Mon de kommer om natten?

Trods sin unge alder har Rokhsar et stort ansvar som formidlende led mellem sin egen traumatiserede familie og de danske myndigheder.
LAV ET ARRANGEMENT. Dokumentarfilmen "Mon de kommer om natten?" er meget velegnet som udgangspunkt for dialog blandt både børn, unge og voksne om vores behandling af asylansøgere. Filmen tegner et gribende portræt af den afghanske pige Rokhsar, som med sin familie venter på afgørelse i deres asylsag,

Om filmen

”Mon de kommer om natten?” er en bevægende skildring af en ung piges udvikling og smerte, og filmen affødte stor debat i Danmark efter dens tv-premiere i januar 2017.

Afghanske Rokhsar er ved filmens begyndelse 14 år gammel, og hun er velintegreret i lokalsamfundet med mange venner og et aktivt liv i skolen og i fodboldklubben. Hendes gode danskkundskaber medfører, at hun trods sin unge alder har fået rollen som formidlende led mellem familien der søger asyl i Danmark og de danske myndigheder. Det er et tungt ansvar at bære i en traumatiseret flygtningefamilie.

Ansvaret for familiens kontakt med myndighederne og den lange ventetid i uvished forandrer Rokhsar fra at være glad og social, til at lukke sig mere og mere inde. Historien om hendes udvikling og familiens generelle tilstand af bekymring og uvished viser hvilke alvorlige konsekvenser det har, at de berørte skal vente så længe på afgørelsen i deres asylsag. En afgørelse der kan ændre alt. Samtidig giver filmen et unikt indblik i den nærmest ugennemskuelige proces, det er at søge asyl i Danmark.

Debatpotentiale

Allerede dagen efter tv-premieren på "Mon de kommer om natten?" i januar 2017, kunne man konstatere, at der er masser af debatstof i filmen. Siden da har den været meget omtalt i nyhedsmedier og på de sociale medier, og den vækker stærke følelser. Den vil fungere rigtig godt som afsæt for en lokal debat om asylproblematikken og integrationsindsatsen i Danmark.

Undervisningsmateriale til emnet

Filmen indgår i ”Hvor har jeg hjemme? – et undervisningsmateriale om børn og unge på flugt”. Materialet er udgivet af DFI på Filmcentralen/Undervisning og kan frit benyttes i formidlingen til skoleelever og lærere. I materialet indgår i alt syv film som kan ses på Filmcentralen og Filmstriben. Materialet rummer masser af spændende stof til videre arbejde og refleksion, og man kan finde mange nyttige links og informationer om asylsøgere og flygtninge. Materialet henvender sig til lærere og elever i 6.-10. klasse, og kan bruges i fagene samfundsfag, dansk og geografi.

Se også temaet Børn og unge på flugt med forslag til flere film og baggrundsstof.