Seks millioner kroner til digitalisering af danske kort- og dokumentarfilm

Det Danske Filminstitut får med en bevilling på 6 mio. kroner nu mulighed for at formidle en vigtig del af kulturarven, nemlig kort- og dokumentarfilm fra perioden 1975 til 1990. Fra hylderne i arkivet skal filmene nu digitaliseres og gøres tilgængelige for alle på nettet.

Kulturminister Per Stig Møller og videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen har udmøntet i alt 21 mio. kr. til digitalisering af kulturarven i 2010-12. Pengene fordeles til fire projekter, heraf 6 mio. kr. til Det Danske Filminstituts projekt  'Dansk Kort- og Dokumentarfilm 1975-90'.

Kulturminister Per Stig Møller udtaler i Kulturministeriets pressemeddelelse:

Fakta

De 21 mio. kr. til digitalisering stammer fra det provenu, der kom ind ved auktionen i 2001 over licenser til 3G-mobiltelefoni (de såkaldte UMTS-midler). De 21 mio. kr. til digitalisering af kulturarven i 2010-12 går til:

6 mio. kr. til Det Danske Filminstituts projekt Dansk Kort- og Dokumentarfilm 1975-90

6 mio. kr. til Statsbibliotekets projekt Avisbibliotek Danmark

4,5 mio. kr. til Det Kongelige Biblioteks projekt Fyn – Danmark i en Nøddeskal

4,5 mio. kr. til Statens Naturhistoriske Museums projekt Digital Typesamling.

"Kulturarven skal være levende – derfor skal kulturarven være digital, og derfor satser vi nu på at gøre den danske kultur- og naturhistorie tilgængelig over nettet. En levende kulturarv skaber en fælles referenceramme i vores samfund og vaccinerer opvoksende generationer mod historieløshed. Uden fornemmelse for historien smuldrer den fælles ansvarsbevidsthed, og forudsætningerne for at tage nuanceret stilling til samfundets udvikling forsvinder."

Skatkammeret åbnes

Områdedirektør på Filminstituttet Dan Nissen glæder sig over, at det nu bliver muligt at formidle og levendegøre dele af den dokumentariske filmarv, nemlig 1000 film fra perioden:

"Vi kan nu sætte gang i vores længe nærede ønske om at gøre dokumentarfilmskatten tilgængelig for danskerne. Det er et righoldigt materiale, der fortæller spændende historier om danskerne og deres hverdag; billedbårne historier med stærk fascinationskraft. Der er film, der oprindelig er produceret som folkeoplysning til bl.a. uddannelsessystemet. Nu kan vi gøre en del af denne kulturskat tilgængelig for den befolkning, der i høj grad har været med til at finansiere dem. Og tilgængelighed betyder i dag, at filmene kan findes på nettet..."

Planen er, at filmene skal kunne opleves via streamingtjenesten 'Filmstriben', der også nu fungerer som platform for distribution af omkring 750 kort- og dokumentarfilm. Mere end 80 % af landets borgere har allerede nu adgang til 'Filmstriben' derhjemme via deres bibliotek.

"Visionen om at gøre dansk dokumentarfilm tilgængelig for alle, der blandt andet er formuleret i Filminstituttets oplæg til det kommende filmforlig, er med denne bevilling rykket et stort skridt nærmere," siger Dan Nissen.