oktober kl. 19.00 - ’Roswolskys elskerinde’+’Balletdanserinden’.

Jazz og nostalgi – ny dokumentar om Montmartre

Montmartre var i 1960'erne på niveau med de betydeligste jazzcentre i New York. I de år slog en række af jazzens største koryfæer sig ned i Danmark: Nogle flygtede fra den amerikanske racisme, andre ville ud af narkomiljøet, og alle kom de for at nyde godt af den kunstneriske anerkendelse, som jazzen fik på Montmartre. For mange, herunder en ung Christian Braad Thomsen, var spillestedet en blanding af dagligstue og jazzuniversitet. Instruktøren har i sin nye dokuntarfilm ’Blues for Montmartre’ opstøvet værdifuldt arkivmateriale og optaget muntre og vemodige anekdoter med både Montmartres grundlæggere samt jazz-kritikere og kunstnere.

Onsdag den 5.oktober kl. 19.15 (med introduktion). Torsdag den 13. oktober kl. 21.00. Søndag den 23. oktober kl. 19.15.

Månedens dokumentar - 5.000 kilo kærlighedshistorie!

"Tilstrækkelig enkel til at henrykke et barn og tilstrækkelig kompleks til at forbløffe en filosof," skrev filmkritikeren Roger Ebert om månedens dokumentarfilm 'One Lucky Elephant' - en informativ og samtidig meget bevægende dokumentar om forholdet mellem en cirkusdirektør og en afrikansk elefant. Filmen udvikler sig overraskende til en undersøgelse af afrikanske elefanters særlige levevis og 'karaktertræk' og en nuanceret afdækning af de konsekvenser, det har at holde vilde dyr i fangenskab. Hele vejen igennem fastholder filmen samtidig den rørende og skrøbelige 'kærlighedshistorie' mellem cirkusdirektøren og elefanten.

13.-20. oktober.

Månedens film – 'The Misfortunates'

Brødrene Strobbe giver fanden i, at tapetet er blomstret og flosset, og at de bor i en hæmoride af en flække. Her er de konger. Konger med cykelstyrsoverskæg, bundesligahår, overlydsræb og den lokale knejpe som deres personlige Amalienborg. ’The Misfortunates’ er baseret på bestselleren ’Tingenes bedrøvelighed’ (da. udg. ved Ries Forlag), og under al sin buldrende komik byder den på overraskende dramaturgiske spring og elegante spejlinger, som sine steder får latteren til at stikke i halsen. Man ser sjældent en film så egenartet og alligevel ukunstlet – en bastardunge med de bedste gener fra Ken Loach, Polle fra Snave, belgisk ølkultur og en tidskapsel anno 1988.

6.-18. oktober.

SneakBar – fire nye film fra Filmværkstedet

Se hvordan syv voksne mennesker leger 'Gemmeleg' i en have på en varm sommerdag, 'Mit blødende hjerte' handler om Jens, en misantrop og talentløs digter, der griber til pennen, da Mia træder på hans hjerte, en rekonstruktion af 'Et psykoterapeutisk eksperiment' og efterfølgende sporløse forsvinden i april 1979, og se hvordan en identitetskrise udfolder sig når man får rejsningsproblemer i 'Jeg er ældst når ingen kigger'. Efter visningerne er der fest og networking i Asta Bar. Der er fri entré.

Fredag den 7. oktober kl. 19.00 og 21.00 - med bar og dj. Fredag den 21. oktober kl. 16.45.

Mest for børn

Bio Min Bio 

Denne måned er der hele tre film i BIO MIN BIO. Se Søren Kragh-Jakobsens 'Gummi Tarzan', som hyldes for at være epokeskabende for den særlige 'magiske realisme' - blandingen af hverdagsrealisme og magi - som efterhånden er blevet et varemærke for de bedste danske børnefilm. Se også den smukt animerede tegnefilm 'Kirikou og de vilde dyr', som præsenterer børnene for et væld af eksotiske vilde afrikanske dyr. Endelig viser vi den danske tegnefilm 'Hjælp! Jeg er en fisk' - om tre børns vildfarende fisketur, der ender i professor Mac Krells laboratorium.

9.-23. oktober.

Børnebiffen - også i efterårsferien

Film for de mindste. Børnebiffen har gratis adgang i hverdage. I weekender, ferier og på helligdage er billetprisen en flad 10'er. Masser af hyggelige og lærerige kortfilm i børnehøjde.

Hver torsdag-søndag hele oktober.