Frankrigs største retsskandale filmatiseret

SKYLDIG? Månedens Film er baseret på den berygtede Affaire d'Outreau, der betragtes som den måske største skandale i fransk retshistorie. Bliv rystet af 'Guilty' i Cinemateket, som viser filmen 8.-18. marts.

Sjældent er retsprincippet 'uskyldig indtil andet er bevist' i den grad blevet tilsidesat, som det skete under den berygtede Affaire d'Outreau, der betragtes som en af de største skandaler i fransk retshistorie.

Klaustrofobisk mareridt

I 2011 blev Alain Marécaux arresteret sammen med sin kone og anklaget for at være en del af en større pædofili-organisation i Nordfrankrig og Belgien.

Selv om de hårdnakket hævdede, at de ikke kendte de mennesker, som 'afslørede' dem, blev de fængslet og deres tre børn anbragt hos plejeforældre. Vincent Garenqs intense og elementært spændende dokudrama følger Alain Marécaux, hvis liv bliver rykket op med rode af ydmygende forhør og den franske sensationspresse.

Håbløshed og mentalt sammenbrud

Marécaux må sælge sin virksomhed og familiens hus, han bliver skilt fra sin kone, og i fængselscellen bliver han informeret om, at hans ældste søn har forsøgt at begå selvmord. For Marécaux bliver det en lang kamp for overlevelse og for at bevare forstanden og ikke mindst rense sit navn.

Han mister alt inklusiv et stort antal kilo, og Philippe Torreton leverer i rollen som Marécaux den mest skræmmende on-sceen vægttabs-transformation siden Christian Bale i 'The Machinist'.

Torreton er dybt troværdig og overbevisende som Marécaux, der går fra moralsk anstændighed og desperat vrede over følelse af håbløshed til mentalt sammenbrud. Det fintmærkende, up-close-kamera på Marcaux formilder overbevisende det klaustrofobiske mareridt, som den anklagede må have levet under hver eneste dag.

Den danske presse skriver bl.a.:

"Skuespilleren Philippe Torreton spiller den anklagede med 100 pct. virkelighedsnær indlevelse inklusive et voldsomt vægttab."
 - Jacob Wendt Jensen, Berlingske ★★★★★

"Som filmoplevelse er Garenq og ikke mindst Torretons fortælling om den formodet skyldige foged så skræmmende og rørende som noget andet man finder i biografen."
 - Frederik Asschenfeldt Vandrup, CinemaZone ★★★★★

 "Loyal og knusende skildring af levende mareridt." 
 - Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten  ★★★★

"Philippe Torreton er mageløs som Marécaux."
 - Sophie Engberg Sonne, Politiken ♥♥♥♥

"Torreton yder en formidabel indsats som en mand, der bliver frataget alt og knækker … 'Guilty' er ikke en nem film at se, men den fortjener ikke desto mindre at blive set."
 - Christian Monggaard, Information

Tid: Torsdag den 8. februar kl. 19.15 - søndag den 18. marts kl. 19.15 (torsdag den 15. kl. 21.45)
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412