Kurdisk filmfestival forvandler Cinemateket

LEVENDE lounge-stemning, musik og gratis kaffe og te. I februar lægger Cinemateket traditionen tro hus til en kurdisk filmfestival, hvor engagement kombineres med atmosfære og stærke film, der sætter fokus på den virkelighed, som lige nu udspiller sig i Kurdistans fire dele.

I perioden 17.-21. februar indtager Copenhagen Kurdish Film Festival igen i år Cinemateket med et program, der spænder mellem kunst- og spillefilm, dokumentarer, instruktørbesøg og debatter. 

Festivalen, der tidligere hed Kurdish Film Days, brænder for at bringe en kurdisk filmkultur i rivende udvikling nærmere det danske samfund og bidrage til en større forståelse af nogle af regionens problematikker – kulturelle, sociale og politiske. Derfor vises film med kant – film, der tør vende kameralinsen derhen, hvor det gør ondt. 

Se for eksempel Iraks bidrag til Oscar-kapløbet i 2016 – den tragikomiske historie 'Memories on Stone' om to barndomsvenner, som vil instruere og producere en film om Saddam Husseins folkemord på det kurdiske folk. Eller dokumentaren 'North', der undersøger den årelange konflikt mellem Det Kurdiske Arbejderparti (PKK) og den tyrkiske regering, og hvis visning på Istanbul International Film Festival 2015 blev stoppet af det tyrkiske kulturministerium.

I år giver festivalen desuden stemme til børn i konfliktområder. Temaet udfoldes med en paneldebat og med film som dokumentaren 'My Wish is Peace'. En stærk fortælling fra det krigsramte østlige Tyrkiet om børn, som drømmer om at tale deres modersmål og lege på gaden uden frygt – børn, hvis kurdiske identitet er blevet dem fremmed. 

Mellem tæpper, toner og kurdiske snacks

Den kurdiske filmfestival har tradition for engagement, stor publikumsdeltagelse og herlig stemning. Derfor er de perfekte rammer også sat for diskussion og hyggelig snak mellem tæpper og til tonerne af kurdisk musik i Asta Bar i Cinematekets kælderetage. Her vil der nemlig under hele festivalen være lounge-stemning med indslag af musikalsk underholdning og kurdiske snackretter. 

I loungen og på scenen kan du også møde filmfestivalens frivillige og arrangører fra Forbundet for Kurdiske Studerende og Akademikere (FOKUS-A) – de står i øvrigt for gratis kaffe og te inden hver visning. 

Tid: 17. februar 2016 - 21. februar 2016
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Billetter: Cinemateket.dk eller tlf. 33 74 34 12