Charlie Kaufman - Freud på speed

'Orkidé-tyven', 'Being John Malkovich' og 'Evigt solskin i et pletfrit sind' er bare nogle af de film, den virtuose amerikanske manuskriptforfatter Charlie Kaufman har sat sin signatur på – se dem og tre andre i Cinemateket i december.

Forskellen på virkelighed og fiktion er sløret i Charlie Kaufmans univers. Han er en af de få manuskriptforfattere, hvis navn er kendt af det brede publikum, og som nævnes i samme åndedrag som navnene på de kendte instruktører, der har en særlig stil i deres film. Kaufmans filmuniverser er surrealistiske og absurde. De dyrker poesien, det irrationelle og det ubevidste, ofte som et forsøg på at forene drøm og virkelighed.

Inde i John Malkovichs krop

I 'Being John Malkovich' kan folk komme ind i skuespilleren John Malkovichs krop i et kvarter ved at gå igennem en lille dør. John Malkovich spilles af John Malkovich. I 'Orkidé-tyven' er hovedpersonen Charlie Kaufman selv. Han hænger ud på settet under optagelserne til 'Being John Malkovich', hvor John Malkovich spiller sig selv, der spiller John Malkovich, der spiller John Malkovich. Og så har filmens Charlie Kaufman en tvillingebror ved navn Donald, der figurerer som manuskriptforfatter i 'Orkidé-tyven's rulletekster, selvom han er en 100 procent fiktiv karakter.

Seks film i Cinemateket i december

Absurditeten gennemsyrer Kaufmans verdenssyn og skaber fantastiske historier, hvor intet er, som det ser ud til. oplev dem alle på det store lærred i serien Charlie Kaufman - Freud på speed, der ruller over Cinematekets lærreder fra i dag, onsdag den 8. december, og måneden ud.