'Jarhead'

Se Sam Mendes’ krigsfilm 'Jarhead' (2005) i næste uge – specielt udvalgt af den danske succes-instruktør Lone Scherfig. Jake Gyllenhaal brillerer i hovedrollen som amerikansk soldat i Golf-krigen. Dermed varmer vi op til film-serien med ham og hans søster, Maggie Gyllenhaal i maj måned.

Scherfigs inspiration

Da vi bad Lone Scherfig, der er aktuel med den Oscar-nominerede 'An Education', om at udvælge de film, der har inspireret hende fik 'Jarhead' følgende ord med på vejen: ”Jeg har set denne film, fordi jeg har pløjet mig igennem næsten alt, hvor Peter Sarsgaard medvirker. Han er en skuespiller, hvis store styrke er, at han kan illuminere sine medspillere. Her får han Jake Gyllenhaal til at lyse i en del af det store Amerika-portræt, Sam Mendes synes at være i gang med.”

Sam Mendes, der også er instruktøren bag 'American Beauty' (1999) og 'Revolutionary Road' (2008) giver her sit bud på en krigsfilm. Fokus er på de unge soldater, som keder sig og bekymrer sig mere om kæresterne derhjemme end om eventuelle fjender. Soldaterne er bange og trætte, og netop deres hverdag midt i Golf-krigen, beskriver filmen så blændende. Hovedpersonen bliver spillet med bravour af Jake Gyllenhaal, mens Jamie Foxx brænder igennem som den karismatiske Sykes. 'Jarhead' vises onsdag den 28. april kl. 16.45 og fredag den 30. april kl. 16.15.

Læs mere og bestil billetter.

Gyllenhaals – sweethearts på vrangen

I stedet for den snorlige vej ind i teenageværelser og –hjerter har det charmerende søskendepar Maggie og Jake Gyllenhaal begge valgt også at dykke ned i de mørkere lag af det amerikanske samfund og livet generelt. Oplev Jake som skizofren ung mand i den nærmest surrealistiske 'Donnie Darko' (2001), hvor Maggie spiller hans storesøster i den plagede forstadsfamilie. Og som Heath Ledgers sjæleven og elsker i Ang Lees smukke og skelsættende epos 'Brokeback Mountain' (2005). Maggie viser vrangsiden af Amerika frem i white-trash dramaet 'SherryBaby' (2006). Som kærlighedssyg masochist i S/M kontorromancen 'Secretary'(2002), lokker hun sin plageånd James Spader ud af sin skal og tager temaerne begær og hengivelse under alternativ, kærlig behandling.

Gyllenhaal-serien vises hele maj måned i Cinemateket.