Musikfilm Festivalen åbner: fra kalejdoskopiske jazz-tryllerier til Q&A med verdensberømt korkomponist

Musikfilm Festivalen løber af stablen 9.-17. marts med et sandt overflødighedshorn af dokumentar- og koncertfilm i enhver afskygning. På festivalens åbningsdag lørdag d. 9. marts kan du opleve korkoncert, Ornette Coleman-portrætfilm, anekdoter om mytologisk showbiz-gade i L.A. og ikke mindst en croonende Elvis Presley i topform.

Portrætfilm og Q&A med en af USA's største korkomponister
Komponisten med de danske rødder Morten Lauridsen er hædret af den amerikanske præsident med The National Medal of Arts. Musikfilm Festivalen viser i anledning af Lauridsens første danmarksbesøg portrætfilmen 'Shining Night', der er en af det forgangne års mest roste amerikanske musikdokumentarer. Lauridsen og filmens instruktør Michael Stillwater er til stede ved visningen og deltager i en Q&A, og inden filmen fremfører Syddansk Universitets Kammerkor en række af Morten Lauridsens kompositioner under ledelse af den herboende argentinske dirigent Saul Zaks.

9. marts kl. 16:15: 'Shining Night: A Portrait of Composer Morten Lauridsen'.

Fabulerende portræt af free jazzens mester
Den Oscar-nominerede instruktør (og danser) Shirley Clarke drejede i 1985 en helt usædvanlig film om den legendariske jazz-saxofonist Ornette Coleman. Med centrum i Colemans fremførelse af 'Skies of America'-suiten med Fort Worth Symphony Orchestra indfletter Clarke arkivmateriale, psykedeliske sekvenser, dramatiske rekonstruktioner og interviews med jazz-kritikere. Beat-poeten William S. Burroughs dukker også op undervejs. Med sin legende afprøvning af den dokumentariske praksis indfanger resultatet i sidste ende den radikale ånd fra Colemans soniske eksperimenter

9. marts kl. 19:15: ’Ornette: Made in America’. 

Musikstjerner tager turen ned af berygtet boulevard
Los Angeles' berømte boulevard Sunset Strip begyndte som en støvet handelsgade ved indgangen til sidste århundrede, men blev hurtigt verdens centrum for glamour, sex, comedy, dekadence – og selvfølgelig musik! Den bugtede 2,5 kilometer lange 'strimmel' er emnet for Hans Fjellestads spritnye festival-hit ’Sunset Strip’. Hør Johnny Depp, Alice Cooper, Courtney Love og et væld af andre musikere og celebriteter fortælle anekdoter om stedet, hvor drømme opfyldes, udleves og brister i en evig cyklisk bevægelse. Filmen introduceres af journalist og forfatter Henrik List.

9. marts kl. 21:45: ’Sunset Strip’.

Smørsmurt croon i kridhvid galladragt
Elvis Presley er tilbage på scenen med et blæret backingband i denne klassiker, der blev filmet under ’The King’s 'Summer Festival' i Las Vegas, august 1970. Størstedelen af optagelserne foregår på scenen – med hovedpersonen i topform – på det fashionable International Hotel. Men 'That's the Way It Is' rummer desuden kostelige off-stage-klip af Elvis i afslappet snak med venner, optagelser af koncertforberedelserne og interviews med fans. Sammy Davis Jr., Cary Grant og andre berømtheder er selvfølgelig med til åbningen af showet.

9. marts kl. 19:00: 'Elvis: That's the Way It Is'.

… og festivalen er kun lige begyndt

Efter åbningen er der i mere end en uge frem musikfilm på programmet. Oplev ’Klub 27’-minitema med film om Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Janis Joplin og Jim Morrison, opdag en hel række af musikhistoriens bedst bevarede hemmeligheder som Townes Van Zandt, Lawrence, Rowland S. Howard, Phil Ochs og Mark Sandman, og bliv betaget af Sigur Rós og den islandske natur i Friday Late Night-biffen. Derudover plademesse, søndagsmatiné med Johann Sebastian Bach, De Skrigende Halse-repremiere og meget, meget mere. Se hele programmet her.  

Tid: 9. marts.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf. 33 74 34 12.