Elegant og erfaren – Manoel de Oliveira i Cinemateket

Manoel de Oliveira har lavet film i mere end 80 år. Som god vin er han kun blevet bedre med årene.

Manoel de Oliveiras første film er fra 1931. En 21 minutter lang skildring af livet ved Douro-floden i sin fødeby Oporto. 78 år senere laver han stadig film, og han er i dag en af de mest respekterede europæiske instruktører med op til flere lifetime achievement-priser bag sig.

Målt med Hollywood-alen kan hans film synes lange, teatralske og usædvanligt snakkesalige. For den tålmodige tilskuer er der imidlertid store filmoplevelser at hente i mødet med Manoel de Oliveiras elegante sammenvævning af teater, litteratur, opera og storytelling og i hans vittige, litterært inspirerede dialoger. Oliveira fylder 101 år i december, og har siden 2001 haft status som verdens ældste aktive filminstruktør.

Den første neorealist

Manoel de Oliveiras tidlige drøm var skuespillet. Men han ændrede retning efter at han så ’Berlin – die Sinfonie der Grosstadt’ (som Cinemateket viser ved et særarrangement den 10. december). Filmens radikale billedsammensætning inspirerede Oliveira, og kærligheden til film er blevet bevaret i hans snart 101årige liv.

Manoel de Oliveira første spillefilm var 'Aniki Bóbo', der er blevet kaldt den første neorealistiske film og en forløber for Rossellinis 'Rom, åben by'. Filmen blev en kommerciel fiasko, men portrættet af Oportos gadebørn har siden opnået klassikerstatus i hjemlandet.

Eftertænksomhed i fuld fart

Oliveira var i sine yngre dage racerkører, og selvom filmene afvikles i et adstadigt tempo, er der stadig masser af kraft bag pedalen. Alle Oliveiras film indeholder litterære referencer, og sproget er lige så vigtigt som billederne i Oliveiras tilgang til filmen som kunstart.

Manuel de Oliveira indtager en særstatus i europæisk film med sin strenge og på samme tid passionerede og asketiske stil og med sine tematiske varemærker: redningsløst fortabt kærlighed og forholdet mellem kunsten og livet.

Serien åbner den 3. december med 'A Talking Picture' og et glas vin, sponsoreret af Den Portugisiske Ambassade.

Billetter kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412. Online bestilling på cinemateket.dk.