Svært biografår for danske film

Biograferne sælger i år ca. 13,5 mio. billetter, men danske film har været under hårdt pres året igennem.

Trods en svag vækst i salget af biografbilletter i 2009 må dansk film se frem til forligsperiodens hidtil dårligste billetsalg ifølge seneste estimat fra Det Danske Filminstitut.

De tre Millenium-film efter Stieg Larssons romaner sætter i år både de amerikanske og danske film til vægs. Den første af filmene, "Mænd der hader kvinder", der var instrueret af Niels Arden Oplev med et kernehold af danske filmfolk, solgte næsten en million billetter herhjemme, og "Pigen der legede med ilden" går stadig i biograferne og bliver med mere end 800.000 solgte billetter årets næstbedst sælgende film. "Luftkastellet der blev sprængt" er efter tre uger allerede set af 373.000, og den kan nemt rykke ved placeringerne på årets top-10.

Den sjette Harry Potter-film solgte 602.000 billetter, "Ice Age 3" blev set af 528.000, og Disney/Pixars "Up", der på de første 11 uger er nået op på 497.000, ser indtil videre ud til at ende på en 5.-plads. "Engle og dæmoner" solgte 495.000 billetter, og årets mest populære danske film, Anders Mathessens "Sorte kugler, er med 402.000 biografbesøg landet på en 7.-plads.

2,5 mio. billetter til danske film

De danske film solgte 2,5 mio. billetter i biograferne, det laveste tal siden 2000, hvor de danske film kun opnåede 2,1 mio. besøg.

"Det er klart, at Millenium-filmene har gjort et ordentligt indhug i den danske hjemmemarkedsandel, men det er langt fra hele forklaringen" siger direktør Henrik Bo Nielsen, Det Danske Filminstitut.

"Når et superbrand tager godt to millioner billetter i et stort set uændret marked, forklarer det selvfølgelig en del af nedgangen, men vi må også erkende, at den danske premierekalender har været mindre attraktiv i 2009 end i rekordåret 2008.

Det er svært at løbe fra, at blandt de kunstnerisk mere ambitiøse danske film har for mange haft svært ved at fastholde det traditionelle publikum. Tilsvarende har en række bredt anlagte underholdningsfilm blandt andet i de store skoleferier tydeligvis ramt forbi målgrupperne, og det giver stof til eftertanke for både Filminstituttet, branchen og de politikere, der lige om lidt skal lave nye medie- og filmforlig.

Det er jo ingen hemmelighed, at DFI længe har advaret mod, at for stram regulering af Filminstituttet i kombination med den stærkt øgede indflydelse fra tv-stationerne i denne forligsperiode i sig bar kimen til en vis ensretning og en for bagudskuende måde at bedømme filmprojekter på. I 2009 har vi for alvor set film, der er udviklet i denne forligsperiode, ramme lærredet, og resultaterne er langt fra tilfredsstillende, selvom der også i 2009 har været film at glæde sig over.

I den store brancheundersøgelse, "Spørg & Lyt", som DFI har gennemført det seneste år, har netop to temaer – for stor detailregulering og for meget tv-indflydelse – været de hyppigst fremførte problemfelter, og løsninger på de to forhold indgår selvfølgelig i det filmaftaleoplæg, DFI's ledelse for tiden arbejder på."

De danske film

Blandt de danske film ligger billetsalget til "Sorte kugler" i toppen, og Rumle Hammerichs "Headhunter" placerer sig som nummer to med 221.000 solgte billetter. Rasmus Heides "Julefrokosten" har efter fem uger omsat de første 180.000 billetter og har netop overhalet Nils Malmros' "Kærestesorger", der blev set af 175.000.

Blandt børne-, ungdoms- og familiefilmene nåede Charlotte Sachs Bostrups "Karla og Katrine" med 175.000 besøgende et større publikum. Giacomo Campeottos "Storm" rundede 100.000, mens andre film til målgruppen solgte under 100.000 billetter.

Lars von Triers "Antichrist" fik ikke alene alverdens filmkritikere helt ud på kanten af stolen, men lokkede også 83.000 danskere i biografen på et begrænset antal filmkopier. Spillefilmdebuterende Martin Pieter Zandvliets "Applaus" gjorde den kunsten efter, dog i mindre skala.

Det kommende år

Den 18. december var der premiere på Birger Larsens familefilm "Superbror", der modtog fine anmeldelser, og den 25. december kommer Nikolaj Steens "Oldboys" ud i biograferne.

Det kommende år lover en række spændende projekter fra både nye instruktører og mere erfarne navne som Per Fly, Thomas Vinterberg, Christoffer Boe, Susanne Bier, Erik Clausen, Nicolas Winding Refn og Nikolaj Arcel. Og for familierne er der bl.a. altid populære Karla- og Far til fire-film at se frem til.