Cinemateket december 2010

I årets sidste måned kan du opleve ikonet Steve McQueen - den cool actionhelt, nyde 90’ernes magiske Disney-skatte, mærke suset og pumpende adrenalin til Danish Adventure Film Festival og gense årets funklende filmperler, når Cinemateket ønsker glædelig jul med de bedste film fra året der gik. 'The Rocky Horror Picture Show', Jean Genet, masser juleferietilbud for de mindste, Charlie Kaufmans absurde filmuniverser plus meget mere i Cinemateket i december.

Serier

Steve McQueen - King of Cool
Publikum elskede Steve McQueen – og gør det stadig! Han var indbegrebet af den amerikanske drøm: en fattig dreng, der arbejdede sig op til at blive stjerne. Han havde en uforlignelig karisma på lærredet, oftest skabt ved et enkelt blik eller en flygtig bevægelse frem for overdreven snak og dramatik. Se 'Syv mænd sejrer', 'Bullitt', 'Vild flugt' og fem andre uomgængelige klassikere med 1960-1970'ernes ultimative cool actionhelt.
Serien (8 film) vises hele december.

Jean Genet - smertens æstet
For 100 år siden så en provokatør dagens lys. Med hudløst ærlige skildringer af sit kriminelle liv som vagabond og trækkerdreng skabte Jean Genet røre som forfatter. Vi viser en række film baseret på hans værker, bl.a. Todd Haynes' 'Poison' samt Genets egen 'Un chant d'amour' og BBC-dokumentaren 'Saint Genet'.
Serien (6 film) vises hele december.

Charlie Kaufman - Freud på speed
Charlie Kaufman er en af de få manuskriptforfattere i Hollywood, hvis navn er lige så kendt som de populære instruktørers. Samtidig er han et af de mest aparte genier, der har rumsteret i filmbyen. Forskellen på virkelighed og fiktion er sløret i Charlie Kaufmans surrealistiske og absurde film-univers, der tæller titler som 'Being John Malkovich' og 'Evigt solskin i et pletfrit sind'.
Serien (6 film)vises 10. – 30. december.

En filmimportør fylder 70 – markante værker importeret af Christian Braad Thomsen
De fleste kender Christian Braad Thomsen som filminstruktør, forfatter og kradsbørstig samfundsdebattør. De færreste er klar over, at Braad Thomsen også har importeret over 100 kunstnerisk værdifulde film, som ellers ikke ville være kommet op i danske biografer. Vi hylder med denne serie filmimportøren, der fylder 70 år i december. Den 7. december introducerer han en af filmene; Truffauts ’Det grønne værelse’. Efter forestillingen serveres et glas vin i Asta Bar.
Serien (8 film) vises 7. – 30. december.

Disney i 90'erne - Animation fra før verden gik af lave
Disney producerede gennem 1990’erne en række moderne klassikere, som definerede den sidste storhedstid for 'den ægte tegnefilm', inden computerne tog over. I december giver vi nostalgien frit løb med en række af de største film fra perioden – bl.a. 'Løvernes konge' og 'Den Lille havfrue'.
Serien (6 film) vises 7. – 29. december.

Fra alle os til alle jer – årets filmperler
Julen står for døren, så lad os skrue op for gavehumøret. Cinemateket har udvalgt en række af de mest skinnende filmperler fra året, der gik – en skøn blanding af gedigne publikumshit, medrivende dramaer, uforudsete oplevelser og skæve historier fra nær og fjern. Se eller gense 'Vestens hårde halse', 'Frozen River', 'Life During Wartime', 'The Kids Are All Rright' og mange flere. Glædelig jul!
Serien (10 film) vises hele december.

Danish Adventure Film Festival – take the outdoor to the indoor
Danmarks adventurefilm-festival er tilbage. Her kan du opleve næsten 30 film fuld af faretruende ekspeditioner og adrenalinpumpende action. Læs mere på www.adventurefilmfestival.dk.
Festivalen løber af stablen 2.–5. december.

BIO 12.30 – Shakespeare på film
Se en række Shakespeare-filmatiseringer samt en kærlig film med reference til Hamlet - herunder 'Købmanden i Venedig', den 'moderniserede' udgave af Richard III, den fine franske Romeo og Julie-parafrase 'En sommers lykke' fra 1948.
Serien (5 film) vises hele december. Kaffe og kage til hver visning.

Særarrangementer

Månedens Film – 'Goodbye Solo'
Senegalesiske Solo er taxachauffør i Winston-Salem, North Carolina. Han er et elskeligt, charmerende snakkehoved, der drømmer om at blive flystewart. En efterårsaften stiger en fåmælt gammel mand, William, ind i hans taxa og tilbyder Solo $1.000, hvis han om 10 dage vil køre ham op til en bjergtop i den nærliggende Blowing Rock National Park. William nævner ikke noget om tilbageturen, og Solo fornemmer instinktivt, hvad Williams intentioner er. 'Goodbye Solo' er et af dette år mest roste amerikanske indie-hits. Saluteret af bl.a. kritikerlegenden Roger Ebert.
'Goodbye Solo' vises 9.-19. december.

Månedens Dokumentar – 'Beyond This Place'
Instruktør Kaleo La Belle har ikke set sin far Cloud Rock i 30 år, da de sammen tager på en 800 km. lang cykeltur i staten Washington. Kaleo tilbragte de første tre år af sit liv i et hippie-kollektiv på Hawaii, men faren forlod familien, og moren flyttede til Portland, hvor Kaleo voksede op. Cloud Rock lever stadig et sorgløst hippie-liv og har efter eget udsagn været 'stoned' i 40 år. Instruktøren forsøger under den lange cykeltur at forstå den far, han i virkeligheden aldrig har kendt.
'Beyond This Place' vises 22.-30. december.

Film så englene synger – direktør Dan Nissen takker af med 'Himlen over Berlin'
Områdedirektør for Museum & Cinematek, Dan Nissen, går med årets udgang på pension. Vi har bedt ham om at vælge en af sine yndlingsfilm og introducere den for Cinematekets publikum. Valget er faldet på Wim Wenders' 'Himlen over Berlin'. Efter forestillingen serveres et glas vin.
Onsdag den 8. december kl. 19.15.

The Donald Spoto Collection – bemærkelsesværdig donation
I 2007 fik Det Danske Filminstitut et generøst tilbud på en donation fra den amerikanske forfatter og teolog Donald Spoto. Spoto er mest kendt for sine bestseller-biografier om Hollywoods største stjerner og instruktører, blandt mange andre Marilyn Monroe, Alfred Hitchcock og Ingrid Bergman. Den 15. december sker den officielle overdragelse, og samlingen vil herefter være tilgængelig for offentligheden. Donald Spoto vil introducere sin yndlingsfilm, Hitchcocks 'Manden der vidste for meget', og fortælle om samlingens indhold og sit fortsatte arbejde med stjernerne.
Onsdag den 15. december kl. 21.00.

Christmas Late Night - 'The Rocky Horror Picture Show'
Årets sidste Friday Late Night – på en TIRSDAG, og i højtidens anledning omdøbt til Christmas Late Night! – byder på én af filmhistoriens største kultklassikere. En usleben diamant og en forsinket julegave til alle transylvanians (og 'virgins') derude. Baren er åben og efter filmen spiller aftenens dj op til dans med Rocky Horror-hits og andre labre toner.
Tirsdag den 28. december kl. 21.30.

Eksperimental - Malcolm Le Grice
Malcolm Le Grice (1940-) er en af de mest indflydelsesrige modernistiske filmskabere i britisk film. Han startede i 1960'erne som billedkunstner, men skiftede i midten af årtiet til filmmediet. Hans tidlige værker er kendetegnet ved at være opbygget som strukturerer i tid med hypnotiske gentagelser af lyd og billeder. Vi viser fem af Le Grices tidlige film.
Onsdag den 15. december kl. 19.00.

Stumfilm med levende musik – western-ikonet William S. Hart
William S. Hart var den største westernstjerne, før John Ford begyndte sin karriere - og måske den mest agtede af stumfilmens western-ikoner. Oplev 'Hell's Hinges' og 'Selfish Yates' med klaverakkompagnement.
Tirsdag den 7. og tirsdag den 21. december kl. 19.00.

SønDok - 'Colossi of Love', 70'ernes charterparadis
Grækenland i 1970’erne. Traditionelle familiemønstre og et tidligere diktaturregime kaster stadig lange skygger over et skrøbeligt demokrati. Kontrasten findes på de græske ferieøer, hvor charterturisterne er begyndt at strømme til. Instruktør Nikkos Mistriotis vil svare på spørgsmål og fortælle om arbejdet med denne måneds SønDok, 'Colossi of Love'.
Søndag den 5. december kl. 14.30.

Psych-Out! – Wrommm! Chasefilm double-feature
'Vanishing Point' og 'Two-Lane Blacktop' er to af de tidlige 1970'eres mest cool og kultdyrkede chase-film. Krom, hvinende baghjul, stoffer, 'chicks' og fede tunes. Kolde dåsebajere og vinylplader på rejsegrammofonen i pausen.
Torsdag den 16. december kl. 20.00.

Sneakbar – fire nye kortfilm fra Filmværkstedet
Kvinder, der kæmper med følelsen af at være alene i verden, origami og misforståede forhold. Det er den røde tråd, der går gennem de fire fiktionsfilm, du kan opleve til Sneakbar i december. Efter visningerne er der forfriskninger og networking i Asta Bar.
Fredag den 3. december kl. 19.15 + 21.15.

'R' - debat om livet i fængslet
I samarbejde med Exit vises fængselsfilmen 'R' med efterfølgende debat om livet i fængslet. Panelet består af Ole Ingstrup (tidligere involveret i det canadiske fængselsvæsen), Jørgen Bang (inspektør ved Statsfængslet Østjylland og tidligere ved Horsens Statsfængsel), Ph.D. Linda Kjær Minke, kriminolog Anne Okkels samt instruktør Michael Noer. Tillige vil der i salen være fagfolk og andre med interesse i emnet.
Onsdag den 1. december kl. 16.30.

Mest for børn

Bio min Bio - 'Niko og de flyvende rensdyr'
Julefilm for hele familien: 'Niko og de flyvende rensdyr'. Billetpris: Kun 25 kr.
5. + 19. + 26. december kl. 12.30.

Juleferie i Bio min Bio – tre film for hele familien
I juleferien viser Bio min Bio-biffen ekstra film for hele familien. 'Max Pinlig' og 'Far til fire - Lille Per i Nisseland' foruden 'Ponyo på klippen ved havet'. Billetpris 25/40 kr.
18. – 30. december 12.30 eller 14.00.

Børnebiffen
December for de mindste filmelskere står i klassikernes tegn. Eksempelvis indtager Cirkeline biografens lærred og underholder med sine bedste venner. Se dem danse rundt om juletræet i 'På med vanten' (1968), der vises sammen med spillefilmen 'Storbyens mus' (1998). Læg mærke til, at vi også viser Børnebiffen i juleferien. Der er gratis adgang til alle film på hverdage. I weekenden, på helligdage og i ferier koster Børnebiffen blot 10 kr.
Børnebiffen vises hele december.

Medlemstilbud

Danish Adventure Film Festival – 'Solo: Lost at Sea' gratis forsmag for medlemmer
Vi tilbyder Cinematekets medlemmer en gratis forsmag på årets Danish Adventure Film Festival, når der blændes op for den rørende dokumentarfilm 'Solo: Lost at Sea', som har vundet adskillige priser. Filmen introduceres af formanden for Danish Adventure Film Festival, Bugge Holm Hansen, chefredaktør på Luksus – Magasinet om Outdoor & Eventyr.
Onsdag den 1. december kl. 19.15.