Kulturministeren introducerer 'V for Vendetta'

Kulturminister Uffe Elbæk introducerer 'V for Vendetta' i Cinemateket den 25. februar kl. 16.45. Science fiction-filmen, der er baseret på en britisk kulttegneserie, har blandt andet sat sig spor i virkelighedens aktivist-bevægelser.

Kulturminister Uffe Elbæk (R) har science fiction-filmen 'V for Vendetta' som en af sine yndlingsfilm og har i Politiken rost både dens visualitet og dens budskab om at gøre op med undertrykkelse. Den 25. februar kl. 16.45 har han sagt ja til at introducere filmen i Cinemateket.

Gummimasker genbrugt i virkelighedens verden

”Filmen er så stærk, at folk har taget den fra fiktionen med ud i virkelighedens verden,” siger Uffe Elbæk med reference til de gummimasker fra 'V for Vendetta', som bl.a. aktivistbevægelsen Occupy Wall Street har taget i brug.

En sofistikeret 'Zorro' møder George Orwells '1984'. 'V for Vendetta' åbner for en diskussion om demokratiets potentielle faldgruber og dialektikken mellem terror og modstandskamp.

Revolutionært stormvejr i fremtidens London

'V for Vendetta' er baseret på en kulttegneserie signeret britiske Alan Moore ('Watchmen') og David Lloyd. Serien blev til i jernladyen Margaret Thatchers regeringsperiode og er en stilistisk gennemført fortælling om et demokrati ledet i fordærv – med alt hvad dertil hører af overvågning, mediemanipulation, fanatisme, terrorisme og totalitarisme. Den tidløse og elementært spændende serie – med dissidenten, frihedskæmperen, den maskerede hævner 'V' i centrum – blev i 2006 vellykket omsat til film af Wachowski-brødrene, denne gang med Matrix-instruktørassistent James McTeigue ved styrepinden.

Der er smæk for skillingen i filmens velkoreograferede scener, men rå action overdøver aldrig historien med dens spidsfindige dialog, knivskarpe, malende billeder og eminente cast. Ud over en toptunet Hugo Weaving i hovedrollen flankeret af underskønne Natalie Portman (der er skruet en smule op for amorinerne i forhold til serie-forlægget) byder filmen på gæsteoptrædener af en række af de fornemste britiske skuespillere – også på den måde skiller den sig ud fra mængden af amerikanske spændingsproduktioner.

Der er nok at snakke om, og masser af historiske referencer at spejle sig i! Vi takker kulturminister Uffe Elbæk for valget og glæder os til at høre hans introduktion.

Tid: Lørdag den 25. februar kl. 16.45
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412