Et surrogat-Tyskland i Istanbul

Tysk filmaften. En bevægende dokumentarfilm om tyrkere, bosat i Istanbul, men opvokset i Tyskland. Filmens instruktør vil være til stede til et interview med Steen Bille. Torsdag den 17. marts kl. 19.15.

”Wir sitzen im Süden,” svarer de, når kunderne spørger. De kalder sig Ralf Becker og Ilona Manzke. De er venlige, tålmodige og kompetente og taler perfekt tysk med charmerende regionale dialekter. Men skønt de arbejder for selskaber som Lufthansa og Neckermann, sidder de i et stort call center i Istanbul og hedder i virkeligheden Bülent, Murat og Fatos. Hvad de har tilfælles er nostalgiske erindringer om barndom og ungdom i Tyskland. Fatos og Murat blev af deres forældre sendt til Tyrkiet på en enkeltbillet, og Bülent blev deporteret af den tyske stat. Selv efter mange år i deres forældres hjemland føler de sig ensomme og fremmedgjorte, og de har skabt et surrogat-Tyskland i Istanbul.

”Hjem er hvor dit hjerte er”

Martina Priessners bevægende dokumentarfilm er et overraskende indslag i den overophedede indvandrerdebat. Mens politikerne uafbrudt taler om indvandrere, der nægter at lade sig integrere, følger vi her en gruppe tyrkiske tyskere, hvis højeste ønske er at vende tilbage til Frankfurt eller Hamburg. ”Hjem er, hvor dit hjerte er,” som Fatos konkluderer på sin egen hjertegribende livshistorie.

Instruktøren Martina Priessner vil fortælle om sin film i samtale med den faste vært for Tysk Filmaften, Steen Bille. Filmen vises med engelske undertekster. Tysk Filmaften er arrangeret i samarbejde med Goethe-Institut Dänemark.

Torsdag den 17. marts kl. 19.15.