Månedens Dokumentar: 'The Grown-Ups'

VI ER OGSÅ VOKSNE! Fra den 18.-24. maj præsenterer vi, som Månedens Dokumentar, den rørende og øjenåbnende chilenske dokumentar 'The Grown-Ups', der følger en gruppe mennesker med Downs syndrom på en chilensk institution.

Anita, Rita, Ricardo og Andrés har alle gået på en skole for mennesker med Downs syndrom i Chile i over 40 år. I hverdagen fremstiller de kager i skolens bageri til cateringbrug til en uhørt lav løn. De er blevet trætte af det ensformige og trygge liv på institutionen og ønsker en højere grad af personlig frihed til at kunne bestemme over deres egen fremtid. 

Anita og Andrés er forelskede, men bor hver for sig med deres familier. De har aldrig mulighed for at være alene sammen, og deres højeste ønske er nu at gifte sig og skabe et hjem som alle andre. Men det omkringliggende samfund anser psykisk udviklingshæmmede for at være uselvstændige mennesker, der ikke er i stand til at træffe egne beslutninger. De er derfor dybt kontrollerede af deres familiers beslutninger på deres vegne.

Filmen udviser stor loyalitet over for filmens hovedpersoner, når den registrerer mikrokosmosset på skolen. Med indføling får de skabt en hjertevarm og farverig dokumentar med mange sjove og overraskende optrin. Som når Anita ønsker at overraske Andrés på hans fødselsdag ved at springe ud af en kæmpe lagkage, og når den madglade Rita gemmer chokoladestykker i lommen på sin kittel for at kunne spise dem i smug i gården. 

Vi forstår den frustration, hovedpersonerne lever med, når de tvinges til at leve et liv, som andre har valgt for dem, uden personlig og økonomisk frihed. En frustration, som de er gode til at give udtryk for til deres nærmeste. Maite Alberdi vandt velfortjent prisen som bedste kvindelige instruktør på dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam i 2016. Med denne charmerende chilenske dokumentar varmer vi op til juni måneds latinamerikanske filmfestival.

★★★★★ "I 26 år har Downs syndrom været noget, vi har hygget med. Nu er tiden nok kommet til, at alvoren også skal synke ind. Det sørger "The Grown-Ups" for. Der er både plads til lidt hygge og grin, men bagved ligger den alvor, som et handicap kan medbringe. Morten og Peter vil aldrig blive det samme for mig. Fra nu af vil jeg altid overveje, hvilke problemer der lurer bagved deres grin og glæde. Og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting." - Andreas Strini Lethan, Filmz

★★★★★ "'The Grown-ups' giver os i høj grad stof til eftertanke med hensyn til handikappede menneskers levevilkår, og gør det med både humor, finhed og dybde." - CPH Culture

★★★★★ "Hjertevarme små dagligdagsfortællinger og følelsesladede kærlighedshistorier med store etiske spørgsmål" - Janne Nygaard, Kulturbunkeren

Tid: 18.-24. maj 2017
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Billetter (75 kr, dog 50 kr for Cinematekets medlemmer): kan bestilles online eller på tlf. 33 74 34 12