Mohsen Makhmalbaf – filmpoetisk attentatmand

POETISK-POLITISK filmkunst. I Januar gæster iranske Mohsen Makhmalbaf Cinemateket. Som optakt til besøget viser vi allerede fra den 10. december en serie af den internationalt anerkendte instruktørs centrale værker. Makhmalbaf er en institution i det iranske åndsliv og et livstykke af det ekstraordinære.

"I am a citizen of cinema, and cinema has no borders". Således taler Mohsen Makhmalbaf. Hans visionære portrætter af mennesker og landskaber vidner om en menneskeopfattelse, der går på tværs af lande og sprog. Makhmalbaf taler det inderste væsen i beskueren, med en rendyrket undren og et ønske om fred.

I 1990’erne blev Mohsen Makhmalbaf med en perlerække af poetisk-politiske film en af Irans to vigtigste filmstemmer. Var Abbas Kiarostami iagttageren og mystikeren, var Makhmalbaf den åbenmundede og selv-investerende forvandlingskugle.

I dagene 7.-10. januar besøger Mohsen Makhmalbaf Cinemateket, hvor han introducerer fire af sine film. Men allerede fra 10. december kan man opleve en række af hans centrale værker på det store lærred. 

Manisk genuddannelse

Som 14-årig drømte Makhmalbaf om at skyde shahen af Iran, som han hadede for landets ’vestligt inficerede’ forfald. For at få fat i en pistol dolkede unge Makhmalbaf en politimand, men blev selv skudt, gennembanket, fængslet og tortureret. I 1979, da shahen blev væltet, blev den stålsatte Makhmalbaf sat fri og begyndte sin karriere som filmisk væbner for Den Islamiske Revolution. Men snart konstaterede han, at revolutionens sejrherrer tabte idealerne af syne. Her begyndte en selvransagelse, der har præget ham lige siden.

Makhmalbaf genuddannede sig selv ved manisk at læse alt, han kunne finde om at lave film – og har siden zigzagget mellem genrer. Signaturen er uortodoks billedpoetisk. Makhmalbaf tør sige det med blomster. Med tæpper. Med krykker, gryder og sensuelle pigelæber. Med geder eller præsidenter. Han billedstormer med en udtalt respektløshed over for traditioner – og autoriteter.

"Hver gang der sker en bureaukratisk omvæltning, kommer et helt nyt hold teknokrater til. Til at begynde med skaber de en masse problemer. Men efter et par år bliver det bedre. De begynder at elske film. For gode film gør folk mere menneskelige.!"

The President - Månedens Film

Bemærk desuden, at Malhmalbafs nyeste film, ’The President’ er Månedens Film i januar.

Tid: 10. december-12. januar
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K
Billetbestilling: Cinemateket.dk og Tlf. +45 3374 3400