Christiania 40 år - ny dokumentar med smugkig og debat

Kom tv-seerne i forkøbet, når Cinemateket smugkigger på en ny DR-dokumentarserie om Christiania. Fristaden fylder 40 år, og serien kommer på enestående vis til at dokumentere den brydningstid, Fristaden gennemlever i disse år.

Lørdag den 8. oktober vil filmmanden bag DR's nye dokumentar-serie om Christiania, Sami Saif, vise nogle af de usædvanlige optagelser, serien kommer til at byde på - og diskutere med publikum. Med sig har han to af seriens tre hovedpersoner, christianitterne Tanja Zabell og Joker. Om sidstnævnte siger Sami Saif: .

Nyt blik på tumultarisk projekt

Christiania har været genstand for tumult, kritik og nysgerrighed i de 40 år, der er gået siden stiftelsen i 1971. Der er blevet lavet masser af negative og positive portrætter (Cinemateket viste i 2007 bl.a. Poul Martinsen og Christoffer Guldbrandsens). Portrætter, som har ridset et markant skel mellem dem og os – hvad enten perspektivet nu har været Christianitternes eller de udenforståendes.

Dén opdeling synes Sami Saif, der blev kendt for den selvbiografiske IDFA-prisvinder 'Family' og senest har lavet Seebach-portrættet 'Tommy', at tiden er løbet fra. "Med den igangværende retssag mod staten har Christiania vist sig fra en meget moderne side. De har bl.a. en pressegruppe, der går professionelt efter at påvirke opinionen og magthaverne. Det er fuldstændig som at følge en politisk kampagne."

Enestående optagelser

Sami Saif og hans filmhold har som de første fået adgang til de stormøder, hvor christianitterne praktiserer deres særlige konsensus-demokrati, hvor kollektivet står bag hver en beslutning. ”Det betyder selvfølgelig ikke, at folk er enige, hverken om de små ting eller den generelle udvikling,” siger Sami Saif.

"Mange christianitter mener, at noget er ved at dø ud. Andre, at noget nyt er ved at blive født. Det, der trods alt binder dem sammen, er det, de selv kalder Christiania-ånden. Noget umiddelbart ukonkret, men selvfølgeligt for christianitter, som vi kan komme tæt på, fordi vi har fået lov at følge tre vidt forskellige christianitter på tæt hold over en lang periode."

Fristaden fyldte rundt og blev fejret med en kolossal fest den 26. september – en begivenhed, som får en central placering i tv-serien, som DFI i øvrigt er hovedproducent på.

Uddragene fra Sami Saifs 'Christiania' vises med introduktion af instruktøren, Tanja Zabell og Joker lørdag den 8. oktober kl. 16:45.