Ny Marsh-dokumentar om elskelig forsøgsabe imponerer anmelderne

UTILPASSET TEENAGE-ABE. Se James Marshs nye dokumentarfilm 'Project Nim', der vandt instruktør-prisen på Sundance-festivalen, og følg den gradvise antropomorfisering af chimpansen Nim på hans rejse gennem en række menneske-plejefamilier. Vises den 20.- 26. september.

I Månedens Dokumentar i Cinemateket behandler James Marsh et ømtåleligt emne – hvad adskiller menneskene fra dyrene og omvendt. ’Project Nim’ er en velfortalt og bevægende øjenåbner-dokumentar, der har imponeret anmelderne på sin premiere.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ”Det er længe siden, jeg har set en spillefilm, som berørte mig lige så dybt som denne dokumentarfilm om en abe fatalt forklædt som menneske.” (Kim Skotte, Politiken).

★★★★★ "...et usædvanligt fascinerende og rystende portræt af et umenneskeligt socialiseringsprojekt i en ikke så fjern fortid." (Katrine Sommer Boysen, JP).

★★★★★ "...en fascinerende historie om homo sapiens. Marsh var også manden bag den geniale dokumentar »Man on Wire«, og her er han næsten oppe i samme kreative luftlag." (Jacob Wendt Jensen, Berlingske).

Elskelig forsøgsabe

Kan en chimpanse lære at 'tale' med tegnsprog? James Marshs nye dokumentarfilm, der vandt instruktør-prisen på Sundance-festivalen, giver et (skræk)fascinerende indblik i et radikalt 1970'er-eksperiment. Chimpansen Nim blev taget fra sin mor lige efter fødslen og anbragt hos en plejefamilie i New York.

Langhåret laissez-faire-attitude

Formålet var at bevise, at en abe kunne lære at kommunikere, hvis den blev opdraget, passet og plejet som et menneskebarn. ”This was the 70s, you know,” siger en af plejeforældrene fra dengang – som forklaring på, hvorfor Nims hippie-plejemor gav ham bryst og sågar lov til at ryge hash og drikke øl.

Velformuleret abekat med aggressioner

Nim opnår et spektakulært 'ordforråd' på 125 forskellige tegn, men det bliver mere og mere klart, at han ikke slipper sin naturlige aggressivitet og er decideret livsfarlig. Filmen følger nu Nims rejse som utilpasset teenager gennem en række dysfunktionelle plejefamilier. Efterhånden mister forskerne interessen for ham. Han ender som forsøgsdyr og til sidst på et 'hjem' for mishandlede dyr.

Udforsker grænsen mellem det dyriske og det menneskelige

’Project Nim’ er ikke kun en film om dyrisk, men også om menneskelig adfærd. Det er ikke så lidt sigende, at konflikterne forskere og plejefamilier imellem består endnu – og at meget afhænger af øjnene, der ser. Historiens eneste sande helt er psykologen Bob Ingersoll, der holder af Nim for det han er, en chimpanse, og ikke for hans pseudo-menneskelige træk.

Bevægende doku-dramatiske genskabelser

De mange spændende og unikke arkivklip er suppleret med enkelte doku-dramatiske genskabelser af vigtige begivenheder og øjeblikke i Nims liv. De fleste af de virkelige personer i Nims verden er dog til stede i tidligere optagelser eller nye interviews, produceret til filmen. 'Project Nim' vil helt sikkert ændre dit syn på zoologiske haver og dine egne kæledyr. Og måske også på 70’erne.

Tid: 20.-26. september
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412