Bogreception og film: Hollywoods birolle-dronning

Onsdag den 6. marts er der temaaften om den næsten-danske næsten-stjerne Gale Sondergaard, der lyste med en kobras blik i ti gyldne Hollywood-år - og så forsvandt.

Den amerikanske skuespillerinde Gale Sondergaard (1899-1985) blev født af danske udvandrere i Minnesota og hed oprindeligt Edith Holm Sondergaard. I 1936 blev hun den første vinder af en Oscar for Bedste Kvindelige Birolle – tilmed for sin første filmrolle overhovedet – for filmen ’Anthony Adverse’.

Hun opnåede i de følgende ti år stor succes i Hollywood, primært med – ofte brutale - biroller. Bob Hope kalder hende i flugtkomedien 'Halløj i Rio' for "Mrs. Rigor Mortis" med henvisning til hendes stejle statur og stenansigt i rollen som overgangster på vej til bryllup i karnevalets by.

I øvrigt gjorde hun sig bemærket ved at sige nej til (ofte store) roller, som hun syntes var miskrediterende for kvindekønnet. Det er bl.a. Sondergaards stolthed, der gør, at hun ikke blev del af den udødelige 'Troldmanden fra Oz' - hun ville ikke spille grim heks.

Ny bog om Sondergaard
Den danske forfatter og amatørhistoriker Steen Balle nedkommer onsdag d. 6 marts med bogen ’Gale Sondergaard – birollens dronning’. Det markerer vi samme dag med to film med Sondergaard på rollelisten, William Wylers stærke morddrama ’Kvindeløgne’ og foromtalte ’Halløj i Rio’, der begge til fulde gør brug af Sondergaards flair for frygtindgydende fremtoninger. Filmene er inkl. introduktion.

Fakta

 

Derimellem afholdes en uformel bogreception, hvor der vil være gratis kaffe på kanden, historier om researcharbejdet og selvfølgelig en karakteristik af Sondergaard. Bogen (144 sider) kan på dagen købes for 200 kr. (normalpris 228 kr).

Bemærk, at filmene også kan ses senere på måneden.

Læs mere om arrangementet og Sondergaard her.

Tid: 6.-27. marts
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Onlineog på tlf. 3374 3412