Den Skyldige på vej til Sundance og Rotterdam

FESTIVAL. I januar blænder både Sundance og Rotterdam Filmfestivalerne op for Gustav Möllers debutfilm 'Den skyldige', som det amerikanske brancheblad Indiewire tæller blandt sine bud på årets "overraskelser og skjulte perler".

Der er fokus på den internationale filmkunst, når Sundance Filmfestivalen lader tæppet gå den 18. januar for årets store filmbegivenhed i bjergrige Park City i Utah. På programmet er to danske spillefilmdebuter, Gustav Möllers 'Den skyldige' og Isabella Eklöfs 'Holiday', der begge får verdenspremiere i festivalens konkurrence for internationale spillefilm. Læs nyhed To danske debutanter udvalgt til Sundance

Endnu en festival har nu inviteret 'Den skyldige', nemlig Rotterdam Filmfestival, der har fokus på nye værker af unge talenter. Fra den 24. januar kan Gustav Möllers psykologiske thriller således opleves af det hollandske festivalpublikum i konkurrencen Big Screen Competition som en af otte titler, der dyster om muligheden for at blive vist for et bredt publikum i Hollands biografer og på den nationale tv-kanal NPO. Se mere på festivalens website.

Spænding med få midler

I 'Den skyldige' spiller Jakob Cedergren politibetjenten Asger Holm, der besvarer et 112-opkald fra en kidnappet kvinde. Da forbindelsen pludselig bliver afbrudt, starter en nervepirrende jagt på kvinden og hendes kidnapper med telefonen som eneste redskab.

Filmholdet havde som udgangspunkt et budget på tre millioner kroner, og da Gustav Möller og producer Lina Flint skulle finde et koncept, der fungerede inden for den ramme, faldt valget snart på en alarmcentral.

"Jeg blev ret hurtigt tændt på, at vi kunne lave en film, der produktionelt foregår på én location, men som føles større, når man ser den, fordi den tager publikum så vidt omkring forestillingsmæssigt," siger instruktøren. Læs om instruktørens og producerens tanker bag det minimalistiske koncept i interviewet En leg med publikums indre billeder.

'Den skyldige' er produceret af Lina Flint for Nordisk Film Spring med støtte fra Det Danske Filminstituts talentordning New Danish Screen. Filmen får dansk premiere 14. juni.

Blandt Indiewires "perler"

Ved Sundance Filmfestivalens annoncering af programmet i november satte det amerikanske brancheblad Indiewire fokus på otte titler med overskriften "overraskelser og skjulte perler". Her gav de deres bud på film, der fortjener lige så meget opmærksomhed fra publikum og kritikere som de "oplagte højdepunkter" med velkendte internationale navne.

"Nogle af de mest spændende film på Sundance er dem, der ikke kræver de store rammer for at sætte sig spor. I år er der adskillige minimalistiske fortællinger, som vi forventer vil gøre netop det," skriver Indiewire og peger på 'Den skyldige' som et af eksemplerne. Læs artikel i Indiewire 8 Surprises and Hidden Gems From the 2018 Sundance Lineup


Mere om Sundance og Rotterdam

Sundance Filmfestivalen løber fra 18. til 28. januar i Park City, Utah. Se mere på sundance.org.

På Rotterdam Filmfestivalen deltager også den danske hybridfilm 'The Return' i konkurrencen Bright Future. Filmen, der får verdenspremiere på festivalen, er instrueret af Malene Choi Jensen og produceret af Julie Friis Walenciak, Katja Adomeit og Julie Rix Bomholt ved selskaberne Walenciak Film og Adomeit Film med støtte fra New Danish Screen.

Også Annika Bergs 'Team Hurricane', der havde premiere herhjemme i 2017 og er produceret af Katja Adomeit, deltager på Rotterdam. Filmen er udvalgt til sektionen Maximum Overdrive.

Rotterdam Filmfestival afholdes fra 24. januar til 4. februar. Se mere på iffr.com.