Cassavetes – skarpere end nogensinde

Mesteren udi det ægte og faderen til independentfilmen i flotte nye kopier. Tre af filmene introduceres ved Cassavetes-eksperten Scott Berman.

I 2009 er det ikke alene 20 år siden, at John Cassavetes døde, men det er også året, hvor han ville være fyldt 80 år. Cinemateket giver i september mulighed for at se hovedparten af hans egne film – og dertil et par af hans skuespilpræstationer, som aldrig før har været vist i Danmark. Heriblandt den europæiske premiere på ’Flip Side’.

Journalisten og Cassavetes-kenderen Scott Berman introducerer hele tre af filmene (på engelsk), nemlig ’Love Streams’ (3. september), ’Mordet på en kinesisk bookmaker’ (6. september) og ’Ansigter’ (12. september). Bemærk også, at tre af seriens film vises i nyrestaurerede udgaver fra The UCLA Film and Television Archive, finansieret af The Film Foundation.

Med mennesket i centrum

Få instruktører har som John Cassavetes formået at få den virkelige verden til at træde frem på lærredet.

Om filmen ’Ansigter’ udtaler den kendte amerikanske filmkritiker Roger Ebert: "Hvad Cassavetes gør, er forbløffende. Med filmen er det lykkedes ham med ømhed, ærlighed og kompromisløshed at undersøge hvordan vi virkeligt lever vores liv."

Hans modige og uafhængige produktioner skabte grobunden for en revolution i Hollywood, og han bliver ofte betegnet som independent-filmens fædrende ophav. Han var ikke – som mange af de europæiske instruktører i tiden – en politisk kunstner. Hans kunst handlede ikke om en bestemt 'mode' eller genre eller konvention, men om at forstå livet, kærligheden og menneskene.

Modet til at fejle

Cassavetes startede som skuespiller, og det er ikke mindst takket være sine skuespillererfaringer, at det lykkedes instruktøren Cassavetes at skabe en autentisk nerve i scenerne. Han gav de bedste skuespillere plads til at løbe linen ud, men uden at det blev postuleret eller selvsmagende.

Særligt inspirerende var hans samarbejde med musen og hustruen Gena Rowlands, der mere end lever op til Cassavetes filosofi om, at man skal have modet til at fejle og være villig til at risikere alt, for virkeligt at udtrykke alt.

Filmserien kører hele september.

Billetter kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412. Online bestilling på cinemateket.dk.