Repremiere på 'Manden med kameraet' - "en virkelig øjen- og nu også øren-åbner"

MÅNEDENS FILM i Cinemateket i november er Dziga Vertovs hæsblæsende og svimlende flotte metafilm ’Manden med kameraet’ - med nyindspillet soundtrack af den engelske gruppe In The Nursery. Oplev værket, der ifølge Sight & Sound er en af verdens ti bedste film. 15.-25. november.

Visionært værk i verdensklasse

På filmtidsskriftet Sight & Sounds nylige kritikerliste over verdens bedste film (afstemningen laves kun en gang hvert 10. år) ligger en russisk stumfilm som nummer otte. Og nej, det er ikke ’Panserkrydseren Potemkin', men derimod Dziga Vertovs ’Manden med kameraet’ fra 1929. Filmen introducerede en æstetisk selvbevidsthed, der foregreb Godard og den politiske del af den franske nybølge med adskillige årtier.

Allerede i indledningen sætter Vertov præmisserne for sit eksperiment: Ingen skuespillere eller kulisser, intet manuskript og ingen mellemtekster. Vertovs hensigt var at skabe et nyt internationalt filmsprog og ikke mindst at rette et angreb mod den kommercielle film og alle dens genrekonventioner, som han affærdigede som opium for masserne.

Verdens bedste metafilm

Filmen udspiller sig over en hæsblæsende, maskindrevet dag i det moderne russiske byrum mod slutningen af 1920’erne, men ind i dette byrum er alle de processer, der omgiver selve filmmediet, indlejret: Fra filmstrimlen og kameramændenes arbejde med at optage filmen til klipningen (af Vertovs kone Elizaveta Svilova) og selve fremvisningen. Filmens selvrefleksive undersøgelse af forholdet mellem film, virkelighed og historie fremstår stadig frisk og fornyende.

Top 10-placeringen på Sight & Sounds kritikerliste gør den også - for så vidt, at man tør kalde sådanne lister autoritative - til filmhistoriens bedste metafilm.

Nyindspillet soundtrack

Det britiske band In The Nursery har - på foranledning af filmproducenten Palle Vedel - genindspillet et moderne score til filmen. Det er blevet til en blanding af klassisk og elektronica-musik tilsat technolyd. In The Nursery er et neo-klassisk electronicaband, der ved dannelsen i 1981 var stærkt inspireret af Joy Division. I dag er de især kendt for deres biograflyd – og for deres live-performances til stumfilm.

Anmelderne skriver om filmen…

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ "Hvadenten man har set den før eller ej, er denne smukke udgave af ’Manden med kameraet’ en virkelig øjen- og nu også øren-åbner." (Kim Skotte, Politiken)

★★★★★★ "Lyd og billeder går op i en højere enhed i en art filmisk syntese, der om noget er kunst." (Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten)

★★★★★★ "Dette er en fornem gave til alle med blot den mindste interesse i ældre filmhistorie." (Anders Bo Schreiner, CinemaZone)

★★★★★★ "Et stormende, sprudlende, spændende kærlighedsdigt til filmmediet og dets potentiale." (Niels Jakob Jørgensen, OnFilm)

Tid: 15.-25. november
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf.3374 3412